• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Özel Eğitim ve Rehberlik

Coşkun Otluoğlu

Şartlar oluşturulduğunda herkes öğrenebilir. Zihinsel engelli öğrenciler için de özel eğitim ve rehberlik bu amaçla hizmet verir.

            Özel eğiteme ve rehberliğe ihtiyaç duyan çocukların eğitimin planlamak ve onların bu eğitimden faydalanmalarını sağlayan faaliyete özel eğitim ve rehberlik denmektedir.

            Bakanlığımızın özel eğitim ve rehberlik alanında yapmış olduğu çalışmaların başında özel eğitim sınıfları ve destek eğitim sınıfları gelmektedir.

            Özel eğitim sınıfları, özel eğitime ihtiyaç duyan çocuklar için oluşturulmuş sınıflardır. Bu sınıflarda kaynaştırma öğrencileri veya engelli tabir ettiğimiz özel öğrenciler faydalanmaktadırlar.

            Özel eğitim sınıfları olmadan önce çocukların başarı durumlarına ve özür durumlarına göre öğrenci velisi çaresiz kalıyor ve çocuğunu nasıl eğiteceğini bilemiyordu. Özel eğitim sınıfları ile bunun önüne geçilmiş oldu. Çocukların özür durumlarına göre, otistik, hafif zihinsel engelli, orta veya ağır zihinsel engelli öğrenciler için okullarda özel sınıflar oluşturulmakta ve öğrencilerin eğitimleri bu özel sınıflarda yapılmaktadır.

            Destek eğitim odası veya sınıfları ise akranlarına göre çok daha zeki ve üstün yetenekli çocukların özel eğitim almalarıdır. Ayrıca destek eğitim odalarında veya sınıflarında akranlarına göre çok başarısız ve desteğe ihtiyacı olan öğrencilerin de faydalandıkları sınıflardır. Özel eğitim sınıfları ile destek eğitim sınıflarının oluşturulması öğrenci velisinin isteği ve okul müdürlüğünün teklifi ile Valilik oluru alınarak yapılmaktadır.

            Özel eğitim ve rehberlik bölümünün ayrıca ilçe düzeyinde Rehberlik Araştırma Merkezi ve Özel İş Eğitim Okulu gibi yine bu özel öğrencilerin eğitimlerine katkı sağlayacak ve hayata hazırlayacak örgün eğitim kurumlarıdır.

            Rehberlik Araştırma Merkezindeki raporlama ve tespit çalışmaları çocukların düzeylerini ve zihinsel yapılarını belirler. Hangi özel eğitim kapsamına girdiğini ve hangi aşamada olduğunu velinin müracaatına göre belirler. Veli de Rehberlik Araştırma Merkezinin raporu doğrultusunda çocuğunu özel bir sınıfta eğitim alması için çaba sarf eder. Özel Eğitim Rehberlik bölümü de bunu planlar ve yazışmaları sağlar.

            Özel İş Eğitim okulunda ise özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar bu okulda kendi seviyelerine göre eğitimlerini alırlar. İlçemizde Rehberlik Araştırma Merkezi ve Özel İş Eğitim Okulu birer adettir.

            Özel eğitime ihtiyaç duyan çocukların ki bunlar otistik, hafif, orta ve ağır zihinsel engelli öğrencilerin eğitimleri diğer örgün eğitime bağlı her düzeydeki okullarımızda özel sınıflar oluşturularak yapılmaktadır. 

Bu yazı toplam 1712 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113