• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

Nakil Süreci ve Öğrenci Kayıtları

Coşkun Otluoğlu

Sistem, bir topluluk ve teşkilat halinde yaşayan insanların çalışma ve hareketlerini daha doğru, hızlı ve kullanılabilirliğini güvenli şekilde uygulamak için kurulmuştur.

            Sistem, ilgili bireyi ve topluluğu adil, eşit ve hayatını kolaylaştırıcı bir amaç için yönetim alanının kaçınılmaz parçasıdır. Üstelik bu parça bütünün içinde olmazsa olmazdır.

            Bürokrasi ise, devletin yönetim mekanizmasıdır. Bu mekanizmanın çalışması kullanılabilir sistem ile insanların iş ve işlemlerini kolaylaştırıcı, hızlı ve etkili sonuca götürmesiyle sonuçlanır.

            Halk arasında çoğunlukla gereksiz bürokrasiden ve formalitelerden şikâyet edilmektedir. Sistemin uygulanabilirliğinin zor olduğu durumlar, işinin görülmesini isteyen kimsenin talebinin gerçekleşmemesi üzerine oluşan ön yargılar, bürokrasinin içinde bulunup da işini gönüllü yapmayan yönetici veya memurlar sebebiyle çoğunlukla sistemin çalışmaması ve bürokrasinin gereksizliği üzerinde tartışmalar yapılır.

            Bütün bunların tamamı doğru olmasa bile yine de şikâyetçilerin haklı olduğu durumlar yok değildir. Ancak gözden kaçırılan asıl husus ise bilgi eksikliğinden ve bilinçsizlikten kaynaklanan faktörlerdir.

            Görevimiz gereği Millî Eğitim Müdürlüğündeki iş ve işlemler, öğretmenler, öğrenciler, veliler; eğitim sorunları, eğitimin kalitesinin artırılması, daha güzel bir nesil; sağlıklı, dinamik ve çalışkan, ülkesini ve milletini, ailesini seven, ahlaklı bir nesil için elimizden geldiği kadar takatimizin sonuna kadar çalışmak boynumuzun borcudur. Bu manada bize gelen şikâyetlerin birçoğu da bu bahsettiğim bilgi eksikliklerinden ve bilinçsizlikten kaynaklanmaktadır.

            Öğrenci Tercih İşlemleri ve Nakil Süreci

            Ortaokulu bitiren 8. sınıf öğrencileri tercih işlemlerini puan durumlarına göre yaptılar. Bakanlığımız bu öğrencilerimize ek olarak üç kez nakil başvuru hakkı vermiş bulunmaktadır. Yani öğrencimiz velisiyle birlikte yerleştirildiği okula başvurarak başka bir okula nakil yapmak isteyebilir. Ancak, istemiş olduğu okula kesinlikle nakil yapılacaktır diye bir durum yoktur. Çünkü öğrenciler puan üstünlüğüne ve kontenjan durumuna göre bir okula yerleşebilmektedirler. 11 Eylül 2017 tarihinde üçüncü nakillerin sonuçlanmasıyla okulların taban puanları belirlenecek ve okullar açıldıktan sonra ise öğrencinin puanı, gitmek istediği okulun taban puanına göre eşit veya yüksekse yine kontenjan durumuna göre nakil isteyecek ve her ayın sonunda nakiller sonuçlanacaktır. Bu durum öğrenim yılı içinde devam edecektir. Dolayısıyla bir öğrencinin puanı gitmek istediği okulun puanından düşükse veli çocuğunu o okula nakil istemeyecektir.

            Öğrenci Kayıtları

            Hangi öğrencinin hangi yaş seviyesinde, hangi okula, ne kadar süre ile devam edeceği yönetmeliklerle belirlenmiştir. Daha çok ana okul veya ana sınıfları ile kayıt alanlarında ortaya çıkan şikâyetlerde veliler öğrencileri belirli bir okula kayıt etmek istemektedir. Çocuğunu daha erken ana sınıfına kayıt etmek isteyenler ve kendi oturduğu kayıt bölgesi dışında başka bir okula kayıt etmek isteyen velilerin şikâyetleri oldukça fazladır.

            Birçok ana sınıfı öğrencisi olan veliler çocuklarını sabahçı yapmak istememektedir. Böyle olunca okul idaresi kura çekerek adaletsizliği ortadan kaldırmak düşüncesindedirler. Talebin fazla olduğu durumlarda çoğunlukla veliler memnun olmamaktadır.

            Kendi oturduğu mahallenin dışında başka mahallede çocuğunu okutmak isteyen veliler oldukça fazladır. Böyle olunca belirli okullarda öğrenci mevcudu okulun kapasitesinden fazla olmakta ve talep edilen okulların sınıf mevcutları gereğinden fazla şişmektedir.

            Nüfus yoğunluğunun fazla olduğu şehirlerde nakil ve kayıt işlemleri her zaman gündeme gelen eğitim-öğretimin konusudur. Sisteme bağlı olarak çözülmesi en mükemmelidir. Sistem dışına çıkmak isteyen kişiler bu sorunların büyümesine sebebiyet vermektedirler. Kurtköy, Şeyhli veya Esenyalı Mahallesinde oturan bir ailenin ilk veya orta okulunda okuyan çocuğunun Pendik’in merkezinde bir okulda okumasını talep etmesi hem okula; okuldan önce ise öğrenim görecek o çocuğa büyük bir haksızlık yapılmasına sebebiyet verecektir. O minik bedenlerin saatlerce yoğun trafikte servis araçlarında, uykusuz ve bitkin zamanlarını tüketmelerine neden olmaktadır.

            En iyi okul, eve en yakın okuldur. Bu nedenle kayıt alanları oluşturulmuştur. Devlet okullarımızın tamamı birbirinden güzel, idareci ve öğretmenleri aynı görev aşkı ve sorumluluğunda olan kimselerdir. Kendi mahallesinin dışında başka bir okula çocuğunu vermek isteyen kimselerde bir özenti olduğunu düşünüyorum. Bu özenti sonucunda çocuk saatlerce trafikte vaktini harcayacak ve yorulacaktır.

            Her veli, kendi mahallesindeki okuluna öğrencisini göndermeli ve okuluna sahip çıkmalıdır. Ancak bu şekilde çocuklar daha mutlu okullar ise daha hayat dolu olacaktır.

            

Bu yazı toplam 1817 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 2
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113