• BIST 8800.18
  • Altın 2239.515
  • Dolar 32.3387
  • Euro 35.0829
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C

Ahilik Haftası ve düşündürdükleri

Naci Aydın

OLUMUZ AHİLİK, GÖREVİMİZ TOPLUMA HİZMETTİR

Hak ile sabır dileyip,
Bize gelen bizdendir.
Ahlak ile akıl ile çalışıp,
Bizi geçen bizdendir.

BÜTÜN ESNAF VE SANATKARIMZIN AHİLİK HAFTASINI KUTLUYORUM. ( 17- 23 eylül 2018 )
Esnaf ve sanatkarımızın tarihi mirası, misyonu ve kültürel değeri ola Ahilik haftasına girmiş bulunuyoruz.

Tuzla esnaf ve sanatkarlar kredi ve kefalet kooperatifi olarak Ahiliğe büyük önem ve değer veriyoruz.

Unutulan bu manevi ve kültürel değerlerimizin gün ışığına çıkarmak için hafta içinde türlü etkinlikler düzenliyor, yapılan çalışmalar destek veriyoruz.

Ahiliği anlatmaya çalışıyoruz.
Ahilik, sanat, ticaret ve mesleğin, olgun kişilik, ahlak ve doğruluğun iç içe girmiş bir alaşımıdır.

Ahi diye anılan kişi kesin olarak bir sanat, ticaret ya da meslek sahibidir. O bununla birlikte olgun, ahlaklı, merhametli, iyi¬liksever ve her işinde, her davranışında dürüst ve güvenilir bir kişidir.

XIII. Yüzyılın ilk yarısında Anadolu Selçuklu Türklerinin ekonomik yaşamında çok etkin rol oynadığını gördüğümüz ahilik, uzun yıllar boyu Türk ahlakının da simgesi olmuştur.

Ahlakla sanatı ve onun kollarını, dallarını yoğurarak kişinin ruhunda, etinde kemiğinde özümlemiş bir kurum olan bu ahilik, Türkler dışında hiç bir ulusta yoktur.

Malazgirt zaferi ile Keçeden çadırları ile Anadolu’nun muş ovasına konaklayan Türkler için artık medeniyet harcını karmanın meslek ve sanatta ilerlemenin zamanı idi.
Pir Ahi Evran ı veli önderliğinde kurdukları Ahi örgütlenmeler, loncalara ve meslek örgütleri ile bunu başardılar.
Anadolu Selçuklularında ahiliği kuran ve yayan kişi Ahi Evren'dir.
Ahi Evren, Anadolu'ya gelip Kayseri bölgesine yerleşti ve ilk kez, o dönemin en gerekli nesnesi olan deri işçiliğini, debbağlığı geliştirdi. Ger¬çekten o çağların en yararlı nesnesi, deri idi. Ayakkabı, eyer, gem, kolan, türlü gereksinimler için kullanılan tulumlar vb. deriden yapılırdı.
Ahi örgütünün Anadolu'da yerleştirilip yaygınlaştırılmasıyla şu so-nuçlar elde edildi:
1- Göçebelikten yerleşikliğe geçiş yani Türk şehirleşmeciliği çok hız-landı.
2- On üçüncü yüzyılın ikinci yarısı başlarına dek büyük bir çoğunlukla, Türk olmayan yerli halkın elinde ve tekelinde bulunan sanat ve ticaret iş¬yerlerine Türkler de sahip olmaya, katılmaya, ona canlılık vermeye baş¬ladılar.
3- Türk esnaf ve sanatkârları, aralarında sağladıkları karşılıklı da-yanışma ve güven sayesinde, bölgede imtiyazlı bir duruma geçti ve bun¬lar, yavaş yavaş şehir ekonomisinde söz sahibi oldular.
Türk toplumunun, Anadolu’nun o zamanki sanatında ve ticaretinde etkin bir duruma geçişi, yoğun olarak yaşamakta bulundukları Türkistan bölgesinden, ikinci büyük bir göçle Anadolu'ya gelişleri üzerine oldu. Anadolu Türk yurdu oldu
UNUTULAN AHİLİĞ GÜN IŞIĞINA ÇIKARMAYA ÇALIŞIYORUZ.
Çağımızda yaşanan gelişmeler; mesleklerin, ticaretin ve ekonominin çeşitlenmesinin nedenlerinden biri hatta en önemlisidir.
İş piyasasının araçlarının çeşitlenmesi, sanal ortamın sıklıkla kullanılması, yüz yüze iletişimi zayıflatmıştır. Bu hızlı değişim, yapılan işte ve üretilen malların kalitesinde insan unsurunun ne denli önemli olduğunu ortaya koymuştur.

İş ve meslek hayatındaki bozulmalar, güven eksikliğine dolayısıyla toplumsal sorunlara neden olmaya başlamıştır. Millî, manevi, ahlaki ve insani tüm değerlere sahip meslek elemanlarının yetiştirilmesi; esnaf ve sanatkârlar arasındaki güven ve iş birliğinin canlandırılması; hoşgörü, nezaket, sevgi, saygı vb. değerlerin iş hayatında hayat bulması toplumsal ihtiyaç hâline gelmiştir.

Meslek örgütleri -Ahilik teşkilatı başta olmak üzere- Türk toplumunun meslek hayatının yanında sosyal ve kültürel hayatını da düzenlemiştir.
Ancak meslek ahlakına yönelik değerler zamanla yıpranmış ve bu durum, günümüz toplumunun iş piyasasında ahlaki sorunları da beraberinde getirmiştir.
Para kazanmanın yegâne amaç hâline geldiği günümüz iş dünyasında millî, manevi ve insani değerlere bağlı meslek elemanı olmak önem kazanmıştır.

Ahlaki ilkeler çerçevesinde işini yapan meslek erbabı diğer meslektaşlarından her zaman bir adım öne çıkmaktadır. Ahilik kültürü, meslek ahlakının tarihimizdeki en önemli örneğidir.

Bu kültürün yapı taşları olan sevgi, saygı, yardımlaşma, hayırseverlik, iş birliği, doğruluk, dürüstlük ve güvenilirlik gibi değerlerin tekrar hayat bulması; yaygınlaşması iş ve ticaret dünyasına dinamizm kazandıracaktır.

Bu ve benzeri nedenlerden dolayı değerlerini günümüze taşımak iş ve insan yaşamına yeniden katmak için, ahilik kültürünü geçmişin tozlu sayfalarında çıkarıp yaşatmak için çalışıyoruz.

Hafta boyunca Ahilik kültürünü tanıtmak ve yaşatmak için bir çok panel, sempozyum ve seminerler düzenlenmektedir. Bu amaç için emek harcayan, çaba sarf eden bütün esnaf teşkilatlarımıza, bilim insanlarımıza ve kültür bakanlığımıza en içten teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bütün esnaf ve sanatkarımızın Ahilik bayramını ve Ahilik haftasını kutluyorum.
Naci Aydın
Tuzla EKK KOP BŞK

Bu yazı toplam 2640 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113