• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C

TÜRKİYEDE KOOPRETİFÇİLİĞİN ÖNEMİ

Naci Aydın

“ Kooperatifler; Sürdürülebilir gelecek için hareket eden güçtür.” 

Toplumların işbirliği yaparak, zorlukları dayanışma içerisinde aşma ve başarıyı birlikte yakalama bilinç ve yeteneklerinin ürünü olan kooperatifler, günümüzde yalnızca üretim gücü zayıf kesimlerin dayanışma kurumu olmaktan çıkmış, ekonomik ve ticari hayatta kendine has özellikleri sayesinde başarılı girişim örnekleri haline gelmişlerdir.

Demokratik olarak yönetilen, sorumluluk, eşitlik, adalet, yardımlaşma ve dayanışma gibi değerlere kılavuzluk eden kooperatiflerin merkezinde “insan ve topluma hizmet anlayışı” bulunmaktadır. Gelişen sanayiyle birlikte doğal kaynakların tükenmesi ve sosyal hizmetlere duyulan ihtiyacın artmasıyla gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirmede anahtar rol üstlenen, Ülkemizde de temelini, “İmece Ruhu”ndan alan ve yüz elli yıllık geçmişi bulunan; yenilebilir enerji ve geri dönüşüm gibi çevresel, sağlık ve eğitim gibi sosyal, bankacılık ve sigorta gibi finansal konularda olmak üzere 30 ayrı türde faaliyet göstermekte olan 85.000 in üzerinde kooperatif işletmesi bulunmaktadır.

Bu veri, kooperatifçiliğin ülkemiz ekonomisinde önemli bir girişim modeli olmayı başardığını göstermektedir. Geçmiş yıllarda özellikle bazı yapı kooperatiflerinde yapılan bazı yanlışlar ve kötü yönetimler neticesinde ortaklarına yaşatılan bir takım mağduriyetler nedeniyle Kooperatifçilikte kamu oyunda güven kaybına sebep olmuştur.

Ülkemizde bu alanda yapılan yasal düzenlemelerle kooperatif yönetimlerine yeni sorumluluklar getirmiş, denetim mekanizmaları da şeffaflaştırılmıştır. Son yıllarda kooperatifçiliğin kalkınmada ve dayanışmada ne kadar önemli roller üstlendiği gerçeği bir kez daha ortaya çıkmıştır. .

Esnaf kefalet kooperatiflerimiz başta olmak üzere, değişik alanlarda üretim yapan Kooperatiflerimizin başarılı işler yaparak kooperatifçiliğe olan güveni artırmıştır. Kooperatif işletmelerinin başarılarının devam etmesi dileğiyle Esnaf kefalet kooperatiflerimize kayıtlı ortaklarımız başta olmak üzere kooperatif ortaklarını tebrik eder, hayırlı işler bol kazançlar diliyorum.  

Bu yazı toplam 1316 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113