• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

YEREL SEÇİM 2013’TE

Ümit Kahyaoğlu
Normal seçim takviminde 2014’ün Mart ayında yapılması planlanan mahalli idareler seçimi, iktidar partisinin girişimleri ve MHP’nin desteğiyle 2013’ün ekim ayına alınıyor.

Kanun tasarısı ekim ayında TBMM açıldığında resmileşerek yürürlüğü girecek.

Yerel seçimlerin erkene alınacağını kamuoyu ilk olarak DUYURU GAZETESİ’nden öğrendi. Geçtiğimiz şubat ayında gazetemizi ziyaret eden AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya, yerel seçimlerin erkene alınmasıyla ilgili Başbakan’ın bilgisi dahilinde çalışma başlattıklarını ifade etmişti. Gerekçe olarakta kış şartları ve yeni seçilen belediye başkanının kendi bütçesini yapabilmesine olanak tanınması gerektiğini kaydetmişti.

Milletvekili Kaya’nın da görev yaptığı komisyon raporunu hazırlayarak başbakana sundu. Başbakanın talimatıyla, AK Parti yöneticileri konuyu kamuoyuyla paylaştı. MHP’ninde desteği alınarak, medyaya yerel seçimlerin 27 ekim 2013’te yapılacağı bilgisi verildi. Ana Muhalefet Partisi CHP’de bu karara destek veriyor.  CHP’nin tek şartı seçimlerin bir hafta sonra 3 kasım da yapılması. CHP’nin teklifinin kabul göreceğini düşünmüyorum. Seçimler 27 ekim 2013’te yapılacak.

Kararın açıklanmasıyla birlikte kamuoyunda büyük bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Ekim’e  bir yıl var. Aday adaylık süreci için kalan süre ise 9,10 ay.

DSP Kartal ilçe başkanı ilhan Güzelgün 12 eylül sabahı yaptığı basın toplantısında belediye başkan adayını açıkladı bile. DSP’nin Kartal belediye başkan adayı Şahin Kaya.

Diğer siyasi partilerde de doğal olarak hareketlilik yaşanıyor. Özellikle de iktidar partisinde.

Aday adayları şimdiden varlığını hissettirmeye, yukarıdan destek almanın önemine binaen Ankara’yla temas kurmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde epey bir süre sohbet ettiğimiz AK Partili üst düzey bir yetkili, İstanbul’daki belediye başkan adaylarının tamamıyla başbakanın insiyatifinde olduğunu, son kararı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın vereceğini söyledi.

Başbakan kararını verirken anketlere ve referanslara bakıyor. Yalnızca anketlerde önde çıkmak yeterli olmuyor, başbakanın güven duyduğu isimlerin referansı da önem arzediyor.

İzlenimlerim şunu gösteriyor; İktidar partisinin Pendik, Tuzla ve Kartal’da çok sayıda aday adayı, aday olabilmek için uğraş verecek.

Kimse mevcut belediye başkanı var, ben aday adayı olmayayım demeyecek. Anlaşılan iktidar partisinden aday olabilmek epey bir uğraş gerektirecek.

 

Geçtiğimiz pazar günü AK Parti İstanbul Milletvekili ve TBMM Çevre Komisyonu Başkanı Erol Kaya ile Gözdağı’nda kahvaltı yaptık. Bendenizin başkanlığını yürüttüğü İstanbul Anadolu Yakası Gazeteciler Derneği’ne üye olan yerel medya mensupları, özellikle yerel medyanın sorunlarını içeren sorular yönelttiler milletvekili Kaya’ya.

Yerel medya mensupları, İstanbul yerel medyasının denetimsizliğinden ve Basın İlan Kurumu’nun resmi ilanlarından faydalanamadıklarını ifade ettliler.

Bir kısım yerel medya mensubu ise korsan gazetelere dikkat çekti. Yılda bir iki kez yayın yapan, özellikle de seçim dönemlerinde boy gösteren gazetelerin varlığına dikkat çektiler. Bunun önüne geçilebilmesi için milletvekili Kaya’dan yardım istediler.

Gazetecileri sabırla dinleyen ve 4 saat süren toplantının ardından açıklama yapan Erol Kaya, sorunları ve talepleri içeren anlaşılır bir rapor hazırlanıp kendisine sunulmasını istedi. Toplantıda bazı gazetecilerin Kaya’ya  “Sayın bakanım” diye hitap etmesi ise gülüşmelere yolaçtı. Bazı arkadaşlar ise, “Allah söyletti sayın milletvekilim.” diyerek bu yönde beklentilerinin ve tahminlerinin olduğunu ima ettiler.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yeni A Takımı listesinde Ankara milletvekili Doç.Dr. Yalçın Akdoğan ve İstanbul Milletvekili Erol Kaya’nın isimleri geçiyor.

İktidar partisinin 30 Eylül’deki kongresinde bu iki tanıdığı AK Parti’nin daha üst mevkilerinde görebiliriz.

Ankara Milletvekili Yalçın AKDOĞAN için, “Erdoğan’ın başbakan adayı” diyenler bile var.

Kaya’ya Ankara milletvekili Doç.Dr.Yalçın AKDOĞAN’ı sordum; “Ne yapıyor” diye.  Oldukça yoğun olduğunu, evinin yolunun bile unuttuğunu söyledi. Her daim başbakan ile birlikte.

Sayın AKDOĞAN ile zaman zaman telefonla da olsa görüşüyoruz. Gazeteye davet ediyorum. Pendik’i çok özlediğini, ilk fırsatta geleceğini ancak çok yoğun olduğunu söylüyor.

Pendik’in yetiştirdiği iki önemli ismin yakın gelecekte Türkiye’nin geleceğinde söz sahibi olmaları beklentisi ilçemiz adına oldukça sevindirici ve gururlandırıcı.

Tahmin ettiğimiz noktalara gelmeleri, bölgemiz adına oldukça olumlu olacaktır.

Yolları açık olsun.

Bu yazı toplam 2015 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113