• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 26 °C

TERCİH DANIŞMANLIĞI

Coşkun Otluoğlu

Eğitim öğretim faaliyetleri içinde danışmanlık hizmetleri önemli yer almaktadır. Bir de bir üst öğrenim ile ilgili yapılacak tercihler söz konusu olunca işin önemi daha da artmaktadır.

                Merkezi sistemle yapılan sınav sonuçlarına göre bir üst öğrenim için yapılacak tercihlerde sağlıklı sonuçlar alınabilmesi için öğrencinin bilinçli yönlendirilmesi gerekir. Etrafımızda çoğu kez karşılaştığımız yakınmalara şahit oluruz: “Bir puan daha alsaydım falan okulu kazanacaktım.” Veya “Bu bitirdiğim okulun bana bir faydası olmadı. Şimdi üniversite mezunu olarak bir iş bile bulamıyorum.

                Bazen de yapılan tercihlerin adaya uygun olmadığı zaman içinde ortaya çıkıyor. Öğrenci okula başladığında okulun öğretim programı veya alanı öğrencinin seviyesine, yeteneğine, mizacına uygun olmadığı dolayısıyla mezun olduktan sonra yapacağı işin de kişinin istemediği bir meslek gurubuna dâhil olduğu sonucu ortaya çıkmış bulunuyor.

                İzah etmeye çalıştığımız problemi yaşayan çok kişi biliyorum. Genetik bölümünü bitirip de iş sahibi olamayan, matematik bölümünü okuyup da polislik yapan ne bileyim ziraat fakültesinden başarıyla mezun olup da öğretmenlik yapan yüzlerce örnek sayabiliriz.

                İşini aşkla, şevkle yapamayan bir insandan nasıl bir verim bekleyebiliriz? Şiiri, hikâyeyi sevmeyen; okumayan, düşünmeyen, üretmeyen kimseye edebiyatçı denebilir mi? Çocuğunu öpüp koklamayana anne, okuluna koşarak, isteyerek gitmiyorsa bir çocuğa okulunu sev nasıl diyebiliriz?

                Bütün bu soruların cevabı kişinin yaptığı işin kendi bünyesine uygunluğu ile alakalıdır. Dolayısıyla meslek belirlemede önceliğe sahip olan okullardır. Bu nedenle merkezi sınav sonuçlarına göre yapılan tercihlerde yapılacak bilinçli tercihler okul hayatının belirlenmesine ve meslek seçimine doğrudan etki etmektedir.

                Özel Eğitim ve Rehberlik Genel Müdürlüğünün bu konudaki çalışmaları ve İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerince oluşturulan tercih komisyonları velilerimize ve öğrencilerimize önemli bir hizmet vermektedir. Hem okullarımızdaki rehberlik öğretmenlerimiz hem de okul idarecilerimiz tercih döneminde öğrencilerimize gerekli desteği vereceklerdir.

                Pendik’imizde halkın yoğunlukta olduğu yerlerde tercih döneminde komisyonlar bulundurulacaktır. İlçe Millî Eğitim Müdürlüğümüzde, Neomarin, Pendorya, Wiaport alış veriş merkezleri ile Mehmet Akif Kültür Merkezinin önü, Hükümet Konağında öğrencilere rehberlik yapmak ve onları yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek TEOG ve Üniversite Sınavları sonucuna göre tercihlerde bulunacak öğrencilere yardımcı olacak komisyonlar, Müdür Yardımcıları, Öğretmen ve Psikolojik Danışman ve Rehber Öğretmenlerden oluşturuldu. Ayrıca okullarımızda da oluşturulan komisyonlarla öğrencilerimize rehberlik yapılacaktır.

                Tercih danışmanlığı sürecinde öğrencilere ilgi, yetenek ve kişilik özellikleri doğrultusunda bir üst öğrenim kurumuna geçişlerinde rehberlik yapılması sadece bu komisyonların görevi değildir. En önemli görev anne ve babanındır. Çocuklarını yönlendirirken onların mutluluğuna hizmet edecekleri bir okulu seçmeleri temennisiyle bütün öğrencilerimize başarı dileklerimi iletiyorum.    

Bu yazı toplam 1717 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113