• BIST 9577.46
  • Altın 2820.34
  • Dolar 34.0022
  • Euro 37.839
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C

Sorulurla Lise Tercihleri

Coşkun Otluoğlu

 

  1. Tercih işlemleri nereden yapılmaktadır? Hangi tarihler arasında olmalıdır?

Tercihler Bakanlığımızın http://www.meb.gov.tr veya http://e-okul.meb.gov.tr adresinden yapılacak ve ortaokul müdürlüğüne onaylatmak zorundadır. Veli gerek gördüğünde tercih işlemini ortaokul müdürlüklerinden de yapabilir. Tercih tarihi 02 Temmuz’da aşlayıp 13 Temmuz 2018 mesai bitiminde sona erecektir. Her türlü duyuru veya ilanların takibi veliye aittir. Duyuru veya ilanlar Bakanlığımızın yukarıdaki internet adreslerinden ilan edilecektir.

  1. Tercih işlemi yapıldıktan sonra nereye onay yapılmalıdır?

Ortaokul müdürlüklerine öğrenci velisi tarafından mutlaka onay yaptırılmalıdır. Tercih işlemlerinden öğrenci velisi, onay işlemlerinden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumludur. İki nüsha halinde düzenlenecek çıktının birisi velide diğeri de okulda kalacaktır.

 

  1. Elektronik ortamda tercihini yapamayanlar için nasıl bir kolaylık vardır?

Elektronik ortamda tercihini yapamayan veliler, ortaokul müdürlüklerine giderek, tercih listesindeki okullardan tercih yaparak velinin talebi ve imzası ile “Yerleştirme Tercihleri İçin Ön Çalışma Formu EK-1” bağlı kalınarak veli adına okullar 13 Temmuz 2018 mesai bitimine kadar öğrencilerin tercihlerini yapacaklardır.

 

  1. Düzeltme veya iptal gibi işlemler nasıl olacaktır?

Düzeltme veya iptal işlemi velinin isteği üzerine ortaokul müdürlüklerinin onayı ile yapılabilecektir.

  1. Yerleştirmeye esas nakil başvurularında kaç okul tercih edilebilecektir?

Kayıt alanından seçmek kaydıyla en fazla üç, aynı türden okullar için ise en fazla iki tercihte bulunabilecektir.

  1. Tercihlerde öncelik nedir?

Merkezî Sınav Puanı ile Kayıt Alan okullara puan üstünlüğüne göre yerleşen bir öğrencinin Yerel Yerleştirme ile Kayıt Alan Okullar için yaptığı tercih dikkate alınmaz.

 

  1. Yerel Yerleştirme ile Kayıt Alan Okullara yerleştirme nasıl olacak?

Öğrencinin ikamet adresi, ortaokulda bulunma süresi, tercih önceliği, okul başarı puanı, devam-devamsızlık durumu ve yaşı birer kriterdir.

 

Mesela; A okulunu tercih eden öğrencilerden öncelikli olarak öğrencinin ikameti yani okulun kayıt alanında oturuyor alması ön plana çıkmaktadır. İkameti aynı olan öğrenciler arasındaki diğer faktör ise kayıt alanındaki ortaokulda öğrenci ne kadar süre eğitim görmüştür, bu değerlendirilecek. Öğrencilerin aynı süre eğitim gördüğü kabul edilirse bu sefer öğrencilerin okulu tercih ettiği önceliğe bakılacak. Bu üç kriter de aynı olursa bu sefer öğrencilerin okul başarı puanları, bunda da eşitlik olursa öğrencinin orta okuldaki devam ve devamsızlığı ön palana çıkacak; daha az devamsızlık yapmış olan avantaj kazanmış olacak. Burada da eşitlik olursa daha küçük yaştaki öğrenci öncelik kazanmış olacak.

 

  1. Özel Kanunlarda yer alan öğrencilerin durumu nasıl olacak? Mesela şehit ve gazi çocukları, koruma altında bulunan çocukların tercihleri nasıl ele alınacak?

Sadece bu çocuklarımız değil, tayin, doğal afet, zorunlu nakile tabii olanlar, emeklilik nedeniyle il dışından gelenlerin çocukları, koruyucu aileye verilmiş çocuklar, bakım tedbiri verilenler, kadına şiddet dolayısıyla ikameti geçici olarak değiştirilmiş olanlar, millî sporcu öğrenciler ile tutuklu ve hükümlü öğrenciler gibi özel kanunlarda yer alan öğrenciler tercihlerini onaylattıkları okul müdürlüğüne durumlarını belgelemeleri halinde puan kaybı yaşamazlar. İkametlerine yakın okullara kayıtları mümkündür.

 

  1. Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okulların tercih edilmesi zorunlu mudur?

Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ekranında tercih yapmayan öğrencilere, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercihi açılmayacaktır.

 

  1. Öğrenciler kaç tercih yapabileceklerdir?

Öğrenciler üç tercih grubu içinden toplam 15 tercih yapabileceklerdir. Bu üç grup; Merkezî Sınav ile Öğrenci Alan Okullar, Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullardır.

Öğrenciler ilk olarak Yerel Yerleştirme ile Öğrenci Alan Okullar grubundan en fazla 5 tercih yapabileceklerdir. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden en fazla 3 okul seçeceklerdir. Tercih işlemi kayıt edildikten sonra Merkezî Sınav ile Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar türünden beşer tercihte bulunabileceklerdir.

 

  1. Tercih ekranındaki renkler neyi ifade eder?

Tercih ekranında yeşil renk; öğrencinin ikametine uygun kayıt alanındaki okulları,

Mavi renk; öğrencinin ikametine göre komşu kayıt alanlarındaki okulları,

Kırmızı renk ise, öğrencinin ikametine uygun ve komşu kayıt alanında olmayan il içindeki diğer okulları belirtir.

 

  1. Yerleştirmeye esas nakiller ne zaman başlayacaktır?

06 Ağustos’ta başlayıp dört kez yapılacak ve 06 Eylül 2018’de bitecektir.

 

  1. Yerleştirmeye esas nakil başvuruları nereden yapılacaktır?

Ortaokul müdürlüklerinden yapılacaktır.

 

  1. Nakil işlemlerinde, nakli istenen okulda kontenjan olup olmadığına bakılacak mı?

Nakil başvurularında kontenjan olup olmamasına bakılmaksızın başvuruda bulunabilecektir.

  1. Yerleşemeyen öğrenciler nasıl bir yol takip etmelidir?

Yerleştirmeye esas nakillerde de bir yere kaydını yaptıramayan öğrenciler İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarına 14 Eylül 2018 tarihine kadar başvuruda bulunmalıdırlar. Hiçbir yere yerleşemeyen öğrenciler açık öğretim kurumlarına yönlendirilecektir.

  1. Öğrenciler istemeleri halinde “Meslekî Eğitim Merkezleri”ne yerleşebilecekler midir?

Öğrenciler istemeleri halinde 4. nakil başvuru döneminde Meslekî Eğitim Merkezlerini tercih edebileceklerdir.

  1. Yerleştirme sonuçları nereden öğrenilecek?

Öğrenciler yerleştirme sonuçlarını Bakanlığımızın https://e-okul.meb.gov.tr adresinden öğreneceklerdir. Ayrıca SMS ile bilgilendirilmek isteyen velilere mobil bilgilendirme servisi aracılığı ile yerleştirme sonuçları bildirilecektir.

  1. Kaynaştırma öğrencilerinin yerleştirilmeleri nasıl olacaktır?

Her bir şubeye ikiden fazla öğrenci olmayacak şekilde İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca özel eğitime ihtiyacı olan kaynaştırma öğrencilerinin Engelli Sağlık Kurulu Raporu, Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu Raporu olmak kaydıyla öğrencilerin ikametlerine yakın yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara kayıtları yapılacaktır. Müracaatlar 10-14 Eylül tarihleri arasında İl/İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerine yapılmalıdır.

  1. Sınıf tekrarına kalan 9. sınıf öğrencileri nakil başvurusu ile okulunu değiştirebilir mi?

İl/İlçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına 10-14 Eylül 2018 tarihleri arasında müracaat eden sınıf tekrarına kalan 9. sınıf öğrencileri kontenjan olması halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara yerleştirilebilir.

  1. Özel okullara kayıt yaptıran öğrenciler tercih yapabilirler mi?

Özel okullara kayıt yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacaktır. Ancak, kaydını sildirdiği takdirde tercih yapabilecektir.

  1. Özel okullara kayıtlı öğrenciler nakil döneminde nakil başvurusunda bulunabilirler mi?

Evet, nakil başvurusunda bulunabilirler.

  1. Yerleştirmeye esas nakil döneminde özel okullar kayıt yapabilecekler midir?

Yerleştirmeye esas nakil döneminde özel okullar kayıt ve nakil işlemlerine devam edeceklerdir.

  1. Açık öğretim ortaokulundan mezun öğrenciler kayıt başvurusu yapabilirler mi?

Açık öğretim mezunu veya yurt dışı mezun olanlar, “Tercih Ön Çalışma Formu Ek-2”yi doldurarak “Ölçme Değerlendirme ve Sınav Hizmetleri Genel Müdürlüğü emniyet Mahallesi Milas Sokak No:21 Teknik Okullar Yeni Mahalle ANKARA” adresine APS veya dengi posta hizmetleri ile 13 Temmuz 2018 tarihine kadar göndermeleri gerekir. Böylece bu durumda olan öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci alan okullara başvuruları yapılmış olmaktadır.

Aynı durumda olan öğrenciler yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullar için müracaatlarını ikamet adresleri dikkate alınarak İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca yapılacaktır.

  1. Yurt dışında sınava giren öğrenciler müracaatlarını nasıl yapacaklar?

Öğrenci e-okul sistemine kayıtlı ise http://www.meb.gov.tr adresinden tercihlerini yapacak ve okul müdürlüklerine onaylatacaklardır. Bu imkânı olmayan yurt dışındaki öğrenciler ise 22. maddede açıkladığım şekilde posta ile tercihlerini yapacaklar.

 

Bu yazı toplam 2249 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 1
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113