• BIST 9869.86
  • Altın 2954.659
  • Dolar 34.7445
  • Euro 36.5021
  • İstanbul 11 °C
  • Ankara 1 °C

Kıyafet Özgürlüğü Sağlanmalıdır

Abdullah Yadigar
Demokratikleşme Paketi günlerdir kamuoyunu meşgul ediyor. Her kesimin kendi bakış açısından bir beklentisi var. Paket?in içeriği hakkında kimsenin fazla bir bilgisi yok.

Paket’in kapsamı ve içeriği konusunda tam bir açıklama olmasa da basına sızan sınırlı bilgilere göre ‘’Din özgürlüğü, örgütlenme özgürlüğü, siyasi özgürlük, ceza hukuku ile ilgili iyileştirmeler’’ beklenmektedir.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan Malatya da yaptığı açıklamada ‘’Demokratikleşme paketini 30 Eylül Pazartesi günü Ankara'da kamuoyuna açıklayacağız. Demokratikleşme konusunda bizim çekincemiz yok. Kurulduğumuz andan bu yana yasakların karşısında olduk. Özgürlükleri genişlettik’’ dedi.

Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay da daha önce yaptığı kısa bir açıklamada ‘’Bu demokratikleşme paketi biliyorsunuz çok kapsamlı bir paket. Yani uzun süredir üzerinde çalıştığımız, pek çok unsur var. Ama toplumumuzun değişik kesimlerinin ihtiyacını karşılayacak kapsamlı bir paket. Bizim parti ve hükümet olarak genelde başından beri bir yaklaşımımız var. Bütün toplumsal sorunlarımızı mümkün olabildiğince daha fazla demokratikleşmeyle ve demokratik yaklaşımlarla çözmektir’’ demişti.

Elbette ülkemiz insanlarının pek çok sorunları ve bu sorunlarına acil olarak çözüm getirilmesi için beklentileri vardır.

Özellikle 28 Şubat sürecinden sonra binlerce kız öğrenci okulundan edilmiştir. Binlerce bayan memureler işlerinden edilip hayatları karartılmıştır. Ülkemiz bu ayıptan kurtulmalıdır.

Gerek İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi gerek Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde din ve vicdan özgürlüğü kapsamında başörtüsü serbestisi açıkça ifade edildiği halde, bu pazarlık edilemez temel insan hakkı, bugüne kadar hukuksuzların egemenliğiyle gasp edilmiştir.

 

Her insanın vazgeçilmez, devredilmez, dokunulmaz temel hak ve hürriyetlerinden olan, kadınların çalışma hayatında yer almasını ve seçilme hakkını kullanmasını yasaklayanları, halkın tasfiye etmiş olmasına rağmen bazı çağ dışı zihniyetlerin kadın hayatına hala yön vermesini ve bu ülkeyi bizim kadınlarımız için yaşanmaz kılan yasakların kaldırılmasını bekliyoruz.

Bu güne kadar dayanak olarak tutunulan, 25.10.1982 tarih ve 17849 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan ‘’Kamu Kurum ve Kuruluşlarında Çalışan Personelin Kılık ve Kıyafetine Dair Yönetmelik’’ ilgili maddesi;

 

‘’Madde 5- 2 nci maddede sözü edilen personelin kılık ve kıyafette uyacakları hususlar;

a) (Değişik: 3.1.2002/24629 RG) Kadınlar; Elbise, pantolan etek temiz, düzgün, ütülü ve sade, ayakkabılar ve/veya çizmeler sade ve normal topuklu, boyalı, görev mahallinde baş daima açık, saçlar düzgün taranmış veya toplanmış, tırnaklar normal kesilmiş olur. Ancak bazı hizmetler için özel iş kıyafeti varsa görev sırasında kurum amirinin izni ile bu kıyafet kullanılır.

Kolsuz ve çok açık yakalı gömlek, bluz veya elbise ile strech, kot ve benzeri pantolonlar giyilmez. Etek boyu dizden yukarı ve yırtmaçlı olamaz. Terlik tipi (sandalet) ayakkabı giyilmez.

 

b) Erkekler; Elbiseler temiz, düzgün, ütülü ve sade; ayakkabılar kapalı, temiz ve boyalı giyilir. Sandalet veya atkılı ayakkabı giyilmez. Bina içinde ve görev mahallinde baş daima açık bulundurulur. Kulak ortasından aşağıda favori bırakılmaz. Saçlar, kulağı kapatmayacak biçimde ve normal duruşta enseden gömlek yakasını aşmayacak şekilde uzatılabilir, temiz bakımlı ve taranmış olur. Hergün sakal tıraşı olunur ve sakal bırakılmaz. Bıyık tabiî olarak bırakılır, uzunluğu üst dudak boyunu geçemez, üstten alınmaz, yanlar üst dudak hizasında olur, alt uçları dudak hizasından kesilir. Kravat takılır, kravatı örtecek şekilde balıkçı yaka veya benzeri sü­veterler giyilmez. Hizmet gereğine uygun olarak verilmişse tek tip elbise giyilir. (Değişik : 07/08/1991-91/2048 B.K.K.) Bina içinde gömleksiz, kravatsız ve çorapsız dolaşılmaz.’’

Bu yönetmelik maddesinde pek çok yasak ve kısıtlama olmasına rağmen; bugüne kadar titizlikle uygulanan tek şey başörtü yasağıdır. Kamusal alan yalanıdır. Bu yönetmelik düzeltilmelidir.

Devlet artık, hala bürokratik oligarşinin mi yoksa milletin devleti mi olduğuna karar vermek zorundadır. Başta bayanlar olmak üzere çalışan kesimin makul bir şekilde serbest kıyafet özgürlüğüne kavuşması sağlanmalıdır.

Bu yazı toplam 3601 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113