• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

İşte Tahminlerim

Ümit Kahyaoğlu

Geçtiğimiz ay yayınlanan köşe yazılarımdan birisi, “SEÇİM SONUÇLARINI BİLİYORUM” başlığıyla çıkmıştı. O yazıda, seçim sonuçlarını bildiğimi ancak, açıklamayacağımı yazmıştım. Seçim tahminimi önümüzdeki ay (Mart’ta) yazarım diye de not düşmüştüm.
Eminim şu ana kadar birçoğunuz “Ümit KAHYAOĞLU, tahminini ne zaman yazacak” diye sabırsızlanıyor. Bu sabırsızlığın tahminlerimdeki yanılma payının çok düşük olduğundan kaynaklandığını da iyi bilmekteyim. Çok şükür, bugüne kadar 20 yılı aşan meslek hayatımda seçim sonuçları konusunda yanıldığım olmadı.
Çok sayıda okur, görüştüğümüzde ya da telefonla 29 Mart’ta yapılacak olan yerel seçimle ilgili tahminimi soruyor.
Bende kendilerine izlenimlerimin neticesini aktarıyorum.
Tahminlerim için kimileri, temennim olduğunu söylüyor, kimisi de gerçekçi buluyor.
İster temenni deyin, ister olumlu görüş belirtin.
Bu yazıda izlenimlerimi objektif bir şekilde aktaracağım.
İsterseniz lafı daha fazla uzatmadan tahminlere başlayalım.
29 Mart 2009’da yapılacak olan seçimleri Pendik’te hangi parti kazanır? sorusunun cevabını arayalım.
AK PARTİ: İktidar partisi, Türkiye’deki ve Pendik’teki gücünü olduğu gibi koruyor. AK Parti oy kaybetmek bir yana oyunu daha da artıracaktır. Belediye Başkan Adayı Dr. Salih Kenan Şahin ve SKM başkanlığı ciddi ve bilimsel bir çalışma yürütüyor. İktidar Partisi, Pendik’te her gün 5.000 bin seçmenle yüz yüze görüşüyor. Ortalama 100 ayrı evde ev sohbeti organize ediyor. Sivil toplum kuruluşu ve esnaf ziyaretleri de büyük bir ciddiyetle yapılıyor. Vatandaş Dr. Salih Kenan ŞAHİN’i benimsemeye ve kabullenmeye başladı. ŞAHİN, zeki, çalışkan ve birikimli bir aday. Kısa sürede seçmenle güçlü bir iletişim kurdu.
Bunları ifade ettikten sonra gelelim AK Parti’nin Pendik’te alacağı oya.
AK Parti Pendik’te % 46-% 52 aralığında bir oy alır.
CHP: Cumhuriyet Halk Partisi, yine Mehmet Salih USTA’nın adaylığında seçime giriyor. USTA, daha önce iki kez seçim kaybetti. Hedefi bu sefer mutlak belediye başkanı seçilmek. Çok çalışıyor, azami fedakarlık yapıyor. Pendik’te ciddi bir rüzgarı da var. Tanınma sorunu yok. Seçmenle iletişim konusunda da tecrübe sahibi. Ancak, bir USTA ile CHP Pendik’te ne kadar yol alabilir. Seçim ekip işidir. Pendik gibi büyük ilçelerde seçimler ekiple, iyi organizasyonla kazanılır. Sol’un Pendik’teki oy oranı da belli. Sol oylar hiç bir zaman % 35’lerin üzerine çıkamamıştır.
CHP’nin  Pendik’te alacağı oy %28-%33 aralığında olur.
MHP: Milliyetçi Hareket Partisi Pendik İlçe Teşkilatı bu seçimde işi sıkı tutuyor. Genç belediye başkan adayı Dt.Umur Arıkan enerji dolu birisi. İşini ciddiye alıyor ve severek yapıyor. Çok koşturuyor. Vatandaşla bire bir iletişimde de gayet iyi. Oldukça da ısrarcı. Ancak bütün bu gayretler seçimi kazandırmaya yetmiyor. Ankara rüzgarı da gerekiyor. Ankara’dan rüzgar yeteri kadar güçlü esmez ise çabalar nafile.
MHP, Pendik’te %7-%12 aralığında oy alır.
SP: Saadet Partisi Pendik İlçe Başkanlığı seçimlere dört elle sarılmış durumda. Dr. İsmail Haskul, ikinci kez seçmenin karşısına çıkıyor. 2004’te %10 barajını aşarak büyük bir başarı sağlamıştı. Saadet Partisi, sahada en dinamik duran parti. Bu dinamikliğin arkasında kuşkusuz dava şuuru yatıyor. Dr. İsmail Haskul’da seçmene sempatik gelen, pozitif enerji veren bir yüze sahip. Samimi ve cana yakın.
Saadet Partisi’nin de en büyük dezavantajı Ankara rüzgarının güçlü olmaması. Türkiye genelinde % 2.5 oy oranına sahip olması belini büküyor.
SP Pendik’te %5-%10 aralığında oy alır.
Bu dört partinin dışında kalan partilerin oy oranları ise oldukça düşük seyredecektir. DSP, BBP, DP ve ANAP beklenen oyu alamayacaklar. Bu partiler içinde Ankara’dan esecek olan rüzgarın güçlü olmaması en büyük dezavantaj.
HÜSAMETTİN ELÇİ:  Seçim Bürosu açılışları miting havasında geçiyor. Bin kişilik kalabalıkları toplayabiliyor. Hüsamettin ELÇİ, seçimlerde bir çok partiden fazla oy alacaktır. Bağımsız aday olarak seçmenin karşısına çıkmak büyük cesaret işidir. Cesaretinden ve kendine güveninden dolayı Hüsamettin beyi kutluyorum. Ayrıca bu yerel seçimler kendisinin durumunu da net olarak gösterecektir.
Her zaman söyüyorum; Hüsamettin ELÇİ’nin Pendik’te en az 4.000 oyu var diye.
BBP ve DYP’den belediye başkan adayı olduğunda parti oylarından çok daha fazla oy almıştı.
Hüsamettin ELÇİ, Pendik’in rengidir. Seçimlere de renk katmıştır. En büyük handikapı ise sahalardaki kalabalıkların, oy olarak sandığa yansıma sorunudur.
29 Mart akşamı ELÇİ’yle ilgili bu soruların da cevabını bulacağız.

Evet, Pendik’te 29  Mart’taki yerel seçimleri iktidar Partisi AK Parti küçümsenemeyecek bir oy farkı ile kazanacaktır.
İşte benim tahminlerim.

Bu yazı toplam 2164 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113