• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 27 °C
  • Ankara 26 °C

IRKÇILIK VEYA AŞAĞILIK KOMPLEKSİ

Coşkun Otluoğlu
?Bazı insanlar alçak gönüllü olurlar, bazıları da alçak olmaya gönüllüdür.? sözünü Üstat?a atfederler.

Alçak gönüllülük insanın fıtratından ileri gelen ve eğitimle de ilerleyen üstün karakterli insanların özelliğidir. Alçaklık da bir farkla böyledir. O da doğuştan gelen ama zamanla tedavi edilmesi zor bir adi insan tavrıdır.

 Alçak gönüllülük büyüklüğün, alçaklık ise küçüklüğün göstergesidir. Alçak gönüllü yüce, alçaklık ise çukurdur.

 Kimi davranış bilimcilere göre doğuştan gelen bu iki huy, “can çıkar huş çıkmaz” mucibince iflah olmaz bir hastalıktır. Kimilerine göre tedavileri zor kimilerine göre ise imkânsızdır.

 Doğuştan gelen bir özelliğin değiştirilmek istenmesi güç bir iştir. Derin ameliyatlara, büyük operasyonlara ihtiyaç duyar. Yine de bünyeye uyup uymayacağı kesin değildir.

 Derin ameliyatlar, büyük operasyonlar her zaman sancılıdır ve her zaman acı verir. Acının tarafları çoğunlukla acıyı paylaşmaz. Bünyenin ameliyata veya operasyona vereceği tepki süreci uzatabilir veya sonucu geciktirebilir.

 Irkçılıkla aşağılık kompleksi, karmaşık bir zihniyetin, karmaşık insan psikolojisinin sonucudur. Irk doğuştan, alçaklık ise bu doğuştan kaynaklanan eksikliğin örtülememesidir. Sağlam iradeli, sağlam psikolojili, kendinden emin alçak gönüllü insanların örtecek, gizleyecek bir yönleri olmadığından kendilerini gerçekleştirmişlerdir. Irkçılık ise doğuştan gelen bir özelliğin verdiği aşağılık kompleksiyle ortaya çıkmış tehlikeli bir yürüme sürecidir. Çünkü bu yürüme sürecinde tehlikeli insan aşağılık olandır. Kendisini de dahil tehlikeye atar. Etrafına zarar verir. Akrep gibi çoğunlukla çare kalmayınca intihar eder.

 Irkçı tavırların sürdüğü her dönemde diğerleri ötekileştirilmiştir. Bu nedenle kendini gerçekleştirememiş olanlar çoğunlukla aşağılık kompleksinin verdiği eziklikle başkalarını itham eder. Bunun güç ile ilgisi de yoktur. İster otorite olsun isterse bu otoriteye boyun eğen taraf olsun ırkçılık her zaman ırkçılıktır.

 Irk, insanî bir tavırken ırkçılık gayri insanîdir. Alçak gönüllülük yücelikken, aşağılık kompleksi dibe vurmadır.

 Kendini diğerlerinden üstün gösterme gayreti Firavun tavrıdır. Bu da ırkçılığın daniskasıdır.

 Irkçılık lanetlenmiş, aşağılık kompleksi ise ayıplanmıştır. Kendini gerçekleştirme faaliyeti içinde bulunacak her insan mutluluğun kapısını aralayacaktır. Alçak gönüllülük ise yüce bir tavırdır ve insanı her zaman en güzele kavuşturacak bir erdemdir.

 

 

            

Bu yazı toplam 1848 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113