• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

KADRU KIYMETİ BİLİNEMEYEN GECE “KADİR GECESİ”

Hasan Demirci

Bize bir kimse gelse 10 adet anahtar verse, bu anahtarlardan biri altın dolusu bir hazinenin anahtarıdır dese, acaba biz bu anahtarlardan birini tahmin ettikten sonra seçmeyi mi, yoksa hepsini alıp tek tek denedikten sonra hangisi kapıyı açıyorsa onunla hazineye sahip olmayı mı isterdik?.

İşte Ramazan ayının son on gecesi de bu anahtarlar gibidir, Kadir gecesi gibi bir hazinemiz mevcuttur, işi şansa bırakmamak için eskilerimizin tabiriyle “Her geleni hızır bil, Her geceyi kadir bil” diyerek tek bir geceyi değilde, bundan sonra kalan gecelerin tümünü ganimet bilerek değerlendirmeye çalışmamız gerekir.

Malumunuz rahmet ve mağfiret ayı, cehennemden azad olma ayı Ramazan-ı Şerifin son günlerindeyiz. Fırsatlar mevsiminin bereketli dilimleri sona ermek üzere. Bu bölümde araştırılması tavsiye edilen bir gecemiz var “Kadir Gecesi

Nedir Kadir gecesi ?

Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dinî literatürde ise “leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’ân-ı Kerîm’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sûre bu gecenin fazileti hakkında nâzil olmuştur. Bu gecenin bin aydan daha hayırlı olduğu ifade edilmektedir. Tam bir ömre bedel, 83 küsür yıl. Bu geceyi idrak edipi ihya eden kimse bir ömrü ihya etmiş sevabı alıyor. Anck bu geceyi genellikle  Ramazanın 27. gecesi olarak takip eder, o geceyi güzel bir şekilde değerlendirmeye çalışırız. Ancak bilmemiz gereken bir husus var ki hiçte kenara atılabilecek bir bilgi değil bu. Kadir gecesini biz son on günde, özellikle tekli olan günlerde daha fazla araştırmamız gerekir, 27. geceyede ayrıca bir itina gösterilebilir.

Kadir gecesinin kesin olarak belirlenmemesinin elbette bir çok hikmeti vardır. En önemli hikmetlerden bir tanesi , Kadir gecesinin bildirilmesi halinde müslümanlar sadece o geceyi ihya etmekle yetinebilirlerdi. Halbuki kısmî belirsizlik sayesinde müminlerin Kadir gecesi ümidiyle bütün ramazan gecelerini ibadet şuuru içerisinde geçirmeleri söz konusudur. 

Bu gecenin önemi nedir Peki?

Öncelikle bin aydan daha hayırlı olduğunu “Kadr” suresindeki ayetten anlamak fevkalede mümkün. Bir hadisi şerifte de “inanarak ve mükâfatını Allah’tan bekleyerek Kadir gecesini ihyâ edenlerin geçmiş günahlarının affedileceği müjdelenmiştir” (Buhârî, “Fażlu leyleti’l-Ḳadr”) .

Ramazanın son on gününe girildiğinde Hz. Peygamber dünyevî işlerden uzaklaşıp i‘tikâfa çekilir, geceleri daha çok ibadet ve tefekkürle geçirdiği gibi ailesini de uyanık tutardı. Bir hadistede Resûl-i Ekrem sav’in Kadir gecesinde, “Allahım! Sen affedicisin, affı seversin, beni de affet!” şeklinde dua edilmesini tavsiye ettiği belirtilir .

Bir alışveriş merkezi sabaha kadar oldukça indirimli ürün satacağını ilan etse kapısında kuyruklar oluşturup izdiham yapabiliyoruz. O halde manevi ikramları olan gecenin tamamını uyku ve gafletle geçirmeyelim.

O halde öncelikle iyi bir nasuh tövbesi, ardından tefekkür , sonra da başta Kuranı Kerim okumak, Namaz kılmak ve hayır hasenatlar yapmak suretiyle bu geceyi idrak ve ihya gayretinde olalım. Allah cc Kadrü Kıymetini bilen bu geceye erişenlerden eylesin. Cenabı Hak hem Kadir gecesine, hem de Bayrama erişebilmeyi, ondan istifade edebilmeyi nasip eylesin. Kadir gecenizi ve yaklaşan Ramazan Bayramınızı tebrik ediyorum.

Selam ve Dua ile …

 

Bu yazı toplam 1060 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113