• BIST 9094.06
  • Altın 2324.811
  • Dolar 32.3705
  • Euro 34.976
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C

Stajyer öğretmenlik geç kalınmış ama doğru bir adım

Stajyer öğretmenlik geç kalınmış ama doğru bir adım
Eğitim Bir Sen İstanbul 4'Nolu Şube Başkanı Talat Yavuz, Milli Eğitim Bakanlığı'nın stajyer öğretmenlik uygulamasının doğru bir adım olduğunu söyledi.

Ülkemizde öğretmen yeterliliğinin hep tartışılageldiğini ancak yıllar yılı kayda değer hiçbir adım atılamadğına işaret eden Eğitim Bir-Sen Başkanı Talat Yavuz, "“Eğitim fakülteleri iyi öğretmen yetiştirmiyor, bakanlığın hizmet içi eğitimleri verimsiz ve öğretmenler kendini yenilemiyor.” tespitleri üzerinden yürüyen kısır çekişmeler ve karşılıklı suçlamalarla yeterince zaman kaybettiğimizi sonunda birileri görmüş olmalı ki stajyerlik dönemi ile ilgili güzel bir adım atılmış. Umarım bu fikir, doğru uygulayıcılarını bulur ve devamlılığı sağlanır.

            Bu uygulama ile atanan otuz bin öğretmen, görev yerlerine hemen gitmeyecek, istedikleri yerde seçecekleri rehber-usta öğretmenle, haftada üç gün çalışarak tecrübe kazanacak. Kalan iki gün idarede veya maarif müfettişleri ile çalışacak. Rehber öğretmenlerin, meslekte on yılı tamamlamış, ulusal ve uluslararası projelerde görev almış, sosyal kültürel etkinliklere katılım göstermiş, mesleğinde temayüz etmiş öğretmenler arasından seçilecek olması stajyer öğretmenlerimiz için çok büyük bir şans olacaktır. Okul idarelerinin çalışma şeklini görmelerinin avantaj olacağını ancak maarif müfettişlerimizin katkılarını iyi ayarlamaları gerektiğini şimdiden söylemeliyim. Olumsuz örneklerle mevzuatın sevimsiz girdaplarında eskiye dair anılar, yeni göreve başlayacak öğretmenleri motive etmeyecek, tedirgin edecektir.

            Eğitimde başarıyı arıyorsak yatırımı doğru yere yapmalıyız. Eğitim alanında yapılanları saymaya başlayan bütün yetkililer; şu kadar derslik yapıldı, bu kadar öğretmen atandı, ders kitapları ücretsiz verildi, fatih projesi ile şu kadar etkileşimli tahta ve tablet dağıtıldı diye söze başlıyor. Peki, başka ne yapıldı? Başka ne yapılmalıydı? Müfredat ve ders kitapları elden geçirilmeli, öğretmen eğitimine ağırlık verilmeli tespitlerini geç de olsa bugün yapabiliyorsak sonunda doğru yoldayız demektir.

            İçi boş projelere ve popüler uygulamalara harcadığımız kaynağı, öğretmen eğitimine harcasaydık, etkileşimli tahtalar, öğretmenler ve öğrenciler için ihtiyaç haline gelecek ve sınıflarda aksesuar görevi görmeyecekti. Sınava dayalı sistemi dönüştürebilseydik, kapattığımız dershaneleri kendi elimizle okulların içinde açmak zorunda kalmayacak, kitap piyasasını bir taraftan yasaklarken diğer taraftan okulların içine taşımayacaktık. Artık kendimizi kandırmaktan vazgeçerek şu görmezden geldiğimiz bütün gerçekleri görelim ne olur?

            Madem problemi gördük ve sıra dışı uygulamalar yapmaya cesaret edebiliyoruz, bir teklifim olacak. Bir yıllığına ders kitaplarını ücretsiz dağıtmaktan vazgeçelim ve bu kaynakla bütün öğretmenleri, on günlüğüne yurt dışı eğitim gezisine gönderelim. Başarı hikâyelerini yerinde görelim.

            Bakanlığın, öğretmen eğitimini kendisi yapmaktan vazgeçerek, teşvik eden bir sisteme geçmesi gerekir. Yönetici atamada, yüksek lisansa ve ikinci üniversiteye verilen puan sayesinde binlerce eğitimcinin yeniden öğrenci olduğu unutulmamalıdır. Üniversitelerin, özel akademilerin vereceği tanımlanmış seminer belgelerine verilecek puan, kariyer ve ek ödeme gibi avantajlarla büyük bir hizmet içi eğitim hamlesi yakalanabilir.

            Stajyer öğretmenler için getirilen yeni uygulamanın yerinde ve anlamlı bir çaba olduğunu düşünüyorum. Uygulamada ortaya çıkacak küçük problemler yüzünden vazgeçilmeyerek yerinde iyileştirmelerle ısrarlı olunmalıdır. Böylece eğitim fakültelerinin eksik bıraktığı uygulama tamamlanmış olacaktır."dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Tuzla'ya öyle bir şey yapılıyor ki!02 Aralık 2015 Çarşamba 10:58
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113