• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 26 °C
  • Ankara 24 °C

REGAİB KANDİLİ

Ali Kara

Yüce Rabbimizin insanlara rahmet ve nimetlerini bolca verdiği belli vakitler vardır. Bunları günler içerisinde Cuma, Aylar içerisinde de Recep Şaban ve Ramazan ayları olarak özetlemek mümkündür.  Bunlar feyizli ve bereketli zaman dilimlerini meydana getirmektedir. Yani üç aylar, bütün İslam ümmeti tarafından, mağfiret mevsimi olarak bilinmektedir. 

Mübarek üç ayların birincisi olan Recep ayının ilk Cuma gecesi, Regaib kandilidir. Bu geceyi 26 Aralık 2023 Tarihinde, perşembeyi cumaya bağlayan gece idrak etmiş olacağız.  

İslâm âlimlerinin ekserisi, sahabe ve tabiin dönemlerinde Regaip kandilinin bilinmediğini belirtmiş, diğer bir kısmı da, Regaib gecesinin, aynı zamanda Receb ayının bir gecesi olduğu için, ihya edilmesinin faziletli olacağını beyan etmişlerdir. (TDV. İslam ansiklopedisi) 

Peygamber (s.a.v.) Efendimiz, Rrecep ayının gecelerine önem vermiş, hadis-i şeriflerinde: 

“Allah’ım! Recep ve Şaban aylarını bize bereketli, Ramazan ayını da mübarek kıl.” diye dua etmiştir. (Ahmed b. Hanbel 1/259) 

Bundan dolayı müminlerde bu geceyi ihya etmeye çalışmaktadır.  

Recep ayı aynı zamanda, hürmete layık olan haram aylardan birisidir.  

Haram aylar: kendisine hürmet edilen ve her çeşit kötülüklerin yasaklandığı, bir zaman dilimini ihtiva etmektedir.  

Bu aylar girdiği zaman, kanlı düşmanlıkların yerini huzur ve sükûnet alır, kin ve nefretle dolu çöller, tatlı bir huzura kavuşur, her çeşit kavga ve gürültüden uzak durulurdu. Regaib, bize bu durumu hatırlatmaktadır. Bundan dolayı Recep ayına kötülüklerden arınmış anlamına gelen mutahhar ay adı da verilmiştir. Bu geceyi affedilme ümidi ile ihya etmemiz gerekir. Zira ayet-i kerimede: 

            “De ki Ey kendi nefisleri aleyhine kötülük edip aşırı giden kullarım! Allah’ın rahmetinden ümidinizi kesmeyin. Şüphesiz Allah, bütün günahlarınızı bağışlar. Çünkü O çok bağışlayandır, çok merhamet edendir.” Buyrulmaktadır.( Zümer suresi, 39:53)  

Bu gecede özellikle nefis muhasebesi yapmalı, kulluğumuzun derecesini ciddi bir şekilde gözden geçirmeliyiz. Çünkü nefis muhasebesi ihmal edildiği zaman, insanın varlığı değersizleşecek, kötülüklerin işlenmesi de sıradan bir adet haline gelecektir.  

Üç ayların habercisi olan Regaib kandili ile başlayıp, Miraç, Berat ve Kadir gecesi ile sona erecek olan mübarek gecelerin değer ve kıymetini asla unutmamalı, ibadetlerle doldurmalıyız. Çünkü mübarek gün ve geceler, dünya ve ahiret mutluluğunu kazanmamız ve maneviyatımızı nurlandırmamız için bize verilmiş birer fırsatlardır.  

Mübarek geceler, ellerini Mevla’ya kaldırıp  ruhunu uyanık bulunduranlar için rahmet iklimine açılma, bağışlanma ve ikramlara ulaşma zamanıdır.  

Zira ayet-i kerimede Cenab-ı Hak: 

 “Ey mü’minler! Hepiniz Allah’a tövbe edin, belki böylece korktuğunuzdan kurtulur, umduğunuzu elde edebilirsiniz.” Buyrulmuştu. ( Nur Sûresi, 31)  

Bu geceye mahsus özel bir ibadet şekli yoktur. Özellikle anne babalarımızın ellerini öpüp, hayır dualarını almalıyız. Dargın olduğumuz kişilerle barışmalı, geceyi ibadet, tövbe ve istiğfar ile geçirmeliyiz. Bolca Kur’an-ı Kerim okumalı, zikrimizi artırmalı, Efendimize bolca salatü selam getirmeli, sadakalarımızı da  zirveye çıkarmalıyız. Zira Efendimiz hadis-i şeriflerinde:  

 “Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir” Buyurmuştur. ( Riyazü’s-Salihin, Hadis No: 993) 

Mübarek geceleri ihya ettiğimiz takdirde, Allah’ın rahmet ve mağfiretine nail olacak, İnşaallah cennete aday bir kul olarak yaşantımıza devam etmiş olacağız. 26.01.2023 

                                           Ali KARA 

                                       Emekli Müftü 

Bu yazı toplam 326 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113