• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

KENTSEL DÖNÜŞÜM NE ZAMAN

Ümit Kahyaoğlu
Türkiye’nin gündeminde terörden sonraki en önemli husus kuşkusuz Kentsel Dönüşüm gerçeğidir.

Türkiye’nin gündeminde terörden sonraki en önemli husus kuşkusuz Kentsel Dönüşüm gerçeğidir. Deprem kuşağında bulunan ülkemizde, bir çok yerleşim yerinin fay hattının üzerinde ve yakınlarında kurulu olması kentsel dönüşümün önemini bir kat daha artırıyor. Türkiye’de özellikle de İstanbul’da imarsız, plansız, sağlıksız ve depreme dayanıksız milyonlarca bina bulunuyor. Bu binaların yenilenmesi, acele olarak elden geçirilmesi gerekiyor.

Binaların yenilenmesi, kentsel dönüşümün gerçekleştirilebilmesi öyle dışarıdan görüldüğü gibi bir anda oluverecek kolay bir iş değildir. Ciddiyet isteyen, sabır isteyen, yetenek isteyen ve her şeyden önemlisi iyi bir planlama gerektiren bir iştir.

Kentsel Dönüşüm gerçeği ve bu gerçekle ilgili haberler medyada o kadar çok yer buluyor ki, ister istemez dikkatler bu noktaya çekiliyor.

Vatandaşların kafası da doğal olarak kentsel dönüşüm konusuyla meşgul oluyor. Özellikle bizim bölgemizde yaşayanlar Kentsel dönüşümün ne zaman ve nasıl gerçekleşeceği konusunda bilgi sahibi olmak istiyorlar.

Kentsel dönüşüm hangi semtlerde olacak? Eski evlerimiz yıkıldığında bize yeni ev verilecek mi?  Yeni ev verilecekse fark ödeyecek miyiz? Kentsel dönüşüm ne zaman başlayacak? Gibi sorulara muhattap oluyoruz.

Kentsel Dönüşümü bekleyen ve oturdukları evler sağlıksız olanlar bilgi sahibi olamadıkları için planlama da yapamıyorlar. Yeni bir eve geçmeyi, yeni bir ev satın almayı düşünenler belirsizlik ve bilgisizlik yüzünden bu isteklerini gerçekleştiremiyorlar.

Haklı olarak, “ Kentsel dönüşüm olacaksa, neden masfara girip yeni bir ev satın alayım.” Diyorlar,.

İstanbul’da olduğu gibi Pendik’te de dönüşüm yapılması gereken fazlaca alan mevcut. Pendik merkezi başta olmak üzere, Kaynarca, Fevziçakmak, Çamçeşme, Dolayoba, Kavakpınar, Şeyhli, Velibaba, Güllübağlar, Yayalar, Ertuğrulgazi ve Sülüntepe mahalleleri.

Bu mahalleler o kadar plansız, imarsız ve programsız yapılaşmış ki, hayret etmemek mümkün değil. Dışarıdan bilmeyen birileri gelip buraları görse ve bizde desek ki burası İstanbul’dur diye, kendisini aldattığımızı düşünür ve bize kahkahayla güler.

Bizce Pendik’te yapılması gereken öncelikli iş, kentsel dönüşümü sağlıklı bir şekilde gerçekleştirebilmek olmalıdır.

İyi bir planlama yapmak, yalnızca bu işle ilgilenecek ehil bir kadro kurup ve bu kadroyu yetkilendirerek kolları sıvamak gerekir.

Başbakanlık ve Şehircilik Bakanlığı hazır bu işe el atmışken, fırsat ortadayken, bu nimetten azami derecede faydalanmak gerekmektedir.

Bu konuda yöneticilere büyük iş düşmektedir.

Deprem kuşağındaki İstanbul’da önceliği Kentsel Dönüşüme vermek gerekir. Çünkü

insan hayatı herşeyin üzerindedir.

Dönüşümü ne kadar sağlıklı idare eder ve hızlı gerçekleştirirsek, insanımıza da o kadar çok değer verdiğimizi göstermiş oluruz.

İnsan hayatı kutsaldır, bir can kurtarmak bütün insanlığı kurtarmak gibidir.

                                                                                                                             

Bu yazı toplam 2454 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113