• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C

KAHVEHANELERLE ASLA BAĞDAŞMAZ

KAHVEHANELERLE ASLA BAĞDAŞMAZ
Ramazanda sosyal yardımlaşma ve dayanışma hakkında birbirinden güzel ve ibret verici pek çok yazı ve söyleşi var. Her Ramazan çoğu insanın içindeki gerçek insan ortaya çıkar. Kavga etmemek, en ufak sorunda cinayet çıkarmamak, nezaket ve saygı göster

Ancak, herşeyin iyi olmasını arzu ettiğimiz  Ramazan aylarında bu temenniyle bağdaşmayan ve gittikçe vehamet arzeden önemli bir konuya parmak basmak isterim; kahvehaneler.

Kahvelerin sayısında ciddi oranda artış var,  daha da kötüsü sabahtan akşama kadar kahvelerde boş boş  vakit öldüren, kötü alışkanlıklara sahip insanlarla bir arada oturan gençlerin sayısı inanılmaz artış gösterdi. Bunun için istatistik yapmaya gerek yok, sadece semtinizde bulunan kahveleri uzaktan dahi olsa gözlemlemeniz yeterli, yaşları 12 ile 17  arasında değişen pek çok genç, saatlerce, çok yoğun sigara içilen  kahvelerde oturuyorlar, gençler  kahvelerde sigara alışkanlığı kazandığı gibi hiç içmeyen bile paket paket sigara içmiş gibi oluyor, eninde sonunda içmeye başlayacak hale geliyor. Doğrudan profesyonel  kumar olmasa bile, gençleri  kumar oynamaya yatkın hale getirecek,  buna eğilim  kazandıracak oyunlar oynuyorlar. Bir bayanın herhangi bir kahvenin önünden es kaza  gözle veya sözle taciz edilmeden geçebildiği,  görülmüş  değil. İster istemez  kahveler   suç işlemeyi alışkanlık haline getirmiş, bundan hiçbir vicdani ve ahlaki sıkıntı hissetmeyen, hatta işlediği suçlardan dolayı kendini diğerlerinden daha üstün bulan  bazı insanların da ortak buluşma noktas. Çünkü kahvelere her çeşit insan geldiğinden, burada dikkat çekmeden, rahatsız edilmeden  plan yapabilir, düşünebilir tecrübelerini birbirleri ile paylaşabilirler. Kahve sahibinin bunları diğer müşterilerden  ayırabilmesi de mümkün değildir. Kahvelerde  dışarıya taşan, mahalledeki  insanları tedirgin eden kavgaları ve küfürleşmeleri bir kenara bırakın insanların kahvelerde vurulması, bıçaklanması, hatta tarafların birbirlerine sıktıkları silahlardan çıkan kurşunlarla balkonlarda oturan çoluk çocuğun öldürülmesi  artık adi olaylardan sayılıyor.  Kahveler hakkında yapılan şikayetlerin çoğu ciddiye alınmıyor.  Örneğin Pendik Bahçelievler Mahallesinde, mahalle halkı artık  kahvehanelerın sayısını   saymayı çoktan bıraktı. Çünkü sadece Bahçelievler Mahallesinde 7-8 tane kahvehane var. Mahalle halkı son derece rahatsz, taşkın hareketlerden ve aşırı gürültüden,  kapı önlerine taşan masalardan dolayı devamlı şikayet var, ama sonuç her nedense değişmiyor. Çok sayıda kahvehaneye rağmen   kütüphaneye gelince  yok,  çoluk çocuğun oynayabileceği yemyeşil doğru düzgün parklar yok, gençlerin ücretsiz ve rahatsız edilmeden oynayabilecekleri bir futbol sahası, basketbol sahası yok, zengin semtlerinde sıkça rastladığımız  açık hava spor alanları da yok,  ama bol bol kahvehane  var. Mahalleli geceyarılarına kadar sokaklara taşan gürültüden, kavgalarından bağrışmalarından dolayı şikayet etmekten yoruldu,  ama her nedense yoğun şikayetlere rağmen haklarında ciddi bir işlem yapıldığına ilişkin geri dönüşler olmuyor.

Yetersiz para cezaları belli ki kimseyi caydırmıyor, zira yasal sürede yani en geç saat 12.00 da  kahveyi kapatıp kazançtan mahrum kalmaktansa 12.00 den sonra da açık tutup komik cezayı ( o da eğer  kesilirse ) ödemek daha avantajlı. Kahvehanelerin denetimi konusunda yeterli çalışma yapıldığını söylemek çok zor.

Şimdi Ramazan geldi, elbette herkes değil ama bazı  insanlar  sahurlara kadar kahvelerde sigara içecek, saatlerce sadece sigara ve çay içip oturtmayacaklarına göre  profesyonel kumar değilse bile kumara yatkınlık ve sempati kazandıracak çeşitli bahislerin konduğu  oyunlar  oynayacak,  ondan sonra sahur yemeğini yiyecek, sonra evine gidip akşam iftara kadar  uyuyacak, iftara bir saat kala uyanacak. Böylece mübarek  Ramazan ayının bilincine varmış olacak (?)  Din bilgini, hoca  olduğum iddiasında kati surette değilim, ama bu bana dinimizin uygun bulduğu bir oruç tutma yöntemi gibi gelmiyor. Gençleri kahvelerden uzak tutmamız, işsiz insanları kahvelerde sabahtan akşama kadar oturmakla işsizlik sorunlarına bir çözüm bulamayacaklarına ikna etmemiz gerekiyor.

Ramazan ayının necip Milletimize, değerli Duyuru okuyucularına hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum, özgürlük ve eşitlik için çırpınan tüm Müslüman coğrafyasına huzur getirmesini dilerim. Her şey gönlünüzce olsun.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113