• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Günışığına Çıkan Zenginliklerimiz

İbrahim Ciminli

2017 yılında ilan edilen Milli Enerji ve  Maden Maden Politikası ile milli ve yerli enerji kaynaklarından yararlanma oranlarının artırılması hedefi ortaya konulmuştur. Bu hedefe uygun olarak araştırma ve sondaj gemileri satın alınmış, çalışmalara başlanılmıştır. Hem doğalgaz, hem petrol hem de diğer madenler konusunda araştırmalar ve yeni keşifler devam etmektedir. Yerli ve milli enerji üretimi konusu önemli bir hedef ve çalışma alanı olarak harekete geçirilmiştir. Bu hedefe uygun olarak aşağıda sıraladığım günışığına çıkan ve çıkacak zenginliklerimizin bir kısmını sizinle paylaşmak istiyorum:

1- “Sadece Eskişehir’de keşfedilen Toryum rezervi Türkiye’nin bin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilir.” Bu tesbit Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK) Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi ( CERN) üyesi Prof. Dr. Saleh Sultansoy’a ait. Toryum en temiz enerji kaynağıdır.

2- “Karadeniz’de bugün itibariyle tesbit edilen doğalgaz rezervi  710 milyar metreküptür. Akdeniz’de de araştırmalar devam ediyor. Bu miktar sürekli artmaya devam edecektir.” Bu müjdeyi  geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan verdi.

3- 2022 yılnda, sadece Gabar’da 150 milyon varil petrol keşfedildi. 2020’de 40 bin varil/gün olan petrol üretimi, 2022’de 65 bin varil/güne yükseltildi. 2023 de hedef; 100 bin varil/ gün. Yani bu sene sonuna doğru tükettiğimiz günlük petrolün %10’nu yerli kaynaklardan üretmiş olacağız. Bu şekilde petrol üretimimiz de katlanarak yükseliyor.

4- Türkiye bor mineralleri rezervi bakımından dünyanın en zengin ülkesidir. Şu ana kadar tesbit edilen bor rezervi 2,5 milyon tondur. Dünyadaki toplam bor rezervinin % 73’ü Türkiye’de var. Bu oranın daha da yüksek olduğu konusunda araştırma sonuçları geliyor. İşlenme derecesine göre tonu 1,5 milyon dolara kadar çıkıyor.

5- Türkiye’nin güneş enerjisi potansiyeli 2022 çalışmalarına göre günlük 1 milyar 40 bin megavatsaat. Bu miktar Güneş modülü hücrelerinin teknolojisi geliştikçe daha da artmaya devam edecek. Yıllık Elektrik tüketimimiz 2022 Mayıs ayı verilerine göre günlük 861.240 megavatsaat. Yalnızca ülkemizin güneş enerjisi potansiyelini devreye alabilsek kendimize yeteriz. Enerji Bakanlığı bu konuda son on yılda büyük bir atak yaptı ama inşallah çok daha güçlü adımlar bekliyoruz. 2014’ten 2022 sonu itibariyle toplam güneş enerjisi kurulu gücümüz 40 Megavattan 8.479 Megavat’a yükseldi, yani 219 kat arttı ancak Potansiyelimizin %1’i bile değil. Bu konuda vatandaşların da katılımı teşvik edilmeli, yeni inşaatların (her yıl Türkiye’de 100 bin yeni bina yapılmaktadır) ve mevcut binalardan uygun olanların çatı ve cephelerine, fotovoltaik güneş enerji sistemi (GES) kuranlara, vergi muafiyeti ve yatırımcılara kolaylıklar sağlanmalıdır. Elektrik iletim hatlarının enerji taşıma kapasitesi hızlı bir şekilde artırılmalıdır. Güneşimiz boşa gitmesin.

6- Rüzgar enerjisi potansiyelimiz yaklaşık 48.000 megavattır. 31 Aralık 2022 tarihi itibariyle toplam kurulu gücümüz 10.976 megavattır. Kurulu gücümüz 2011 yılından bugüne 7 kat artmıştır ancak bu konuda da hızlı adımlar atılmaya devam edilmelidir. Rüzgar türbini teknolojisi geliştikçe potansiyel miktarımız da artacaktır.

7- Türkiye, 2022 sonu itibariyle 750’e ulaşan  Hidroelektrik santrali sayısı  ile kurulu gücünü 31.736 megavata yükseltmiştir. Bu üretimle hidroelektrikte dünyanın ilk on ülkesi arasına girmiştir. En son devreye alınan Yusufeli barajı 540 Megavatlık kurulu gücü İle Türkiye’nin en büyük 5 barajı arasına girmiştir. Su tutmaya başladı, Mart ayı itibariyle de üretime alınıyor..

8- Nükleer elektrik enerjisi santralimizin ilk türbini Mart ayında devreye alınıyor. Akkuyu nükleer santralinin bütün türbinleri devreye alındığında tek başına Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %10’ nu karşılayacak. 

Yukarıda saydıklarım günışığına çıkan ve çıkacak zenginliklerimizin bir kısmıdır. Bunları değerlendirme potansiyelimiz arttıkça, dış ticaret açığımız azalacaktır. Fazla vermeye başlayacağız. Enflasyonun temel nedenlerinden birisi dışarıdan satın almak zorunda kaldığımız petrol ve doğalgaz gideridir. 

Hükümetin bu konuda cesaret verici ve halkımızı heyecanlandıran çalışmaları var. Keşif çalışmaları çok güzel ancak kanuni düzenlemelerle müteşebbislerin ve halkın da özellikle güneş enerjisi  alanında yatırım yapmaları motive edilmeli ve bürokratik işlemler sadeleştirilmeli, kolaylaştırılmalıdır. 

20 yıl önce 298 adet olan Elektrik üretim tesisi sayımız 2022 Aralık ayı itibariyle 39 kat artarak 11.738’e ulaşmıştır. Aynı hızla yola devam etmeliyiz. Tabii ki Hidroelektrik, HES, GES, Jeotermal, Deniz dalgası ve benzeri yenilenebilir elektrik enerjisi üretimini ve enerji çeşitliliğini artırarak, günışığına daha çok zenginliğimizin çıkmasını sağlamalıyız.

Bu yazı toplam 296 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113