• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C

VİRÜSÜN ÖĞRETTİKLERİ

Talat Yavuz

Korona Virüs sonunda ülkemize de geldi. Böylece yeni bir aşamaya geçmiş olduk. Bir gün bu süreç de bitmiş olacak. Korona virüsün ülkemize girmesiyle alınan tedbirlerin ana fikri; “kaderimiz ortak, birimizin geleceği hep beraber vereceğimiz mücadeleye bağlı” şeklinde tezahür etti.

Virüs zengin fakir ayrımı yapmıyor, ideoloji tanımıyor. Bize düşen kurallara uyarak çevremize örnek olmak ve mücadeleye destek vermektir.

Deprem, çığ felaketi, Bahar Kalkanı ve virüsle mücadele süreci, gelecekte karşılaşacağımız muhtemel zorluklara karşı direncimizi artırıyor. Dünyada ve özellikle bölgemizdeki gelişmeler, bundan sonra daha çetin mücadele döneminin başladığını gösteriyor.

Zor zamanlarda ortaya çıkan güzelliklerimizin yanında, düzeltmemiz gereken olumsuzluklarımız da yok değil. Marketlerdeki yağma görüntüleri bize yakışmadı. Sosyal medyada sergilenen aşırılıkların önüne geçilemiyor.

Televizyonlardaki tartışmalarda seviye giderek yükselse de ilginç yorumlarda bulunan tiplere şahit olmuyor değiliz.
Sağlık Bakanının başarısını, başka yerlere bağlama çabasına şahit olunca, basit siyasi tartışmaların kaçınılmaz olduğunu bir kez daha görmüş olduk.

Bu zor süreçlerde birkaç husus ön plana çıktı ve taraflı tarafsız herkesin takdirini kazandı: Bilim Kurulu ile çalışma, kamuoyunu düzgün bilgilendirme ve kendini değil süreci önde tutma. Son birkaç yılımızı, sosyal medya ve algı oyunlarına kurban verdiğimizi düşününce hayıflanmadım değil doğrusu.

Son günlerde virüsün biyolojik silah olabileceği, sermayenin el değiştireceği, paranın sanal, eğitimin uzaktan, devlet düzeninin tek ve merkezi olacağı gibi tartışmaları göz ardı etmemeliyiz.

Bir taraftan virüsle mücadele ederken diğer taraftan ekonomistler, sosyologlar ve stratejistler de çalışmalı. Bu virüsü üretenlerin, insanlığın yararına bir plan yapmayacağı ve daha büyük krizlerin bizi beklediğini unutmamalıyız.

Onların bir planı varsa bizim de birkaç planımız olmalıdır. Toplumsal direncimizin, birlik ve beraberliğimizin artması önemli kazanımlarımız olacaktır. Bazen şer gördüklerimizden hayır da çıkabilir.
İtalya’da, karantinadaki insanların balkonlardan müzik yapan görüntülerinden çok daha anlamlısını biz millet olarak yapabiliriz.

Sağlık bakanını ve tüm sağlık çalışanlarını kutluyor, milletimize geçmiş olsun diyorum. Uyarıları dikkate alalım ve mücadelemizde sabırlı olalım diyorum.

 

Bu yazı toplam 589 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113