• BIST 9105.26
  • Altın 2323.989
  • Dolar 32.3607
  • Euro 34.9689
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C

Denizi koruyamazsanız ana karayı koruyamazsınız

Denizi koruyamazsanız ana karayı koruyamazsınız
"Aktüel Bakış" Seminerinde “Mavi Vatan” kavramını irdeleyen Güvenlik Danışmanı ve Yazar Mete Yarar “Denizi koruyamazsanız ana karayı da koruyamazsınız. Mavi Vatan konsepti Türkiye’ye biraz geç girdi; ama uzun yıllar konuşacağımız birinci konu olacak.” ded

Güvenlik Danışmanı ve Yazar Mete Yarar, Yunus Emre Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen Aktüel Bakış Seminerinde son dönemlerde sıkça dile getirilen “Mavi Vatan” konseptini anlattı. Moderatörlüğünü Ekin Olcayto’nun yaptığı programda dünya gündemini de değerlendiren Yarar; “3. Dünya Savaşı”, “önümüzdeki dönemlerde yok olacak ülkeler” gibikonulara da değindi.

Neden şimdi Mavi Vatan?” sorusunu yanıtladı

Ekin Olcayto’nın “Neden şimdi Mavi Vatan?” sorusunu cevaplayan Mete Yarar, konuyu enerji kaynakları ve güvenlik açısından değerlendirdi. Gelişen teknolojiyle denizden enerji kaynağı çıkarmanın öneminin artmasını ilk sebep olarak belirten Yarar, güvenlik konusunda ise ABD’nin karasularına gösterdiği hassasiyeti örnek gösterdi ve şöyle devam etti: “Denizi koruyamazsanız ana karayı koruyamazsınız. Mavi Vatan konsepti Türkiye’ye biraz geç girdi; ama uzun yıllar konuşacağımız birinci konu olacak.Mavi Vatan deyince 462 bin kilometrekarelik bir alandan bahsediyoruz.Mesela Amerikalılar kıtanın korunmasının birinci önceliğinin karada değil, denizde olması gerektiğini söyler. Yani Pasifik ve Atlantik Okyanuslarını tutabilirsek asla işgal edilemeyiz derler.” Mete Yarar, konuşmasında Akdeniz’de her ne kadar Fransa dillendirilse de esas sorun yaşayacağımız ülkenin ABD olduğunu vurguladı.

2030’a kadar Avrupa’da Almanya’nın dışında birçok ülke yok olacak

Önümüzdeki yıllarda Avrupa’da Almanya’nın dışında birçok ülkenin yok olacağını iddia eden Mete Yarar, kahin olmadığını, okuduğu raporlara göre değerlendirmede bulunduğunu belirterek Sovyetlerin yıkılma dönemini örnek gösterdi ve şunları söyledi: “Evrensel raporlar var bunları okuyarak söylüyorum, kahin değilim. 2025 ila 2030 yılları arasında bugün gördüğünüz birçok ülkeyi fiilen göremeyeceksiniz. Avrupa’da Almanya’nın dışında ülke kalmayacak. Kahin misin diyenler geçmişe bakmalı. Sovyetlerin çöküşü raporlarla 1980’lerin başında öngörülüyordu. Ne oldu? Çöküşle birlikte kaç tane ülke çıktı? Keza Yugoslavya’dan da öyle. Size 1990 yılında Sovyetlerden çok sayıda ülke çıkacak deseydim deli derdiniz.

2. Dünya Savaşından daha fazla ülke şu anda savaşıyor”

Ekin Olcayto’nun 3. Dünya Savaşı sorusunu net bir şekilde cevaplayan Mete Yarar: “Fiili olarak zaten 3. Dünya Savaşı yaşanıyor” dedi. Savaşın konseptinin değiştiğini belirten Yarar: “2. Dünya Savaşından daha fazla ülke şu anda savaşıyor. Sadece konsept, topla tüfekle değil asimetrik şekilde. Bunun içinde siber saldırılar var, virüs saldırıları var, ekonomik saldırılar var. Şu anda 28 ülkede çok şiddetli vekalet savaşı var. Göç eden ve ölen insan sayısı 2. Dünya Savaşı’nı geçmiş durumda.” dedi.

Son teknolojiyi kullanan Pendik Belediyesini tebrik etti

Pendik Belediyesini de tebrik eden Mete Yarar: “Pandemi dönemi uzun bir dönem. Bu program insanların kültür sanat faliyetlerini ıskalamamak, teknolojiyle doğru entegre etmek, sosyal medyayı doğru kullanmak açısından çok önemli. İstanbul’da yanılmıyorsam bir ya da iki belediye sosyal medya üzerinde program yapıyor. Pendik Belediyesini kutluyorum.” dedi.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113