• BIST 9642.25
  • Altın 2495.209
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.8178
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C

ALGI, BAŞARIYI YENERSE

Talat Yavuz

Algı başarıyı yenerse, ahlak da vicdan da emek de yara alır. Son birkaç gündür gündem, sosyal medya ve bilgi güvenliği üzerine olsa da en az güvenlik kadar sosyal medyada yürütülen operasyonlardan aklımızı, vicdanımızı ve kanaatimizi koruyabilmek de bir o kadar önemlidir. İnternet, yazılım ve cihaz üçlüsünün yerli alternatifi üretilinceye kadar güvende olacağımızı düşünmüyorum.
Asgari ücretin açıklanmasının ardından, toplu sözleşmeler ve memur zammı ile ilgili kasıtlı bir kampanya başlatıldı. Şunu peşinen söyleyelim, ülkemizde memurun aldığı maaşın yetersiz olduğu, alım gücünün düştüğü, enflasyon hesaplama sepetinin problemli olduğu ve salgınla beraber sıkıntının giderek arttığı, sendikamızın her ay açıkladığı açlık-yoksulluk endeksi ile ortaya koyuluyor.
Asgari ücrete yapılan zam oranını, yüzlerce talebin onlarca kazanıma dönüştüğü, çok farklı sistematiği ve bileşeni, apayrı hikâyesi olan toplu sözleşme süreçleriyle; eksik, yanlı, yanlış ve kasıtlı bilgilerle, çıkarılan gürültü ve patırtının gölgesinde kıyaslayarak yapılmak isteneni biz gayet iyi biliyoruz.
İyi niyetli olsalardı, toplu görüşme ile toplu sözleşmeyi, süreç içerisinde yetkili olan üç konfederasyonun imza attığı oranları kıyaslayarak; yüzdelik zammın yanında alınan taban aylığa zam, ek ödeme, nöbet, sınav, giyim ücretleri gibi daha onlarca kazanımı ekleyerek somut tabloyu ortaya koyarlar ve onun üzerinden yorum yaparlardı.

Yetkili olduğu dönemde enflasyonun altındaki oranlara imza atan, toplu sözleşme hakkının alındığı referandumda olumsuz kampanya yapan, özgün sendikacılık adına sicili bozuk, başkanları üye tercihi ile değil çeşitli operasyonlarla değiştirilen bir sendika ile basın ilke ve ahlakını ayaklar altına alan, küçücük menfaatleri uğruna fırıldak gibi dönen bazı internet sitesi sahiplerinin oluşturduğu gündemden çıksa çıksa seviyesizlik, insafsızlık ve vicdansızlık çıkar.
Bunlar mı hak arayacak, bunlar mı sessiz yığınların sesi olacak, bunlar mı erdem, ahlak ve dürüstlük mücadelesi verecek?
Bizler, onlarca kazanım elde ettiğimiz özlük mücadelemiz, toplu sözleşme hakkı, kamuda serbest kıyafet, eğitimde medeniyet köklerimize dönüş, çağdışı yasaklardan arınmış özgürce bir hayat mücadelesi verirken ve kocaman adımlarla hedefe yürürken; karşımızda her fırsatta statükoyu savunan, kirli ve çarpıtılmış bilgiye muhtaç, sosyal medya trolleri ile iş tutan ve memurlar adına elde ettiği tek bir kazanımı olmayan muhatap görmekten, sendikacılık adına, insanımız ve çalışanlarımız adına hicap duyuyoruz.
Yanlış bilgi içeren bir twetin, doğru bilgi içeren bir twetten yedi kat fazla paylaşıldığı ve rağbet gördüğü bir ortamda, yanlış kişilerin kirli operasyonlarına malzeme olmamak için uyanık olmak, bilgi kaynağını çeşitlendirmek, sosyal medyada hakkın sesini her platformda çekinmeden haykırmak ve en önemlisi de havanın puslu, ortamın tetikçilerle dolduğu böylesine süreçlerde dönüp kendi teşkilatının ne dediğine bakmak gerekiyor.
“Eğer dikkat etmezseniz medya, mazlumlardan nefret etmenize ve zalimleri sevmenize sebep olur.” (Malcolm X) diyerek bitirirken, oyuna gelmeyelim, oyunu bozalım derim.

Bu yazı toplam 1643 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113