• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 26 °C

Türkiye sıcaktan yanıyor, onlar soğuktan soba yakıyor!

Türkiye sıcaktan yanıyor, onlar soğuktan soba yakıyor!
Türkiye'nin ilinde yaşanan çöl sıcaklarına karşın, Gümüşhane'de temmuz ayının son günlerine doğru yüksek kesimlerde sobalar hala yanıyor.

Ülkenin birçok noktasında hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerine çıkarak rekor derecelere ulaşırken, geçiş ikliminin yaşandığı gece-gündüz sıcaklık farkının 20 dereceye ulaştığı Gümüşhane'de bu durum gündüzleri benzer fakat akşam saatlerinde tamamen farklı oluyor.

Güneş'in etkisini kaybetmesiyle birlikte kent merkezinde bile yer yer üşüten ılık hava etkisini gösterirken, yüksek kesimlerde ise, insanlar sobalarda çıtırdayan odun ateşinin etrafında ısınıyor.

f1kfh-sxwaadocx.jpg

SOBALAR AKŞAMLARI YAKILIYOR

Sakinliği ve huzuru arayanların vazgeçilmez adresi olan yüksek rakımlı Gümüşhane yaylaları, serin ve temiz havasıyla dikkat çekerken, keşfedilmeyi bekleyen bir doğa hazinesi olan yaylalarda temmuz ayının son günlerinde bile akşam saatlerinde sobalar istisnasız her akşam yakılıyor.

Denizden 2 bin metre yükseklikteki Dörtkonak yaylasında ailesiyle kalan Sare Balki, bir aydır yaylada olduklarını ve her akşam soba yakmak zorunda kaldıklarını söyledi.

KENDİLERİNİ ŞANSLI ADDEDİYORLAR

Temmuz ayında olmalarına rağmen gündüz sıcak, akşamları da soğuk olduğu için bu saatlerde soba yaktıklarını kaydeden Balki, "Bir aydır yayladayız ve geldiğimizden beri her akşam sobayı yakıyoruz. Yakmazsak üşüyoruz. Sabahları dışarı çıktığımda yaş oluyor otlar, dizlerime kadar hep ıslanıyor, hasta oluyorum ondan sonra. Gündüzleri de çok sıcak oluyor kısa kol giyiyor, akşam olduğunda da soğuk oluyor ve bu sefer de kalın bir şeyler giyiyoruz. Bu durum hem güzel hem kötü. Ülkemizin sıcak bölgelerinde yaşayanlar çok sıcak olduğu için bunalıyorlardır ama buralarda da çok soğuk olduğundan bunalıyoruz. Ben sıcak yerlerde değil de burada olmak isterim. Sobayı yakınca ısınıyorum ama Antalya'da sıcağa bir şey yapamıyorsun. Klima açsan bile yine de çok sıcak oluyor. Ben şanslıyım yani" dedi.

f1kfh-jwyaylpuu.jpg

YAZ BİTENE, OKULLAR AÇILANA KADAR YAYLADALAR

Metin Balki ise, "Akşamları soğuk oluyor, soba yakıyoruz. Yakmadan durulmuyor. Sobanın ısıtması güzel ve keyifli oluyor. Gündüz çok sıcak, akşamları da rüzgarın da etkisiyle soğuk oluyor. Okullar açılana kadar buradayız" diye konuştu.

Coğrafyasının yüzde 60'ını dağların oluşturduğu ve kayıtlı 430'dan fazla yaylasıyla Gümüşhane, doğal güzellikleriyle süslü, mistik bir atmosfere sahip bir coğrafya olarak biliniyor. Kaynak:Haber7

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113