• BIST 9577.46
  • Altın 2820.34
  • Dolar 34.0022
  • Euro 37.839
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 14 °C

TAKSİCİ VE MİNİBÜSÇÜLER DİKKAT

Ahmet GÜNDÜZ

 
 
TAKSİCİ VE MİNİBÜSCÜLERE SİGORTASIZ SOFÖRLER İÇİN
1 KASIM 2010'DAN İTİBAREN CEZA UYGULANACAK.
 
300 bini aşkın taksi, dolmuş ve minibüs şoförü sosyal güvenceye kavuşturulması planlanıyor.  1 Kasım 2010'dan sonra sigortasız işçi çalıştıran Taksici  ve Minibüsçülerde plaka sahiplerine 2 bin 500 TL ceza kesilecek.

Sigortasız soför çalışan 320 bin taksi, dolmuş ve özel halk otobüsü şoförünün kayıt altına alınması ve sosyal güvenceye kavuşturulması için düğmeye basıldı. 1 KASIM 2010 tarihinden itibariyle Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) kayıtlı olmayan aktif ticari araç şoförü kalmayacak. Çalışma ve Sosyal Güvenlik ve İçişleri Bakanlığı'nın ortak çalışması sonucu plaka sahiplerine çalıştırdıkları işçileri sigorta yapmaları için 1 Kasım 2010'a kadar süre verildi. Uymayanları ise ağır cezalar bekliyor. Trafik ekipleri 1 Kasım 2010'dan itibaren sigortasız işçi çalıştıran plaka sahiplerine 2 bin 500 TL ceza kesecek, iş trafikten mene kadar gidecek.

Ancak Uygulamada sıkıntılar var. Taksi Plakası Sahipleri Taksilerini Şoförlere Kiraya Vermekteler ve Şoförlerden GÜNLÜK/AYLIK Kira gelirinden başka bir para almamaktadırlar. Bu nedenle de Şoför tabir edilen Aracı Gündelik Kiralayanları Personel olarak görerek İş Kanunu Çerçevesinde İş Akdine bağlı çalıştırılabilmek zordur.

Her gün farklı şoförle trafiğe çıkan Taksici ve Minibüslerin Plaka sahipleri Genelde 2 tip Vergilendirilmektedir.

A) Deftere Tabi Esnaf : Deftere Tabi Esnafların yanında şoför olarak çalışanların İŞÇİ olarak görülmesi ve SGK Kayıtlarının yapılması kolaydır. Ve yapılmalıdır. Ancak Gündelik Yevmiye karşılığı kiralanan Araçların şoförlerine herhangi bir maaş ödenmemekte, Aksine Hasılatlar Şoför tarafından elde edilmekte plaka sahibine sadece KİRA ödenmektedir. Bu anlamda da SGK.lı personel olarak gözükmesi düşünülen şoförlerin işçi olmadıkları aslında Serbest Taksicilik Faaliyetinde bulundukları gerçektir.

Ayrıca SGK.lı gözüken Şoförlerin ileriki zamanlarda MAAŞLARINI-KIDEM ve İHBAR TAZMİNMATLARININ ödenmemesi nedeniyle DAVA AÇMA HAKLARI DA Doğacaktır. Bu şoförler aslında kendi hesaplarına çalışan ve Taksi plaka sahiplerinden Araçları GÜNLÜK veya AYLIK şekilde KİRALAYAN bir TİCARET ERBABLARIDIR.

Yine de Taksi veya Minibüs Sahibi tarafından ÜCRET karşılığı çalıştırılan şoförler Tabiî ki SGK kapsamında İŞÇİ OLUP, SGK.LI Gözükmek ZORUNDA ve ÜCRET ve KIDEM TAZMİNATINI HAK ETMEKTEDİRLER.

B) Basit Usule Tabi Esnaf: Gelir Vergisi Kanunun 47 ve 48. Maddelerinde Basit Usule tabi olabilmenin Şartları Sayılmaktadır. Bu Maddelerde “ Kendi işinde bir fiil çalışmak veya işinin başında bulunmak” şartı vardır. Ayrıca “işinde yardımcı işçi çalıştırmak, seyehat ve hastalık, askerlik gibi zaruri ayrılmalarda uygulanabilir.”(Maliye Bak.Gelir Müd.08.10.2010-89488 Sayılı Müktezası) denmektedir. Bu nedenle Basit Usule Tabi Kişilerin Yanında şoför çalıştırılabilir. SGK.lı işlemleri yapılabilmektedir.

Ancak Trafik Denetimi sonucu SGK.lı şoför tutanakları tutulduktan sonra Basit Usul Esnafın Basit Usulün Özel Şartlarını yitirdiğinden dolayı İLK HESAP DÖNEMİNDEN itibaren Deftere Tabi olması Gerekmektedir.

Basit Usule Tabi Esnaf Yanında Çalışan Şoförlerin Ücreti GVK.62. Maddesi Kapsamında Diğer Ücretliler kapsamında Değerlendirilip İkametgahlarının bulunduğu Vergi Dairelerinden Mükellefiyet tesis ettirmeleri ve Vergi Karnesi alarak Vergilerini Tahakkuk ettirerek Diğer Ücretlilere Ait Vergiyi 2 Taksit halinde Ödemeleri gerekmektedir.

Bütün bu karmaşada bizim çözüm Önerimiz şudur:

1-Tüm Taksici ve Minibüsçü Şoförlerinin Plaka Sahipleriyle AYLIK veya YILLIK KİRA SÖZLEŞMELERİ tanzim etmeleri.

2-Denetim Elemanlarına Bu Kira Kontratlarını göstermeleri

3-Şoförün İkametgah adresindeki Vergi Dairelerine BASİT USULDE Mükellefiyet Kayıtlarını yaptırmalarını ve Şoförler Derneğine Kayıtlarını yaptırmalarını,

4-Şoförler Odasına Kayıt yaptırdıktan sonra da (Eski Adı:BAGKUR) SGK.4/b kapsamında kayıtlarını yaptırmaları

5-Şoförlerin Taksi Değişikliği yapması halinde de Yeni Taksi ile KİRA SÖZLEŞMESİ yapmalarını, ve Vergi Dairesine Vermelerini,

ÖNERİRİZ,

ANCAK  Plaka Sahibi yanında İŞÇİ-İŞVEREN olarak MAAŞLI çalışan Şoförlerin 4/a kapsamında SGK.lı (Eski Adı SSK.lı) olmak zorunda oldukları tartışmasızdır.

Basit Usuldeki Esnafın da Yanında İŞÇİ-İŞVEREN olarak MAAŞLI şoför çalıştırması durumunda 4/a Kapsamında SGK.lı (Eski Adı SSK.lı) olması gerekecek. Ama Basil Usul Şartlarını yitirdiği için DEFTERE TABİ olması gerekmektedir.

GERÇİ VERGİ Kanunlarımızda BASİT USUL ile DEFTERE TABİ olmak arasında Bir VERGİ FARKI yoktur. Sadece Muhasebe ve Defter Tasdik Masrafları haricinde Ödenecek VERGİLERİN TAMAMI Elde Edilen Kazanç üzerindendir.

 

Bize göre, Basit Usuldeki Esnafın Şoförlerini SGK.lı yapması Taksici – Minibüsçü Esnafını VERGİSEL SORUNLAR nedeniyle zor durumlara sokacaktır. Bu UYGULAMANIN 01.01.2011 tarihine ertelenerek Taksici ve Minibüsçülerin tamamının  DEFTERE TABİ olması Vergisel Karmaşaları sona erdirecektir.

Ahmet GÜNDÜZ

Yeminli Mali Müşavir

0-216-491 56 37

Bu yazı toplam 3792 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113