• BIST 10539.11
  • Altın 2472.776
  • Dolar 32.2824
  • Euro 35.0451
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C

Suriyeliler bizim kardeşimizdir

Suriyeliler bizim kardeşimizdir
Türkiye'de meskun insanımız için Suriyeli mültecilerin durumu, çeşitli açılardan test hükmünde artık: Insanlık, müslümanlık, kardeşlik, merhamet, paylaşım ve benzeri değer orijinli testlerin yanısıra aynı bireyler olarak Türkiye Cumhuriyeti Devletini, n

SURİYELİ MÜLTECİLER

 

Türkiye, büyük resimde tarihi misyonuna geri dönüyorsa; Suriyeli bu göçmenlerin, savaş mağduru mülteci kardeşlerimiz olarak ana vatanlarına sığınmış olduklarını fark ve ifade etmemiz gerekli.

Suriyeli bu halk kitlesi, Bosna'dan, Bulgaristan'dan, Çeçenistan'dan, Afganistan'dan göçüp gelen kardeşlerimizden nitelik olarak farklı değil, çünkü. Göçmenlerin etnik açıdan Arap ya da Kürt olması ile İslam'dan farklı bir kimlik taşımasının da Türkiye Türk'ünün tarihi misyonu açısından pratik bir anlamı yok.


Türkiye Türk'ü, devleti kuran ve yöneten bir anlayışın sahibi olarak ülkesini oluşturan sosyolojik unsurların kendilerini var ve ifade etme biçimlerine saygı duymuş ve bu kimliklerin hep birlikte bir arada yaşaması için gerekli asgari koşulları, kimi zaman müdehale etmeyerek sağlamıştır. Türkler, bu topraklardaki en esnek, en tahammüllü halktır. Devletin kurucu ve yönetici unsuru olmasının da sırrı  budur. PKK ve onun siyasal alandaki uzantılarının her türlü şımarık/kışkırtıcı eylem ve söylemlerine hala genel toplum kesimlerinden makul dışı tepkilerin gelmiyor oluşunun da nedeni budur, halkın duyarsız, umursamaz ya da korkak oluşu değil. (Son birkaç gündür HDP seçim merkezlerine saldırılar yapılması, ya safları sıklaştırmak maksadına matuf bir dost ateşi, ya da ülkeye ayar vermek isteyen güçlerin taşeronu bir örgütün işidir. Bunu zaman gösterecek.)


Suriyeliler, bizim Suriye coğrafyasındaki kardeşlerimizdir ve ne zaman başları sıkışırsa Anadolu topraklarına göç edip geçici ya da kalıcı sürelerde iskan edilebilirler, paşa gönülleri bilir. 

 

Ancak "Büyük Türkiye" algısı olmayan insanların nezdinde Suriyeli Göçmenler, Türkiye Ekonomisine ve insanına yük, ekonomik ve sosyal dengeleri bozan; bu ve benzeri nedenlerle , bir an önce geriye gönderilmeleri gereken insanlar olarak da görülebilir.

 

Bu görüş sahipleri, ülkeyi coğrafya olarak mülkü gibi gören bir grup olup iktidarı ele geçirip devleti yönettiği dönemlerde; farklı kimliklere sahip sosyolojik grupların aidiyetlerini yok saymış, içini kendisinin doldurduğu ve ironik bir şekilde adına Türk dediği eklektik bir kimliği, tüm etnik gruplara dayatarak toplumsal travmalara, dolayısıyla da devletin var oluşunun sorgulanmasına neden olmuştur. 

7 Haziranda oy kullanacak seçmenler olarak bu kardeşlerimizin, insanların mutlu olmalarını temenni etmek bakımından taşıdıkları iyi niyete saygı duymakla birlikte, devri iktidarlarında sahip olmak üzerinden yürüyen ceberrut, buyurgan, esnek olmayan, tek tipçi uygulamaların getirdiği sonuç odaklı, geleneksel kültürümüzü dumura uğratan ve büyük resmi silikleştirerek zaman, kaynak ve enerji kaybetmemize, ayrıca kültürel yoksunlaşma, kimlik ve hafıza kaybına uğramamıza neden olan politikalarını, tartışmadıkları, gözden geçirmedikleri, eleştirip güncellemedikleri için dikkate almamız, destek olmamız mümkün ve makul değildir. Aksine varlıkları ve aksettirdikleri tehdit sezgisi, bizi bir arada tutmaya motive etmektedir.



  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113