• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 23 °C

“SEKTÖR, İLERİ VADEDE YÜKSEK KAZANÇ İSTEYEN GENÇLER İÇİN AVANTAJ”

“SEKTÖR, İLERİ VADEDE YÜKSEK KAZANÇ İSTEYEN GENÇLER İÇİN AVANTAJ”
MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, gençlerin yüzde 90’ının rahat gelir kaynağı yaratabilecekleri alanlara yönlendiklerini ifade ediyor.

Sektördeki nitelikli eleman sorununun çözümü için üniversitelerin yanı sıra meslek liseleriyle de yakın temasta bulunduklarını belirten MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, gençlerin yüzde 90’ının rahat gelir kaynağı yaratabilecekleri alanlara yönlendiklerini ifade ediyor. Çalışkan, Türkiye’de faaliyet gösteren 44 bin işletmenin yüzde 60’ından fazlasının ustalıktan geldiğini ve sektörde mavi yakalıların beyaz yakalılardan daha fazla gelir elde ettiğini söyledi.

2023 yılını 4,6 milyar dolar ihracatla kapatan mobilya sektörü, iç pazarda yüzde 20’lik bir kayıp yaşarken 2024 yılında sektördeki sorunların iyileştirilmesi konusuna yöneldi. Bu anlamda sektörün en önemli iki problemi olan ölçek ve nitelikli eleman sorunun çözümü için MODOKO’yu bir kuluçka merkezi olarak konumlandırdıklarını belirten MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “MODOKO kurulduğu zaman Türkiye’de mobilya ihracatı yokken, bugün 4,6 milyar dolarlık bir ihracat söz konusu. MODOKO’yu bir kuluçka merkezi olarak görüyoruz. Üniversitelerle ve meslek liseleriyle birlikte çalışmalarımız var. Ümraniye’deki meslek liseleriyle ilgili bir araştırma yaptık ve meslek liselerinden mezun olanların oranı yüzde 15’lere geldi. Gençler mobilya sektöründe çalışmak istemiyor. Biz de onları MODOKO’da ağırlayıp onların sorunlarını dinledik. Yüzde 80’i-90’ı rahat gelir kaynakları bulabilecekleri farklı sektörlere yönelmek istiyorlar. Onlara mobilya sektöründe çok yüksek gelir kazanabileceklerini anlattığımızda şaşırıyorlar. Bugün Türkiye’de 44 bin işletme var ve bunların yüzde 60’ından fazlası ustalıktan geliyor. Şu an biliyorsunuz ki Avrupa’da ve ABD’de olduğu gibi mavi yakalının maaşları beyaz yakalıyı geçiyor. Biz bunu onlara anlatıyoruz. Bunun için meslek liselerinde okuyan 8. sınıf öğrencilerinin derslerine gidiyoruz” dedi. Sektördeki ölçek sorunuyla ilgili de bilgi veren Çalışkan, “Türkiye’de 44 bin firma var ve bunun 39 bin tanesi ortalama 2 kişi, 67 tanesi ortalama 531 kişi çalıştırıyor. Yani yaklaşık 40 bin tane firma, 67 tane firmanın iki katını çalıştırıyor. Bunun için personel, firma israfını önleyecek tek bir kanuna ihtiyacımız var. Dünyanın en çok mobilya ihracatı gerçekleştiren ikinci ülkesi Almanya’da 2 kişiyle firma kurmanıza izin vermiyorlar. Mobilya imalatı için en az 6 kişi, 500 metrekare lazım deniyor. Bizdeki 40 bin firma diğerlerinin büyümesine de izin vermiyor. Kayıt dışılığın önü açılıyor. Sermaye metrekare, minimum personel konusunda bir parametre olmalı” açıklamalarında bulundu.

ABD’ye ihracat hızlandı 

Mobilya ihracatında ABD pazarının hız kazandığını da sözlerine ekleyen MODOKO Başkanı Koray Çalışkan, “Amerika’nın toplam mobilya ithalatı 70 milyar dolar. Türkiye’nin bu ülkeye mobilya ihracatı ise yaklaşık 500 milyon dolar. ABD dünya mobilya ithalatının yüzde 30’nu yapıyor. Bizim buradan daha fazla pay almamız gerekiyor. 2024’e hızlı bir giriş yaparak ABD’ye ihracatımızı yüzde 7,40 oranında artırdık. ABD en çok ihracat yaptığımız ilk 5 pazar içerisinde. Mobilyada genel ihracat kilogram başına 3,40 dolarken, ABD’ye kilogram başına ihracat 4 doların üzerine çıktı. Katma değeri yüksek olan bu pazardaki ihracatımızı en kısa vadede 1 milyar dolara çıkarmalıyız. Bizim tam da bu noktada Türk dizi sektörünün yurt dışındaki başarısından faydalanmamız lazım. Mobilya sektörü inovasyonda ciddi bir konuma geldi ama yurt dışında genel tanıtımla ilgili bir sıkıntı var. Dizilerimizin yurt dışındaki gücünü kullanarak Türkiye’de mobilyanın kaliteli ve diğer ülkelere göre fiyat avantajı olduğunu belirterek satışlarımıza katkı sunabiliriz” dedi.

 

1969 yılında, Sanayi ve Ticaret Bakanlığının desteği ile kurulan MODOKO’da 150 bin metrekarelik alanda 350 önemli mağaza bulunmaktadır.  Her tarzda mobilya üreten ve kişiye özel tasarım yapan birçok firmayı da bünyesinde bulundurarak yaşam alanlarını daha özel kılan MODOKO, doğrudan 5 bin, dolaylı olarak 35 bin kişiye istihdam sağlamaktadır. MODOKO’nun yönetim kurulu başkanlığını Koray Çalışkan üstlenmektedir.

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113