• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 12 °C

Ramazanda evde en çok yaptığımız 5 iftar yemeği

Ramazanda evde en çok yaptığımız 5 iftar yemeği
İftar soflarının olmazsa olmazı en çok yapılan 5 iftar yemeğini sizinle paylaşıyoruz. Özellikle 'iftara ne pişirsem' diyorsanız ana yemek olarak sunabileceğiniz bu tarifleri mutlaka deneyin.

Beyti sarma, hünkar beğendi, fırında köfte patates, sulu köfte ve tavuklu sultan sarması olarak ilk 5 sırada yer alan iftar yemekleri için malzemeler oldukça basit. İşte ramazanda en çok yapılan 5 iftar yemeği...

1. Beyti sarma 

Malzemeler: 400 gr. kuzu sırtı madalyonu, 1 tatlı kaşığı tuz, 1/2 çay kaşığı karabiber, 4 yemek kaşığı süt, 2 yemek kaşığı ayçiçek yağı, 6 adet kiraz domates.

Yapılışı: 400 gram kuzu kaburgasının etini kemiklerinden ayırın. Eti dış yüzeyindeki yağa saracağınızdan, yağın üzerindeki fazla kısımları keserek temizleyin. Temizlediğiniz dış yağı et döveceği ile döverek inceltin. Yağ eti sarabilecek büyüklüğe gelene kadar inceldikten sonra, eti yağa sarın ve açılmaması için iki ucundan çöp şiş ile birleştirin.

Şişler ortada kalacak biçimde eti eşit parçalara kesin. Terbiyesini hazırlamak için; oval bir kaba 2 yemek kaşığı ayçiçek yağını, 4 yemek kaşığı sütü, 1/2 çay kaşığı karabiberi ve 1 tatlı kaşığı tuzu aktarın ve tüm malzemeyi çırpın. Etleri yukarı bakacak şekilde dizip, üzerlerine hazırladığınız terbiyeyi bir fırçayla sürün. Aynı işlemi etlerin diğer yüzeyi için tekrarlayıp, terbiyelediğiniz etleri önceden kızdırılmış ızgaraya alın. Etleri ters yüz ederek pişirin. 6 adet kiraz domatesi de ızgaraya koyarak pişirin. Pişen domatesleri ve etleri ızgaradan alarak servis edin.

2. Hünkar beğendi

2. Hünkar beğendi

Malzemeler: 700 gr kuşbaşı, yarım çay bardağı sıvı yağı, 1 adet soğan, 1 kg patlıcan, 1 tatlı kaşığı kaşar rendesi, 2 yemek kaşığı tereyağı, 1 su bardağı un, 2 su bardağı süt, limon suyu, tuz ve karabiber.

Yapılışı: Soğanları ince ince küp olarak doğrayın. Tencerede sıvı yağ ile kavurun. Daha sonra etleri ilave edin. Kavurmaya devam edin. Tuz ve karabiber ekleyin. Etin hizasına gelecek kadar sıcak su koyun. Etler yumuşak kıvam alıncaya kadar orta ateşte pişirin.

Daha sonra patlıcanları birkaç yerinden delin. Ocak üzerinde her iki tarafını da közleyin. Sonrasında kabuklarını soyun. Limonlu suda yaklaşık olarak 10 dakika bekletin. Sonra sudan süzün ve ince ince doğrayın. Başka bir tencerede tereyağını eritin. Un ile beraber kavurun. Sonra patlıcanları ilave edin. Sütü de azar azar dökün. Sürekli karıştırmaya devam edin. Koyulaşınca kaşar rendesi ilave edin ve iyice karıştırın. Servis tabağına ilk önce eti koyun, kenarlara da hünkar beğendiyi ekleyin. Sıcak olarak servis edin.

3. Fırında köfte patates

3. Fırında köfte patates

Köftesi için malzemeler: 500 gr kıyma, 2 dilim ekmek kırığı, 2 yemek kaşığı un veya galeta unu, 2 diş sarımsak, 1 adet soğan, 1 adet yumurta, 1 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı kimyon, 1 tatlı kaşığı pulbiber, 1 çay kaşığı karabiber, 1 çay kaşığı nane, 1 çay kaşığı kekik vs istenilen baharatlar, kıyılmış maydanoz.

Suyu için: 3-4 yemek kaşığı sıvı yağ, 1 yemek kaşığı domates salçası, 1 tatlı kaşığı biber salçası, 5 su bardağı su, 1 fiske kaşığı tuz.

Diğer malzemeler: 6 adet orta boy patates, 3 adet domates 3 adet biber.

Yapılışı: Öncelikle kıymayı yoğurma kabına alın. Üzerine ufalanmış ekmek, rendelenmiş soğan, sarımsak, yumurta, baharatlar ve kıyılmış maydanozu ekleyip iyice yoğurun. Un veya galeta unu eklenip tekrar yoğurun ve köfteler yapın. Patatesleri soyun ve kurulayıp bir kaba köfte büyüklüğünde dilimleyin. Üzerine biraz sıvı yağ ve tuz gezdirip harmanlayın.

Önce patatesleri tepsiye yan yana dizin ve 200 derece fırına verin. 10-15 dakika pişirin sonra çıkarıp köfteleri dizin. Yeniden 10 dakika kızartın. Kızarırken sıcak su içinde salçayı eritin. Fırından alın, domates ve biber dilimlerini koyup salçalı suyu da dökülüp, önceden ısıtılmış 180 -190 derece fırında suyunu çekip üzeri kızarana kadar pişirin.

4. Sulu köfte

4. Sulu köfte

Malzemeler: 250 - 300 gram kıyma, 1 adet soğan (rendelenmiş ve suyu süzülmüş), 1-2 diş sarımsak (isteğe bağlı), 1 çay bardağı köftelik bulgur (50 ml çay bardağı en küçüklerden), 1 yumurta, tuz, karabiber, kimyon, pul biber, bir tutam maydanoz (isteğe bağlı), 2 adet küp doğranmış patates, 1 kaşık biber salçası, 1 kaşık domates salçası.

Yapılışı: Malzemeleri (bulgurun önce yarısını) karıştırıp yoğurun. Bulguru kıvam ayarlayarak dökmeye dikkat edin. Biz tam bir çay bardağı bulguru kullanmanızı öneriyoruz. (Köfte harcının içine bir kaşık salça da ilave edebilirsiniz)

Fındık büyüklüğünde yuvarlayıp hafif un serptiğimiz tepsiye alın. Bir tencerede küçük bir soğanı 2-3 kaşık yağda soteleyin. Bir kaşık biber, bir kaşık domates salçası, tuz ardından iki adet küp doğranmış patates ilave edip sıcak su ekleyin. Yaklaşık 10 dakika pişirin. Unladığınız tepsideki köfteleri tepsiyi hafif sallayarak una bulanmasını sağlayın. Köfteleri patateslerin üzerine dökün ve hafif karıştırıp kapağı kapalı, kısığa yakın orta ateşte 15 dakika kadar pişirin. En son üzerine kekik serpip ocağı kapatın. Sulu kögte yemeğinizin 10 dakika dinlenmesine izin verin.

5. Tavuklu sultan kebabı

5. Tavuklu sultan kebabı 

Malzemeler: 1 adet yufka, 650 gram kuşbaşı tavuk eti1 çay bardağı haşlanmış bezelye, 1 adet orta boy patlıcan, 1 yemek kaşığı biber salçası, 1 adet soğan, 1/2 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, tuz, karabiber, hazır beşamel sos.

Yapılışı: İlk olarak 1 adet orta boy patlıcanın kabuğunu alacalı soyun. Orta büyüklükte küpler halinde kesip, kızgın yağ içinde kızartın. Diğer tarafta geniş bir tava içine yarım yemek kaşığı tereyağı ve 1 yemek kaşığı zeytinyağı koyun. Üzerine 1 adet ince ince doğranmış soğanı ekleyip, 1 dakika kadar kavurun. Ardından 650 gram kuşbaşı doğranmış tavuk etini ekleyip, orta ateş üzerinde ara ara karıştırarak, pişirin. Daha sonra tavuk etlerinin pişmesine yakın 1 yemek kaşığı kadar biber salçası koyup, karıştırın. Bu şekilde 2 dakika kadar daha pişirin.

Etlerin üzerine 1 çay bardağı haşlanmış bezelye, kızarttığınız patlıcanları, tuz ve karabiber ekleyip, karıştırın. 1 adet yufkayı tezgah üzerinde 4 eşit parçaya kesin. Parçalardan birini alıp, küçük boy bir kasenin içine yayın. Kenarlardan sarkan yufkalardan biraz kopartıp, taban kısmına yerleştirin. Yufkanın içine tavuk etli karışımdan koyun. Dışa sarkan yufka kenarlarını etlerin üzerine kapatın. Kaseyi ters çevirin. Tavuklu sultan kebabını yağlı kağıt serili fırın tepsisi içine yerleştirin.

Diğer tarafta tavuklu sultan kebabının üzeri için beşamel sosu hazırlayın. Hazırladığınız beşamel sosu tavuklu sultan kebabının üzerine dökün. Üzerine rendelenmiş kaşar peynir serpiştirin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırına verin. Üzerleri kızarana kadar yaklaşık 15 dakika pişirin. Tavuklu sultan kebabı piştikten sonra fırından çıkartıp, sıcak olarak servis edebilirsiniz. Kaynak:Milliyet

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113