Türk Edebiyatı’nın yetiştirdiği en büyük şairlerden biri olan Necip Fazıl, aynı zamanda büyük bir yazar, sanat ve aksiyon adamıydı. Hayata dair gözlemlerini eserlerine her zaman yansıtan usta şair, bundan tam 26 yıl önce, Erenköy’deki evinde hayata gözlerini yumdu. Şairin hasta yatağındaki son sözleri, “Demek böyle ölünürmüş.” olmuştu.
BİR HAREKET ADAMI BİR DÜŞÜNCE SEYYAHI
Necip Fazıl Kısakürek, vefatının 26. yılında Pendik Belediyesi tarafından düzenlenen bir program ile anıldı. Şiiri, kişiliği ve çevresiyle Üstat Necip Fazıl Kısakürek programı, Pendik Mehmet Akif Ersoy Sanat Merkezi’nde düzenlendi. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Türkiye Yazarlar Birliği İstanbul Şube Başkanı A. Ali Ural, usta şairin kişiliğinden ve edebi yaşamından şöyle bahsetti; “Necip Fazıl Kısakürek, çocukluğundan beri içindeki yeteneği gösteren birisiydi. Öyle ki, Türk şiirinin en büyük isimlerinden Ahmet Haşim, bir gün ona ‘çocuk nereden buldun bu sesi’ demişti. Necip Fazıl, Türk şiirine iç derinliği kazandırmış bir şairdir. O, aynı zamanda bir hareket adamı, ülkesini karış karış gezip konferanslar vermiş bir düşünce seyyahıdır. Hayatı davalarla geçmiş, defalarca mahpushaneye düşmüş şairimizi, bugün saygıyla anıyoruz.” dedi.
Açılış konuşmasının ardından Necip Fazıl Kısakürek hakkında bir panel düzenlendi. Panele katılan konuşmacılar, usta yazarın hayatı ve edebi kişiliği hakkında bilgiler verdiler.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. İlhan Genç, "Necip Fazıl Kürsüdeki Şair", Yrd. Doç. Dr. Sabahattin Çağın "Poetikasıyla Necip Fazıl", Ege Üniversitesi’nden Prof. Dr. Fazıl Gökçek "O ve Diğerleri: Necip Fazıl'ın Gözünden Bab-ı Âli Dünyası" ve Şair-Mühür Dergisi Yayın Yönetmeni Mustafa Fırat "Necip Fazıl Şiiri Bugünün Şairine Ne Söyler" konulu sunumlarını yaptı.
Anma programı, Pendik Belediyesi’nin düzenlediği yazı ve şiir atölyesine katılan on iki gencin seslendirdiği Necip Fazıl şiirleri ile son buldu. l
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.