• BIST 10006.72
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 17 °C

Kredi faizlerinde bayram havası

Kredi faizlerinde bayram havası
Tuzla Esnaf ve Sanatkarlar Kefalet Kooperatifi Başkanı Naci Aydın, kredi faizlerinin yüzde 4'e düştüğü müjdesini verdi.

 

          ESNAF YÖNETİCİLERİ ANKARA DAN FAİZ İNDİRİMİ ALARAK  DÖNDÜLER

 

 Kısa adı TESKOMB olan Türkiye genelindeki esnaf ve sanatkârlar kredi kefalet kooperatifleri merkez birliğinin Halk bankası genel müdürlüğü ile birlikte Ankara da yaptığı bilgilendirme toplantısına katılan Tuzla Esnaf ve Sanatkârlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi başkanı Naci Aydın toplantıda esnafı ilgilendiren kararlar ve kredi faizlerinde yapılan indirimler hakkında Halk bankası Tuzla Şube müdürü Yaşar Kutlu ile birlikte basına verdiği kahvaltıda kamuoyu ile paylaştı ve esnafı ilgilendiren konularda  açıklamalarda bulundu. Kooperatif başkanı Aydın:”Bu toplantıya Halk bankası genel müdürü çok sayıda bakan ve  bürokratla  katılan Başbakan sayın Recep Tayyip Erdoğan Esnaf ve Sanatkara Kredi ve Kefalet Kooperatiflerince kullandırılan kredi faizlerinin indirimi müjdesini bizzat kendisi açıkladı.Kredi faizleri ve masraf kesinti tablosunu siz değerli basın mensuplarımızla  ve sizin ararcılığınızla esnaf kamuoyu ile  paylaşmak istiyoruz diye açıklamalarına başladı. Yeni kredi faizleri ve kooperatif masraf kesintileri aşağıdaki  gibidir”.

 

. 01 Mayıs 2013’ten itibaren 

esnafımızın kullanacağı kredilerin faizi 

1 yıla kadar vadeli kredilerde faiz oranı  % 4

1 yıldan fazla olan kredilerde faiz oranı  % 5

 

                                 Kooperatiflerimizde fedakârlık yapacak

 

Daha önce aldıkla yüzde 2 olan masraf karşılıklarını yüzde 1.5 indirdiler  

Kooperatiflerin aldığı masraf karşılıkları %1.5'a

Banka komisyonu %0.5'e indirildi 

Kredi vadeleri 5 yıla çıkarılmıştır

Ayrıca bu kredilerden banka hiçbir şekilde istihbarat ücreti almayacak.

 

                                       ESNAF MEMNUN

 

Aydın: “Esnaf ve sanatkâr kesimi bulundukları ülkenin orta sınıfını diğer bir deyimle toplumun orta direğini oluştururlar buda gelir barışı ve istihdam için büyük önem arz etmektedir. Gelinen bu noktanın şimdilik esnafın lehine bir durum olduğunu,

 "Faizin yüzde 4'e inmesi hem enflasyonda düşüşü sağlayacak hem esnafın rahat kredi kullanmasının önü açılacak hem de tüketiciye yansıyacak. Dolayısıyla devlet bu işten para kazanacak" dedi.  Hükümetin esnafa yaklaşımının önemli olduğunu belirterek atılan bu adımları olumlu buluyoruz. Bir yıllık kredilerin faizi yüzde 4'e, bir yıldan fazlası da yüzde 5'e düşürüldü. Bu uzun zamandır gelinen en alt faiz seviyesidir.”

                                 Bu Düzenlemeler Hizmet Şevkimizi Artırmıştır.

"Faizin yüzde 4'e inmesi hem enflasyonda düşüşü sağlayacak hem esnafın rahat kredi kullanmasının önü açılacak hem de tüketiciye yansıyacaktır. Zaten piyasa koşullarına göre çok avantajlı olan kooperatif kredilerinin yeni düzenlemeler sonrası esnaf ve sanatkârımız açısından cazipliği daha da artmıştır. Bundan böyle kullanılacak kredilere yansıyan yeni faiz oranı esnafımıza nefes aldıracaktır. Kredilerin geri ödenmesi konusunda esnafa yapılacak en iyi yardımın faiz oranlarının düşürülmesi olduğunun düşünüyoruz. Onun için yapılan bu düzenleme bizleri memnun etmiş, hizmet şevkimizi artırmıştır. Dolayısıyla devlet bu işten para kazanacak. Devlete olan sosyal güvenlik primi, vergi borcu gibi ödemeleri de esnaf, kredi aldıkça yatıracak, borçlarını ödeyecek. Dolayısıyla bir döngü sağlanacak. Bu açıdan da bakıldığında faiz indirimiyle ilgili gelişmeleri çok olumlu buluyorum. Açıklamalarına devam eden Başkan Naci Aydın:

 Türkiye'de yaklaşık 2 milyon 150 bin civarında küçük ve orta ölçekli esnaf ve sanatkâr dükkânının bulunduğunu dile getirerek, "Bu süreç, iç piyasanın canlanması, piyasadaki hareketliliğin artmasına katkı sağlayacağını “da sözlerine ekledi.

                                     KREDİLERDE EŞ ONAYI KALDIRILDI

“Esnafın eş durumuyla ilgili problemlerinin de çözüldüğünü anımsatan Kooperatif başkanı Aydın: Kullandırdığımız kredilerde eş rızası aranıyordu bu yeni TTK ile meydana gelen bir durumdu. Bize ciddi sıkıntılar getiriyordu. "Önceki süreçte eş durumuyla ilgili kredi alan esnafın problemleri vardı. Bir torba yasada o da kaldırıldı. Esnafın eşinin rızasını almadan kredilere ulaşma imkânı artık var. Bu kefillerde daha önemliydi. Çünkü insanlar kefil olmak istiyor ama mülk yâda dükkân eşinin üstüne. 'Ben kefil olsam hanım razı olmaz' diyordu. Bu durum da ortadan kalktı" dedi.

                                    Esnafın "vergi barışı" beklentisi

 

Toplantıda esnafın sorunlarına vakıf ve konusuna hâkim görünen Naci Aydın : “Esnafı ilgilendiren güncel konular hakkında da açıklamalarına devam etti. Son dönemde varlık barışının gündemde olduğunu, esnafın bunun yanında vergi barışını da istediğini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Varlık vergisindeki barış süreciyle ilgili esnaf sanatkârın da beklentileri var. Geçen yıllarda yapılan büyük ve kapsamlı bir af niteliğinde olan Cumhuriyet döneminin en büyük vergi barışının sağlanmasıyla devlette önemli bir gelir elde etti. Tahmin ediyorum ki bu süreç içerisinde taahhüt edip de,  borçlarını ödeyemeyenlerin borçları da neredeyse 2 kat yükseldi. Bunun için bu süreçte bu duruma düşen esnafımıza bir şans daha tanınmalı. Bu durumun esnafı daha da rahatlatacağını umduklarını ve bunu bir esnaf talebi olarak ilgililerin dikkatine sunuyoruz”.

                 Esnafın Sorunları Arttıkça Toplumunda Huzuru Bozulur

“Bizimde öncelikli arzumuz esnafımızın faize bulaşmadan kendi öz sermayesi ile işlerini çevirmesidir. Kendi yağında kavrulmasıdır. Toplumun en dinamik kesimi olan esnaf ve sanatkârın işleri bozuldukça, sorunları arttıkça bu huzursuzluk çeşitli şekillerde toplumun birçok kesimine huzursuzluk olarak da yansımaları görülür.

                 Tüketiciler de artık kentteki esnafa sahip çıkmalıdır.

Aynı şehirde yaşayan aynı havayı soluyan tüketicilerimizde de şehir esnafını sahiplenme bilincinin yeniden oluşması gerekiyor, tüketici esnaf ilişkisinin de önemine dikkat çekmek istiyoruz. . Esnafın yaptığı işin sadece kardan ibaret değildir. Mahalle hayatı içinde çok önemlidir.  Diye açıklamalarına devan eden Başkan Aydın: Krediye ihtiyacı olan esnaf ve sanatkârımızın da yanındayız, kooperatifimize başvurularını bekliyoruz. Şimdi kredi almak için şartların uygun olduğunu belirtti. Bu kahvaltımıza iştirak eden siz değerli basın mensuplarımıza yönetim kurulu üyelerimize ve katılan misafirlerimize teşekkür ediyoruz” dedi.

.





  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113