• BIST 10267.09
  • Altın 2407.339
  • Dolar 32.2208
  • Euro 34.7162
  • İstanbul 10 °C
  • Ankara 7 °C

İSTANBUL’UN EN ÇOK İŞLEM YAPILAN İKİNCİ TAPU MÜDÜRLÜĞÜ

İSTANBUL’UN EN ÇOK İŞLEM YAPILAN İKİNCİ TAPU MÜDÜRLÜĞÜ
Sayısı yüz binleri bulan yeni konutlar, her yıl vatandaşların kullanımına sunulmaktadır. Yeni imara açılan alanlar, gerekse kentsel dönüşüm projeleri vatandaşların bu konutlara olan ilgi ve talebini ciddi derecede arttırmış bulunmaktadır.

Pek çok insanın hayali bir ev sahibi olmak olsa da, yatırım amaçlı da gayrimenkul almayı tercih ediyor vatandaşlarımız. Gayrimenkullerin günden güne değer kazanması da konut alımını son yıllarda iyi bir yatırım olarak ön plana çıkarmış durumdadır.

Pendik ilçesi Yaklaşık olarak 200 kilometrekarelik yüzölçümü 726.452 nüfusu ile İstanbul’un en gözde yerleşim merkezlerinden biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Yoğun bir yerleşim merkezi olan Pendik ilçesi artan nüfusu ve popülaritesiyle gayrimenkul sektöründe yaşanan hareketlilikten nasibini almış durumdadır. Bu durumda Pendik Tapu Müdürlüğü’nün vatandaşlar tarafından sıkça uğradığı noktalardan biri yapmıştır.

Ayrıca Ülkemizde son dönemde yaşanan ekonomik gelişmeler sektörü etkilemiş ve sektörün ciddi şekilde hareketli olmasında rol oynamıştır.  Özellikle pandemi sonrası dönem konut satış istatistiklerinde Cumhuriyet tarihi rekorlarının kırıldığı dönem olmuştur. Bunun nedeni parasının değerini korumak isteyen ya da daha sonra konut alamayacağını düşünen vatandaşların konut alımında istekli olması, Devlet bankalarının ve daha sonrası özel bankaların düşük faiz oranıyla vatandaşlara konut kredileri sunması olarak gösterebiliriz.

Pendik Tapu Müdürlüğü 2022 yılının ilk sekiz ayında İstanbul ilinin en çok işlem yapılan ikinci tapu müdürlüğü konumundadır. 31 Ağustos tarihi itibariyle toplam 45864 adet tapu işlemi sonuçlandırılmıştır.  Geçen yıla oranla bu sayı 6300 adet fazla olarak karşımıza çıkıyor. 2020 yılında ise bu rakamlar daha da azdı. Bu rakamlar her yıl artarak davam etmektedir.

Pendik Tapu Müdürlüğü 2020 yılı başından şuan ki sürece kadar 8 aylık süreçte yaptığı 10821 satış işlemi ile karşımıza çıkmaktadır. Yapılan satış işlemlerinin 8508 tanesi peşin satış, 2313 tanesi kredi satışı olarak gerçekleştiğini söyleyebiliriz. Ayrıca bu dönemde Pendik Tapu Müdürlüğü’nde 1762 adet ipotek işlemi gerçekleşirken, 1304 adet miras intikali işlemleri gerçekleşmiştir. Bunların dışında 30bin adet teknik işlemler ve diğer işlemler önümüze çıkıyor. Gerçekleştirilen bu işlemler sonucunda devletin kasasına 215 milyon 728bin tapu harcı tahsil edilmiş olup 11 milyon 777 bin TL döner sermaye hizmet bedeli alınması karşımıza çıkıyor.

1-200.png

Web-Tapu ve ALO-181 Uygulaması

Web-Tapu uygulaması taşınmaz alım-satımında yaşanan yoğunluk karşısında vatandaşlara, daha etkin ve daha hızlı hizmet sunulmasında etkin bir rol oynamaktadır.

Daha önceleri tapu işlemi gerçekleştirmek için Tapu Müdürlüğüne gitmeniz, sıra almanız, sonrasında başvuru için evrakları görevliye teslim etmeniz gerekmekteydi. Bu süreç zahmetli ve yoğun olan alım-satım zamanlarında epey uzuyor bazen saatler sürebiliyordu. Bunun önüne geçmek için 2020 yılında hayata geçen Web-Tapu uygulaması ile işlem başvurusunu olduğunuz yerden yapmak mümkün kılındı. webtapu.tkgm.gov.tr adresi üzerinden e-devlet şifresi ile sisteme giriş yapabilir adına kayıtlı taşınmazları görüntüleyebilir, ilgili menülerden istediğiniz başvuruyu online ortamda yapabiliyorsunuz. Ayrıca ALO-181 hattı üzerinden de başvuru yapmakta mümkün.

1-196.png

Online yapılan başvuru neticesinde Tapu Müdürlüğü personeli işlemi başvuruda beyan edilen bilgi ve belgelere göre hazırlayıp, belgelerde ve ya bilgilerde eksik olması durumunda sms yolu ile taraflara bildirmekte. Herhangi bir sorun olmaması durumunda taraflar randevu ve harç bilgileri yine sms yolu ile bilgilendiriliyor.

Gelen sms içeriğindeki e-ödeme numarası ile bankaların internet bankacılığı üzerinden veya ATM kullanılarak bu ödemeler rahatça yapılıyor. Sonrasında ise verilen randevu saatinden en az 15 dakika önce vatandaşların Tapu Müdürlüğünde olmaları gerekmektedir.

1-198.png

1-199.png

Tapu Müdürlüğüne gelen vatandaşlar sıramatik cihazından sıra alarak bekleme odasında çağrılmayı bekliyor. Akit odasına çağrılmayı bekleyen vatandaşlar ekrandan sıralarını takip edebiliyor sonrasında ise bütün tarafların akit odasında imzalarını atmasıyla işlemler gerçekleşiyor.

1-197.png

Tarafların taşınmızın bulunduğu ilçede olmaları gerekmiyor!

2012 yılında hayata geçen uygulama ile tapu işlemi yapmak için taşınmazın bulunduğu ilçe Tapu Müdürlüğüne gitmenize gerek yoktu ancak tarafların aynı Müdürlükte olma zorunluluğu vardı. 2020 yılı itibari ile taraflarında aynı Tapu Müdürlüğünde olma zorunluluğu kalkmış farklı Müdürlükteki aynı işlem için imzaların atılması yeterli olmuştur.

Kredi satışlarında başvuruyu banka yapıyor!

Taşınmaz kredi ile satılacaksa bankanın kredi sürecini tamamlamış olması gerekir. Onaylanan kredi sonrası banka kendi sistemi üzerinden Tapu Müdürlüğü sistemine bağlanarak kendisi başvuru yapabiliyor. Kamu bankalarının çoğu bu sistemden yararlanırken yakın zamanda özel bankalarında bu sistemde yer alması beklenmekte.

İpotek durumunda da bankalar başvurularını sistem üzerinden gerçekleştiriyorlar. Bu sayede vatandaşlar sadece imza için Tapu Müdürlüğüne gitmekteler. Başvuruların banka tarafından alınmadığı durumlarda vatandaşlar Web-Tapu, ALO-181 hattı üzerinden kendi başvurularını kolaylıkla ekleyerek gerekli evrakları sisteme yükleyebiliyorlar.

Web-Tapu ve ALO-181 dışında başvuru kabul edilmiyor!

Pendik Tapu Müdürlüğü pandemi nedeniyle eski tip başvuru alımını sonlandırmış tamamıyla Web-Tapu üzerinden başvuru kabul etmeye başlamıştır. Bununla beraber zaman kaybı azaltılmış, hem de pandemi gereği fiziksel temas en aza indirgenmiştir. Vatandaşlar günün her saatinde, herhangi bir mekânda Web-Tapu üzerinden başvurularını rahatça yapabilmektedirler. Tabi ki bu başvurular mesai saatleri içerisinde karşılanmaktadır.

HABER: ENES YILMAZ

 

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113