• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C

Dolar kuru yüzde 50'ye yakın artmalı!

Dolar kuru yüzde 50'ye yakın artmalı!
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe, ihracatta rekabetin sağlanması ve maliyet artışlarıyla başa çıkılması için yıl sonunda dolar kurunun en az yüzde 45 artması gerektiğini söyledi.

TİM Başkanı Mustafa Gültepe, "2024 yılı için 402 milyar dolarlık ihracat hedefini verirken hizmeti de beraber verdik. 267 milyar dolar mal ihracatı, 135 milyar dolar da hizmet ihracatı hedefliyoruz. Eğer dünya normalleşirse bu rakamlara çok rahat ulaşabiliriz diye düşünüyorum.

Özellikle rekabet konusunda girdi maliyetleriyle dövizin paralel gitmesi gerekir. Biz yukarı ya da ekstra farklı bir kur istemiyoruz. Son bir yılda sadece işçi maliyetleri yüzde 105 arttı. Dolar yüzde 60 yükseldi. Yüzde 45'lik bir fark var. Kuru dengeye oturtamadığınız taktirde ithalatçı olmadığınız sektörlerde dahi ithalat yapmaya başlıyorsunuz. Sebebi kurun düşük kalması.

Çünkü dışarısı çok daha ucuz. Hazır giyim ithalatı 300-400 milyon dolarken, 2023'te 3-4 milyar dolara çıktı. Sebebi kur politikasının düşük kalması.


ÜCRET ARTIŞLARI YÜZDE 45, DOLAR DA YÜZDE 45 ARTMALI

Yıllık ücret artışı ortalama yüzde 45 civarında olması bekleniyor dolayısıyla doların da TL karşısında yüzde 45 artması gerektiğini düşünüyorum. Böylece vermiş olduklarımızla almış olduklarımız başabaş gelsin." dedi.
 
BAKAN BOLAT EMEĞİN PAYINA DİKKAT ÇEKMİŞTİ
 
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Kanal 7 Ankara Temsilcisi Mehmet Acet’in sunduğu Başkent Kulisi programında ücret artışlarının mal ve hizmet fiyatlarına yansımaları ile ilgili dikkat çeken bir açıklama yapmıştı.

Bakan Bolat, maaş artışları sonrası ürün ve hizmet fiyatlarında maliyette emeğin payını dikkate almak gerektiğinin altını çizdi.


Mehmet Acet’in "ücret artışlarının mal ve hizmetlere nasıl yansıyacak" sorusu üzerine Bakan Bolat, "Türkiye’de ücret artışlarının dönemi Ocak ve Temmuz ayları. Hizmet sektörlerinde emeğin maliyetteki payı yüksektir. Kimi hizmet sektörleri vardır ki bu oran yüzde 50’leri bulur. Mesela otomotiv sektöründe emeğin maliyetteki payı yüzde 4-5 civarındadır. Makine sektöründe ise yüzde 8’dir… Bu sektörden sektöre değişir. Şimdi enflasyonu bir virüse benzetirsek, virüs damardan içeri girdiği zaman CRP oranı yükselir. Bununla mücadele etmek için ise antibiyotik verilir. Bu enflasyon virüsü de kovid döneminde damardan içeri girdi. Bununla mücadele için hap yöntemi de damardan serum yöntemin de kullanılıyor. Şu anda en kuvvetli antibiyotiği veriyoruz.

Burada ücret artışlarının maliyete yansıtılması noktasında, kendi maliyet hesaplarındaki emeğin maliyetteki payını yansıtmasını engellemek mümkün değil.

EMEĞİN MALİYETTEKİ PAYI HESAPLANARAK YANSITILMALI

Örnekle açıklamak gerekirse; siz bu ay ücret artışı alacaksınız, sizi çalıştıran televizyon kanalı da maliyetlerini hesaplayarak reklam fiyatlarına zam yapıyor.

Ancak burada bunu asgari ücrete yüzde 50 zam geldi ama senin maliyetinin içindeki emeğin payı yüzde 30 ise asgari ücrete gelen zam oranının senin ücret maliyetine yansıması en fazla yüzde 15 artış şeklinde olur.

Asgari ücrete yüzde 50 zam yapıldı diye ürüne hizmete yüzde 50 zam yapayım dersen fahiş bu fahiş fiyat olur. Yani emeğin maliyetinin toplam maliyetindeki payına göre ürün ve hizmet fiyatına yansıtma refleksi olmalı. Uyanıklık yapıp yüzde 50 ücret arttı ben de mala/hizmete yüzde 50 zam yapıyorum demek tipik bir fahiş fiyattır." demişti. Kaynak:Haber7

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113