• BIST 8740.24
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 6 °C

31 Mart Vakası

Cemal Kapan

Son sözü başta söyleyelim kaynamasın. 31 Mart seçimleri sonrası Ak Parti, başta İstanbul yönetimi olmak üzere görevini aksatan tüm teşkilatları amasız, fakatsız görevden almalı.

Muhtarlara bu kadar maaş, silah taşıma ruhsatı vb imkân verilmesi çok büyük bir hataydı. Seçim belediye seçimleri olmaktan çıktı, müşahitlerin sandıkları bırakıp muhtarlık çalışması yaptığı bir seçim haline dönüştü. Üstelik binlerce seçmen köylerine nüfuslarını aldırıp muhtarlık için memleketlerine gittiler. Doğal olarak İstanbul, Ankara gibi şehirlerde oy kullanamadılar.

Anadolu Ajansının müdürü derhal görevden alınmalı. Seçim günü çok yanlış bir algı oluşmasına neden oldu.

CHP ilk defa sessiz sedasız bir seçim kampanyası yürüttü. İstanbul il başkanı Kaftancı, süreç boyunca hiç görünmedi. Görünseydi CHP çok farklı bir şekilde yıpratılabilirdi.

Anketler hep İstanbul’u çantada keklik gösterdi. Bu da Ak Parti yönetimi ve seçmeninde rehavete yol açtı. Oysaki CHDP blok halinde disiplinle sandığına sahip çıktı.

Şimdi gelelim satır aralarına;

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Robert Palladino, 31 Mart yerel seçimlerine ilişkin "Haberleri gördük. Özgür ve adil seçimler her demokrasi için önemli. Buna meşru sonuçların kabul edilmesi de dâhil. Dolayısıyla uzun ve gururlu bir geleneği olan Türkiye'den daha azını beklemiyoruz"  dedi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo sosyal medya hesabı Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Türkiye'nin ve özellikle Ankara, İstanbul ve İzmir'in çoğulcu demokrasiye, adalete ve temel hak ve özgürlüklere inanan yeni Belediye Başkanlarını kutluyoruz. Paris'in dostluğundan şüpheniz olmasın." sözlerine yer verdi. 

The Times gazetesi Türkiye'deki yerel seçimlere haber, analiz ve başyazıyla geniş yer verdi. Gazete, seçim sonuçlarıyla ilgili " Erdoğan hapisteki muhalifleri serbest bırakmalı, ekonomiyi rahatlatmalı " yorumunu yaptı.

Daha itirazlar sonuçlanmadan, resmi süreç tamamlanmadan bu açıklamalar neyin nesi? Ne olduğunu ben bir hikâye ile anlatayım siz kararı verin.

Zalim kaynana gelinleri ekmek yemesin diye, ekmeği sandığa koyup, sandığa dokunan gelini ayak izlerinden yakalamak için de etrafına un serpiyormuş. Gelini Perihan iz bırakmamak için eşeğe binip sandığa gidip ekmek alıyormuş. Kaynana demiş ki; ayak izleri eşeğin ama akıl Perihan’ın.

Şimdi sormazlar mı adama hani bu seçim Beka seçimi değildi?

Anıtkabir vakası skandaldır. Yetkisi olmayan bir imzayı kullanmak suçtur. Anıtkabir defterine yazılacaklar önceden komutanlığa bildirilir. Askerlerimiz yetki gaspını görüp talebi reddediyorlar? İmamoğlu yine de defteri o şekilde imzalıyor. YSK'dan resmi açıklama yok! Mazbata yok! Resmi bir unvan yok!
Şuan sıradan vatandaş vasfı taşıyan Ekrem İmamoğlu'na Anıtkabir'de resmi askeri tören hangi sıfatla düzenleniyor? Henüz mazbata almadan, YSK kesin sonuçları açıklamadan kendini başkan ilan etmen bizlere Venezüella’daki Gaudio örneğini hatırlatıyor.

Ak parti İstanbul Milletvekili Doc. Dr. Sare Aydın; “Beylikdüzü ilçe seçim kurulunda, seçim kurulu, itiraz edilen sandıklardan birini açıyor, oyların yer değiştirdiğini görüyor, buna rağmen olabilir böyle hatalar diyerek oyların yeniden sayılması talebimizi reddediyor. Bu bir hak mücadelesidir, il seçim kuruluna gidiyoruz” diye açıklama yapıyor.

İstanbul'daki geçersiz oyların sayımına başlandıktan sonra Oylar Binali Yıldırım’ın lehine yazılmaya başlanmasından hemen sonra CHP harekete geçiyor ve hemen ardından İl seçim kurulunun kararı ile itiraz sürecinde ki Oy sayım işlemleri TEDBİREN durduruluyor. İl seçim kurulu tarihte ilk defa böyle bir karar veriyor!

Şimdi, CHP’ye sormazlar mı kazandığınızdan bu kadar eminseniz neden oyların yeniden sayılmasına karşı çıkıyorsunuz? CHP yeniden sayımı engellemek için neden elinden geleni yapıyor, il seçim kuruluna koşuyor. Hani demokrasiye saygınız? BU KORKU NİYE?

Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz: “Madem bu kadar öndesiniz ya, CHP’ye sesleniyorum panik yapmayın gelin kameralar kurulsun, oylar isterseniz canlı yayında sayılsın ve gerçek neyse ortaya çıksın” şeklinde açıklama yapıyor.

Yeniden sayılmasının kime ne zararı var. Sizin de elemanlarınızın gözetiminde yapılıyor sayımlar, neden itiraz ediyorsunuz. Bakarsınız sizin oylarınızda eksik sayılmış olabilir, hatalı bildirimler sizin içinde yapılmış olabilir. Değil mi ama…

Son olarak CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, 31 Mart yerel seçimine ilişkin kişisel Twitter hesabından Oyların bekletildiği spor salonunda çuvalların üzerine yatarak fotoğraf çektirip paylaşımda bulundu.  Çuvalların üzerine yatarak çektirdiği fotoğraflar büyük tepki toplarken, Tanal'ın nasıl böyle bir fotoğraf çektirdiği ise merak konusu oldu. Bu fotoğrafı köşesine taşıyan A. İhsan Karahasanoğlu, "Oy çuvalları üzerinde bir CHP milletvekili neyi anlatıyor?" adlı yazısında sahte tutanakların ortada dolaştığı bir ortamda böyle bir görüntü verilmesini eleştirdi. “ Ümraniye’de bir spor salonuna toplanan oy çuvallarının üzerine uzanıp yatarken fotoğraf çektirmiş. Laubalilik diyerek geçebilir miyiz? Ben geçemem. Ben o fotoğrafı, Ümraniye seçim çevresinin sorumlularının, ilçe seçim kurulunun yetkililerinin, CHP milletvekilleri ile ne kadar yakın ilişkide olduklarının fotoğrafı olarak görürüm. Düşünebiliyor musunuz? Tutanaklardaki rakamların, sandıkta kullanılan oylarla uyumlu olup olmadığının tespiti için itiraz yapılıyor. Bir büyükşehrin kazanan adayını değiştirecek sayıda usulsüzlük olduğu iddia ediliyor. O oyların, tekrar sayılması gündemde. Ama o oyların bulunduğu çuvalların üzerinde, bir milletvekili uzanmış yatıyor. Her şeyi anlatıyor aslında, o fotoğraf.

İstanbul’da sadece 309 sandıkta 17 bin oyun farklı adaylara gideceği evrak usulsüzlükleri, sandık başındaki görevliler(!) eli ile yapılmış oldu..

O örneklerin tüm ayrıntılarının, hem itirazlar yolu ile dillendirilirken, hem de kamuoyu ile paylaşılması gerekir. Paylaşılmalı ki, bir aday lehine, diğer aday aleyhine bilerek oynamalar yapanlar deşifre edilsin. Olaylar, sadece basit birer maddi hata olarak görülüp kapatılmamalı. Bilerek rakamlarda oynama yapanlar tespit edildiklerinde, “resmi evrakta sahtecilik” suçlaması ile de yargılanmalılar. Ne demek, 131 oy alan adayın oyunu, tutanakta “1” olarak göstermek. Ne demek, bir adayın aldığı oyu, diğer adayın sırasına yazmak?

Bu yazı toplam 2973 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 4
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Yazarın Diğer Yazıları
    Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113