• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C

Uzman isim açıkladı; “TOKİ BİNALARI DEPREMİ NASIL YENDİ”

Uzman isim açıkladı; “TOKİ BİNALARI DEPREMİ NASIL YENDİ”
“TOKİ binaları depremi yendi” diyen Koltek Müşavirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Dalgıç, binaların nasıl sağlam kaldığını açıklayarak güvenli konutların inşası hakkında bilgi verdi.

KOLTEK MÜŞAVİRLİK YÖNETİM KURULU BAŞKAN VEKİLİ BURAK DALGIÇ: “TOKİ BİNALARI DEPREMİ YENDİ”

Merkez üssü Kahramanmaraş olan, 10 ili derinden sarsan deprem felaketinde binlerce konut yıkılırken, TOKİ yapıları hiç hasar almadı. “TOKİ binaları depremi yendi” diyen Koltek Müşavirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Dalgıç, binaların nasıl sağlam kaldığını açıklayarak güvenli konutların inşası hakkında bilgi verdi.

“Konutlar radye temel sistemi ile kaya zemin üzerine inşa edildi”

TOKİ binalarının deprem yönetmeliğinde belirtilen tasarım kriterlerine uygun olarak tasarlandığını ifade eden Dalgıç, blokların tamamında zemin etüdü çalışmalarının yapıldığını, bina temellerinde “radye temel” sisteminin uygulandığını ve temellerin kaya zemin üzerine inşa edildiğini söyledi.

Dalgıç, “Binalarımız tünel kalıp sistemi ile inşa edilmiştir. Tünel kalıp sisteminin en büyük özelliği taşıyıcı sistemin tamamının betonarme perdelerden oluşması ve bölme duvarların tamamının betonarme olmasıdır. Bu sistem ile inşa edilen binalar oldukça rijit yani deformasyona uğramayan, formunu koruyan davranış göstermektedir. Bu nedenle depremden etkilenen illerde TOKİ binalarında herhangi bir hasar meydana gelmemiştir” dedi.

icin-20230222153625.jpg

“Denetim proje aşamasında başlıyor”

Denetimin proje aşamasında başladığının altını çizen Koltek Müşavirlik Yönetim Kurulu Başkan Vekili, “Farklı disiplinlerdeki tüm projeler yetkin mühendislerimiz tarafından incelenmekte ve projelerin uygun görülerek onaylanmasına müteakip sahada imalatlara başlanmaktadır. Başta demir ve beton imalatları olmak üzere sahadaki imalatlar yetkin kontrol mühendislerimizce denetlenmektedir. Dökülen betonlardan ve kullanılan demirlerden yönetmeliklerde belirtilen hususlar çerçevesinde numuneler alınmakta ve bu numuneler teste tabi tutulmaktadır. TSE ve CE belgesi olmayan, malzeme onayından geçmeyen hiçbir malzeme sahada kullandırılmamıştır” açıklamasında bulundu.

icin-1-501.jpg

Denetlemelerin sadece inşaat ile sınırlı kalmadığını vurgulayan Burak Dalgıç, “Elektrik, mekanik, altyapı ve peyzaj imalatları da yetkin mühendis ve mimarlarımız tarafından kontrol edilmektedir. Bu nedenle deprem sonrasında binalarda gerek ısınma gerek aydınlatma gerekse altyapı sorunları oluşmamış ve hemen kullanıma geçilmiştir” diye konuştu.

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113