• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C

Ünlü profesörden İstanbul Depremi açıklaması

Ünlü profesörden İstanbul Depremi açıklaması
Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 'Büyük İstanbul depremi' tartışmalara ilişkin ezber bozan açıklamalarda bulundu.

Gemlik'te meydana gelen 5.1'lik depremin ardından Ülke Tv canlı yayınına katılan Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, 'Büyük İstanbul depremi' tartışmalara ilişkin ezber bozan açıklamalarda bulundu.

Gemlik Körfezi'nde geçtiğimiz gün meydana gelen 5.1'lik depremin ardından gözler yine Marmara Bölgesi'ne çevrildi. İstanbul'da da hissedilen Gemlik depremi, İstanbul depremi ile ilgili tartışmaları tekrar gündeme getirdi. 

MARMARA'NIN KUZEYİNDEKİ ÖLÜ FAY

Ülke Tv canlı yayınına katılan Deprem Bilimci Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, beklenen Büyük İstanbul depremine ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. Deprem uzmanlarının uzun yıllardır 'İstanbul'da 7'nin üzerinde deprem bekliyoruz' açıklamalarını değerlendiren Prof. Üşümezsoy, Armijo'nun son yaptığı açıklamada Marmara Denizi'ndeki fayın ölü bir fay olduğunu açıkladığını söyledi. Asıl fayın Yalova'nın Çınarcık bölgesinin önlerinden geçtiğini belirten Üşümezsoy, "Hiçbir zaman Kuzey Marmara kenarından giden bir fayımız söz konusu değil." dedi.

7.4'LÜK DEPREM SENARYOLARI ÇÖPE ATILDI

İstanbul için 7.4'lük deprem senaryolarının çöpe atıldığını söyleyen Üşümezsoy, "1894'te olan deprem 1766'dan 4 kat daha şiddetli deprem niye onu görmüyorlar. Üstelikte tam İstanbul dediği yerde niye görmüyorlar. O zaman 250 yılda bir deprem oluyordu 250 yıldan beri deprem olmuyor deprem ele kulağında deme lafını çöpe attığı için" ifadelerini kullandı. 

"Adalar fayı niye kırılmaz?" sorusunu da cevaplandıran Prof. Üşümezsoy şu şekilde cevap verdi;

Depremi olşturaran kuvvet fay düzlemine 45 derece açıyla gelirse, bir kamyonu iterken 45 derece açıyla itersek orada bir makaslama kuvvet yapar ve fayı iter. Burada doğu batı gidişli bakın Kuzey Anadolu fayı Körfez'den geliyor Sapanca'da doğu Eee Hersek Burnunu geçiyor, Çınar çukurunun güneyinden geçiyor. Doğu batı onu etkileyen kuvvet Bakın şu sarıyla gösterilen 45 derece güneydoğuya doğru giden kuvvet. Ama bunun Adalar fayını etkilemesi mümkün değil. Çünkü Adalar fayıyla maksimum sıkıştırma kuvveti birbirine paralel olunca o fay çalışmaz zaten. Ölü bir fay ama mekanizma kinematik açısından bu çalışmaz. Dolayısıyla buradaki doğu batı gidişli fayın arkadaşların hep adalara doğru götürdükleri hikaye kandilin de götürdüğü kinematik bilmemekten kaynaklanıyor. Kaynak:Haber7

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113