• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

Tehditler ve Fırsatlar

Ercan Kara
Üç yıl kadar öceydi. Sabahattin Zaim Üniversitesinde yüksek lisans eğitim alıyorduk. Hocamız şu meanda sözler söylemişti:

TEHDİTLER VE FIRSATLAR

Her tehdit fırsatlarla beraber gelir. Her tehdittin altında, önünde, ardında içinde mutlaka bir fırsat vardır. Bir tehdit ile karşılaştığımızda, bu tehdittin bizim için içerisinde barındırdığı fırsatı araştırıp, bulmalıyız. Hiçbir tehdit yok ki, avantaja çevrilemesin.

Hocamız bu mevzularla ilgili olarak sınıfta döktürürken şu suali sormuştum kendi kendime.

Bu söylenenler. Tamam. Doğrudur diyelim. Her tehdit bir fırsat ile beraber gelebilir.

 Ancak psikoloji bilimi bu hipoteze nasıl varmış? Bu konuda pozitif bilimlerinde iki kere iki dört eder bilgisinde olduğu gibi, kesin bir yargıya nasıl varılabilir?

Bu sorumun cevabına ulaşamadan, derste hocamın savını kabul ettim. Derste kafama takılan soruyu hocamıza sorarak konuyu dağıtmak istemedim. Konuyla ilgili somut örnekler istemekten vazgeçtim.

            Aradan üç yıl geçti. Bu düşüncelerimi bir arkadaşımla paylaştım. Hocamın ileri sürdüğü tezini üç yıl boyunca ara ara merak ettim.

Bir tehditle karşılaştığımda daima onun içindeki fırsatları aradım. Tehditleri avantaja çevirmeye çalıştım. Çevirdim de.

Ancak hocamın derste söylediklerini bilimsel teorilerle, tezlerle doğrulayan tam bir karşılık da henüz alamamıştım.

Derken bu mevzuları bir dostumla paylaştım. Sohbetimize şu ayet mührünü bastı:

”Olur ki hoşunuza gitmeyen bir şey sizin için hayırlıdır. Ve olur ki sevdiğiniz şey de sizin için bir şerdir. Allah C.C. bilir de siz bilemezsiniz.(Bakara suresi 216)

Kurandaki bu ifadelerin yukarıda uzunca anlattıklarımızla örtüştüğü kolaylıkla anlaşılabilir. (Hoşumuza gitmeyen şeyi bir tehdit olgusu olarak kabul edebiliriz)

 Diye düşünerek arkadaşımla birlikte modern psikoloji bilimiyle, İslamiyet’in aynı noktada buluşabildiğine bir delil olarak kabul edip şahitlik ettik.

            Ve şahsıma uzanan tüm tehditlerin bir zarar veremediğini gördüm.

Doğrulardan vazgeçmeyerek, ilkelerimden taviz vermeyerek, bolca okuyarak, yazarak, çalışarak, hakkaniyet içerisinde kalarak ve tehditlerden etkilenmeyerek kazançlı çıkabildiğimi görebildim.

 

Tehditleri fırsatlara dönüştürdüğüm ile ilgili varsa bir merak? Bir sonraki makalede bunlara da yer vermeyi düşünüyorum.

Bu yazı toplam 2786 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113