• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

SÜRPRİZ OLMADI

Ümit Kahyaoğlu
Kim olacak diye aylardır gündemi meşgul eden belediye başkan adayları açıklandı.

AK Parti, Dr.Kenan Şahin'i yeniden Pendik Belediye Başkan adayı olarak gösterdi. Tahmin edilen isimlerin, en azından bizim tahminlerimizin gerçekleştiğini gördük. Başbakan, sürprize yer vermedi ve Dr.Şahin'le bir dönem daha devam kararı verdi. Aday adaylığı sürecinde o kadar çok tahminler yapıldı. Adeta aday toto oynandı; Kenan Şahin, Davut Çakır ve Tarık Ziyansız üzerinden. Her kesim birilerini aday olarak lanse etti. Temenniler, çoğu kez tahmin diye sunuldu.

Aday adaylığı sürecinde sıklıkla bizim tahminimizde merak edildi. Soranlara tek bir cevap verdik, "Kenan Şahin'in aday gösterilmemesi için bir neden yok." Bu cevabım; bazılarını şaşırttı, bir kısmını üzerken, sevinenler de oldu. Sonuçta tahminlerimizde yanılmadığımız görüldü.

Burada esas üzerinde dururulması gereken aday adaylığı sürecindeki, AK Partili belediye başkan adaylarının siyasi etiğe riayet etmeleri olmalıdır. Her üçünü de tebrik etmek gerekir. Birbirleri aleyhine tek bir kelam etmediler. Bulundukları toplumda, propaganda çalışmalarında rakipleri aleyhine hiç bir konuşmada bulunmadılar. Yanlarında bir şey söylediğinde onları da susturdular.

AK Parti İl Başkanlığı ve Genel Merkezi Pendik'teki bu durumu bütün Türkiye'ye örnek olarak göstermelidir.

Tuzla'da da tahminimiz gerçekleşti. Şadi Yazıcı, mutlaka aday gösterilmeliydi. Neden Yazıcı aday olmalıydı?  Birincisi, Dr.Şadi Yazıcı'yı zorlayacak bir aday adayı yoktu, ikincisi Şadi Yazıcı'nın aday olmaması durumunda Tuzla'da seçimlerin riske atılacağı gerçeğiydi. Başkan Yazıcı, 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde tahmin edilenin çok ötesinde yatırım gerçekleştirdi. Halkla güçlü bir iletişim kurdu. Kibir den uzak durdu ve insanları adam yerine koymasını bildi. Sivil toplum kuruluşlarıyla, muhtarlarla, medyayla arası hep iyi oldu.

Anketlerde rakiplerinden açık ara önde çıktı. AK Parti Tuzla'da Şadi Yazıcı'yı aday göstermekle isabetli bir tercih yaptı. AK Parti, belki de Tuzla'da ilk defa oy farkının fazla olacağı bir seçim kazanacak.

Pendik CHP'de adaylık sürecinde adaletin tecelli ettiğini gördük. CHP'li aday adayları diğer partilerin aday adaylarıyla kıyıslanamayacak kadar çok çalıştılar. Aday adaylık sürecindeki propaganda ve tanıtım aylarca sürdü. Yoruldular, maddi ve manevi. Daha sonra önlerine önseçim sandığı konuldu. Av.Tuncer Özyavuz, bütün aday adaylarının toplamından fazla oy aldı. Herkes aday Tuncer Özyavuz derken, kamuoyunda CHP'nin Pendik'te sağdan bir aday aradığı konuşulmaya başlandı. CHP örgütü kazan kaldırdı. Böyle bir kararı tanımayacaklarını, ithal aday istemediklerini yüksek sesle ifade ettiler. Bu tepkiler üzerine CHP, ilk defa kendi içerisinden, taban tarafından kabul gören bir isim olan Av.Tuncer Özyavuz'u aday gösterdi. Doğru olanı da yaptı.

MHP'de ise Batı Mahallesi Muhtarı İbrahim Coşkun aday gösterildi. Coşkun, mütevazi kişiliğiyle ve güler yüzüyle tanınıyor. Tahminlerin ötesinde oy alacağını söylersek yanlış söylemiş olmayız.

Saadet Partisi, öz evladı olan Mahmut Kılıç'ta karar kıldı. Basın toplantısına katıldım. Kendisini ilk defa medya önünde izledim. Performansını merak ediyordum. Neler söylecek diye. Önce bir konuşma yaptı, sonra gazetecilerin sorularını cevaplandırdı. Oldukça beğendiğimi söyleyebilirim. Hatiplik, konulara hakimiyet Milli Görüş'ün ruhundan olsa gerek. Kılıç'ta, Milli Görüş geleneğinin hatiplerini aratmayacak derecede gayet başarılıydı. Gerek ülke gündemiyle gerek bölge gündemiyle olan bilgisi beni oldukça şaşırttı. Akıcı konuşması, konulara hakimiyeti ve özgüveniyle benden tam puan aldı.

Büyük Birlik Partisi, Pendik'te Sami Daltaban'ı Belediye Başkan Adayı olarak gösterdi. Sami Daltaban'da BBP'ye samimiyetle gönül vermiş bir isim. Partinin kuruluşundan bugüne kadar çeşitli kademelerinde görev yapmış. Milletvekilliği adaylığı, İl Genel Meclisi adaylığı, İlçe Başkanığı görevlerinde bulunmuş partinin öz evladı olan bir isim. Başarılı bir işadamı olan Sami Daltaban, seçimlerden oldukça ümitli. İş olsun diye, aday olmak için aday olmdığını üzerine basarak dillendiriyor. Türkiye'deki BBP belediyelerinin başarısından örnekler vererek, Pendik'te Belediye Başkanlığını kazanacağını söylüyor ve bu konudaki iddiasını ortaya koyuyor.

Önümüzdeki iki ay oldukça hareketli ve bereketli geçecek. Seçimlerin öncelikle seviyeli olmasını diliyorum. Adaylar ve partililer, karalamalardan, aleyhte konuşmalardan ziyade, yapılacakları anlatılmalı. Seçmeni ikna etmenin yolu, güvenden geçiyor. Halka kim daha fazla güven verirse, tercih edilen o oluyor. Kazasız, belasız bir bir seçim olması dileğiyle, yerel seçimlerin ülkemize ve bölgemize hayırlar getirmesini temenni ediyorum.

Bu yazı toplam 2030 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113