• BIST 10082.77
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 21 °C

Rusya'ya ağır darbe!

Rusya'ya ağır darbe!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin kararıyla Ukrayna yönelik başlayan operasyon Rusya'ya pahalı mal oluyor. Uzmanlar savaşın ekonomik sonuçlarının çok daha ağır olabileceği konusunda uyarırken Rus iş adamları Putin'le acil görüşme talep etti.

.02.2022 12:21GÜNCELLEME 24.02.2022 12:21
Rusya'nın Ukrayna'ya askeri operasyon başlatması küresel ekonomileri sarsarken Rus ekonomisi bundan en ağır darbeyi alıyor. 

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'nın ayrılıkçı Donbass bölgelerine operasyon başlatmasının ardından Rus Rublesi tarihin en düşük seviyesine geriledi. Rusya borsası adeta çöktü. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırı başlatmasının ardından kayıpların derinleşmesi ile Moskova Borsası'nda işlemler durdu. Saat 10'da tekrar açılan işlemler sonrası MOEX endeksi yüzde 30 değer kaybına uğradı. Yeniden işlemlerin başlamasının ardından Moskova Borsası RTS Endeksi'nde ise kayıp yüzde 40'a ulaşarak adeta 'Kara Perşembe'yi yaşadı.

Dolar/ruble paritesi de yüzde 6,2 artışla 86,5 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 6 yükselişle 97,4'e çıktı.

İŞ ADAMLARI ACİL TOPLANTI İSTEDİ

Rus işadamları Rusya devlet başkanı Putin 'den acil görüşme talep etti.

RUS ZENGİNLERİN SERVETİ ERİDİ

Rusya'nın en zengin isimlerinin serveti Ukrayna geriliminin artmasıyla bu yıl 32 milyar dolar eridi. 

Listenin ilk sırasında Rus milyarder Gennady Timchenko yer aldı. Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Timchenko bu yıl servetinin neredeyse üçte birini kaybetti.

1990'lı yıllardan beri Rus lider Putin'in yakın dostu olan ve Rus gaz üretim şirketi Novatek'in ortaklarından olan 69 yaşındaki Timchenko'nun yaklaşık 16 milyar dolar serveti bulunuyor.  Novatek'in en büyük hissedarı Leonid Mikhelson’ın serveti bu sene 6.2 milyar dolar, petrol şirketi Lukoil'in sahibi Vagit Alekperov'un serveti de şirket hisselerinin yüzde 17 düşmesiyle 3.5 milyar dolar eridi.

RUSYA MERKEZ BANKASI, DÖVİZ PİYASALARINA MÜDAHALE EDECEĞİNİ AÇIKLADI

Rusya Merkez Bankası, piyasalarda yaşanan değer kayıplarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Rusya Merkez Bankası, finansal piyasadaki durumu istikrara kavuşturmak için döviz piyasalarına müdahale edecek. Jeopolitik durumun kötüleşmesi ve piyasadaki dalgalanmaların ışığında, her türlü senaryo için net planlarımız bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.


Rusya borsası çöktü
Rusya borsası çöktü

GAZPROM HİSSELERİ DİPTE

Rusya'nın en büyük şirketi ve dünyanın en fazla doğalgaz çıkaran kuruluşu olan Gazprom'un mali değeri ( borsa da işlem gören fiyat üzerinden ) % 55 düştü.

SBER BANK RESMEN ERİDİ

En büyük Rus bankası olan ve bir çok Avrupa ülkesinde faaliyet gösteren Sber bank bir günde  %60'a yakın değer kaybetti.

YENİ YAPTIRIMLAR GELİYOR

Rusya'nın Ukrayna'nın doğusundaki Rusya yanlısı ayrılıkçıların sözde yönetimlerini resmen tanıma kararı nedeniyle ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği'nin (AB) yürürlüğe koyduğu yeni yaptırımlar, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yakın bazı isimler ve Rus bankalarını hedef alıyor. 

ABD Başkanı Biden, Rusya'ya yönelik yeni yaptırımların açıklanacağını duyurdu.

NAKLİYELER ASKIYA ALINDI

Rusya Federal Deniz ve Nehir Taşımacılığı Ajansı, Azak Denizi'nde gemi nakliyelerinin askıya alındığını duyurdu.

Ajanstan yapılan açıklamada, Rusya Savunma Bakanlığından alınan uyarı doğrultusunda 24 Şubat saat 04.00'ten itibaren Azak Denizi'nde sevkiyatların bir sonraki duyuruya kadar askıya alındığı bildirildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna'nın doğusundaki Donbas'a özel askeri operasyon başlattıklarını duyurmuştu. Azak Denizi'ne hem Ukrayna'nın hem de Rusya'nın kıyısı bulunuyor.
KAYNAK: HABER7

 

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113