• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

PENDİK?İN ÖNCELİKLİ SORUNLARI

Ümit Kahyaoğlu

Yakın geçmişin balıkçı köyü, hızlı bir değişim yaşıyor. Beş yıldızlı oteller, modern konutlar, marina, sağlık, eğitim ve AVM yatırımları geleceğin metropolü olma yolunda Pendik’e çok şey katıyor.

İlçe nüfusu 600 binlerle ifade edilirken, ticari nüfusun 1 milyonu bulduğu her ortamda seslendiriliyor.

Pendik, yüzölçümü itibariyle de oldukça geniş bir coğrafyaya sahip. Hem nüfus, hem de yüzölçümü itibarıyla İstanbul’un ilk beş ilçesi arasında yeralıyor. Böylesine gelecek vaad eden ve yatırım alan ilçe hızla büyürken, sorunlarda  paralelinde büyüyor.
Pendik’te çok fazla sorundan bahsedebiliriz.
İlçenin öncelikli sorunu imar meselesidir. Kenar semtlerde modern konutlar yükselirken, ilçenin ortalarında yeralan mahalleler içler acısı durumdadır. Çarpık yapılaşma öylesine çirkin bir görünüm arzetmektedir ki, bu manzaralar geleceğin metropolüne yakışmamaktadır. Daracık sokaklar, sıvasız-boyasız, içiçe geçmiş çirkin binalar. Deprem riskinin olduğu binalar.
Pendik’in yenilenmeye, hızlı bir kentsel dönüşüme ihtiyacı vardır.
İvedilikle pilot bir bölge belirlenip kentsel dönüşüme start verilmelidir. Vatandaşında görüşleri alınarak, ikna edilerek kentsel dönüşüm yapılmalıdır.
Kentsel dönüşüm, Sapanbağları Mahallesi’nde yapılmamalıdır. En uygun mahalleler; Kaynarca, Fevziçakmak, Orta ve Dumlupınar Mahalleleridir.
Bu mahallelerin birinde yapılacak olan Kentsel Dönüşüm çalışması, gelecekte yapılacak olanlara referans olma özelliği taşımalıdır. Diğer mahallelerde ikamat edenler bu çalışmayı gördükten sonra, Pendik Belediyesi’nin kapısını aşındırmalı ve “Biz de Kentsel Dönüşüm İstiyoruz.” Diyebilmelidir.

Bir diğer sorun sağlık sorunudur.
Pendik’e modern bir eğitim ve araştırma hastanesi yapılıyor. Bu hastane yalnızca Pendik’e hitap etmeyecek. Bolu vilayetine kadar olan geniş bir alana hizmet verecek. Dolayısıyla hasta yoğunluğu azalmayacaktır.
Pendik’in muhtelif yerlerine Sapanbağları Mahallesi’nde olduğu gibi semt poliklinikleri yapılmalıdır. Esenyalı, Yenişehir ve Kavakpınar mahallelerine semt poliklinikleri yapılabilir.
İlçemizdeki asfalt kalitesi de yeterli düzeyde değildir.  Bir çok cadde ve sokakta asfaltlar bozulmuş ve yama yapılmıştır. Caddelerimizin bir çoğusu yamalı bohçaya dönmüştür. Pendik, bu görüntüden de kurtarılmadır.
Trafik sorunu da alarm vermeye başlamıştır. Pendik ilçe merkezinin trafiği her geçen gün daha fazla sıkışmakta, özellikle Cumartesi günleri içinden çıkılamaz bir hale dönüşmektedir. Kurtköy yolundaki trafikte her geçen gün yoğunlaşmaktadır. İki şeritli olan 7 kilometrelik yolda, özellikle sabah ve akşam saatlerinde tıkanıklık yaşanmaktadır. Kurtköy yolu geliş ve gidiş olmak üzere 3 şeritli olarak düzenlenmelidir.
Bununla birlikte sinyalizasyon sistemi de gözden geçirilip, gereksiz trafik ışıkları kaldırılmalıdır. Sabiha Gökçen Hava Limanı çıkışındaki akıllı kavşakta trafik lambaları gereksizdir. Bu bölgede sinyalizasyon yokken trafik akışı daha iyi idi.
Sorunlar bunlarla sınırlı değildir, bize ayrılan köşede bir kısmına değinebildik. Diğer sorunları da başka bir yazıda gündeme getirmek temennisiyle.

Bu yazı toplam 3103 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113