• BIST 9450.21
  • Altın 2497.486
  • Dolar 32.5868
  • Euro 34.8227
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 20 °C

NEDEN MESLEK KANUNU?

Talat Yavuz

On altı yıldır uzman öğretmenlik düzenlemesi bekleyen öğretmen, uzman öğretmen olan arkadaşından, yaklaşık üç yüz elli lira daha eksik maaş alıyor.

Mecburi hizmet bölgesinde, aynı okulda çalışan öğretmenlerden, 2010 yılı öncesi atanan öğretmen, daha sonra atanan arkadaşlarından yüzde elli daha az hizmet puanı alıyor.

Evi ile okulu arasında, elli kilometre mesafe bulunan sözleşmeli öğretmen, okulunda norm fazlası olsa bile ilçe dışına görevlendirilemiyor.

Okulların her türlü problemi ile başa çıkmak zorunda kalan okul müdürü ve müdür yardımcıları, profesyonel bir iş olması gereken eğitim yöneticiliğine, dört yıllığına, “ikinci görev” olarak, görevlendiriliyor.

İşi eğitim öğretim olan öğretmenin başarısı ödüllendirilirken, ilgili kanuna göre “kamu kaynağında artış veya kamuyu zarardan kurtarma” kıstasına göre değerlendiriliyor. Öğretmene uygun bir kanun maddesi yazmak kimselerin aklına gelmemiş. Öğretmen, eğitim alanına göre düzenlenmiş ödül ve ceza sistemine tabi olamıyor.

Görevini yaparken akademik unvana sahip olsa, önemli bir ders araç gereci geliştirse, yeni bir yöntem icat etse ve eşitlerine göre çok daha farklı uğraşlar içine girse bile alacağı herhangi bir unvan, yükseleceği bir kariyer basamağı bulunmuyor.

Görevinden dolayı şiddete uğradığında kanuni güvenceye ve dokunulmazlığa sahip olmadığını fark ediyor, kendisine sahip çıkacak, iftiracıya karşı dava açacak bir makam bulamıyor.

Örnekleri çoğaltabiliriz. Yıllar içinde oluşan bu çarpıklıklar artık sürdürülebilir olmaktan çıkmıştır. Öğretmenler dışında birçok mesleğe ait özel kanunlar var, ancak bu meslek sahiplerini yetiştiren öğretmenlerin henüz bir kanunu yok.

Öğretmenler, mesleklerine statü kazandıracak, özlük haklarını iyileştirecek, çarpıklıkları ortadan kaldıracak bir meslek kanununu acilen beklemektedir.

Kariyer basamaklarını düzenleyen, öğretmeni şiddete karşı koruyacak, okul yöneticiliğini profesyonel meslek haline getiren, atanmadan yer değiştirmeye, stajyerlikten emekliliğe kadar hakkaniyete uygun bir düzen getiren kanun, eğitime ivme kazandıracaktır.

İşte bu yüzden acilen, Öğretmenlik Meslek Kanunu diyoruz.

Bu yazı toplam 658 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113