• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 17 °C

KUTLU DOĞUM HAFTASININ ARDINDAN HADİS ZİYAFETİ

Abdullah Yadigar



             Edille-i  Şer’iyenin (Kitap,Sünnet,İcma,Kıyas)  iki temel kaynağından birisi Kur’an-ı Kerim, diğeri de Sünnet (Hadis)dir. Sünnetsiz ve Hadissiz bir İslam düşünülemez. Hadis; Kur’an-ı Kerimin tefsiri, Şer’i İlimler, Siret gibi İslami Bilgilerin hepsini bünyesinde barındırır. Ayrıca Kur’an-ı Kerimde yer almayan bazı konularda da yeni hükümler ortaya koyar.

             Haşr Suresi  7. Ayette; ‘’Peygamber size neyi verirse onu alın, sizi neden men ederse ondan geri durun.’’

             Nahl Suresi  44. Ayette’de ; ‘’Sana da insanlara gönderileni açıklayasın diye  zikri indirdik, belki düşünürler.’’ Buyurulmaktadır.

             Peygamberimiz(sav) bir Hadisinde ; ‘’Kim dini hususlarda kırk hadis öğrenir, ümmetime de naklederse, o kimse , alimler arasında yazılır, şehitlerle birlikte haşr olur.’’

             Diğer bir hadiste ise; ‘’Ümmetimin din işlerinde faydalı kırk hadis ezberleyen alimlerle haşr  olur.’’

             Yine başka bir hadiste; ’’Kim sünnetimden kırk hadis öğrenir, ezberler, ümmetime naklederse Kıyamet  Gününde  ona şöyle denilir: -Cennet Kapılarının hangisinden istersen oradan gir.’’

              Kur’an ve Sünnet penceresinden baktığımızda Sünnetin önemi aşikardır. Sünnetin bu önemini gören pek çok İslam alimi, Asr-ı Saadetten beri  ‘’Hadis-i Erbain’’ adında , kırk hadis kitapları yazmışlar ve ezberlemişlerdir. Kırk hadis ezberleme geleneği günümüze kadar devam edip gelmiştir. İşte bu kutlu halkanın, bu geleneğin bir devamı olan ‘’Hadis ezberleme’’ geleneğinin bir örneğini de Pendik Anadolu İmam Hatip Lisesi Öğrencileri pazar günü ‘’Yunus Emre Kültür Merkezinde’’ bize sundular.

       Program, Halil Doğu isimli öğrencinin Kur’an-ı Kerim kıraatı ile başladı. Ardından Okul Müdürü Bekir Akman kısa bir açılış konuşması yaptı. Akman konuşmasında; 26 yıldır ‘’ Ezbere Hadis Okuma’’ geleneğinin Pendik Anadolu İmam-Hatip Lisesi tarafından devam ettirildiğini , öğrenciler arasından (40 ile 1335 arasında) Hadisleri metni ve senetleriyle birlikte  ezberleyip bu kutlu yarışa hazırlayan Öğretmenleri; Ömer ÖZDİLEK ve Süleyman DİREK Beylere teşekkür ederim. Ayrıca hediye ve yardımlarıyla destek veren tüm sponsor kişi ve kurumlara teşekkür ederim , dedi.  Ardından, Pendik İlçe Milli Eğitim Müdürü Bahaddin Gök kısa bir selamlama konuşması yaptı. Gök konuşmasında;                                                                            -Orta Öğretim Kurumlarımızdan  olan Pendik Anadolu İmam-Hatip Lisesi  biri akademik anlamda, diğeri mesleki alanda hazırlayan ‘’Ezbere Hadis Okuma Yarışması’’ çok önemli bir anlam ifade etmektedir. Bu çalışma hem mesleki alanda hem de kişilik gelişmelerinde faydası olacaktır. Belki de bu yavrularımız Yüksek Öğrenimlerinde Akademik Alanda , HADİS  Dalında öğrenimlerini devam ettireceklerdir. Bu geleneği devam ettiren Okul Müdürü ve Öğretmenlerini tebrik ediyorum. Mekanları şereflendirenler, o mekanın bulunanlarıdır.  Dedi.                                                                                                                                              Yapılan açıklamada (asgari 40 Hadis ezberleme ) barajını aşan 275 öğrenci ön elemeden geçirildikten sonra , 20 öğrenci finale seçildi. 275 öğrenci toplam 21.200 Hadis ezberledi. Pendik Müftüsü Ziya Ersin’in başkanlığında oluşan jüri heyetinin karşısında tatlı bir heyecanla  Ezbere Hadis Okuma Yarışı başladı. Yarış bittiğinde Müftü Ziya ERSİN’in şu açıklaması herkesi duygulandırdı. ‘’Ezbere Hadis Okuma Yarışmasına katılan bu yirmi öğrencimizin arasından birinciyi tespit  etmekte hayli zorlandık. Bu yirmi öğrencimizin hepside bizim gönlümüzde birincidirler. Ancak yinede bir sıralama zarureti olduğundan aşağıdaki belirttiğimiz sıralamayı yaptık.’’ Dedi. Jürinin yaptığı sıralamaya göre ‘’Ezbere Hadis Okuma Yarışmasına’’Katılan yirmi öğrenciden ilk üç’e girenler;    1-Eda KARACA 1335 Hadisle birinci.  2-Tuğba ÖZ  1330 Hadisle ikinci. 3-ZehraKARAHAN 950 Hadisle ücüncü, oldu. Yarışmaya katılan yirmi öğrencinin herbirine birer Umre Seyahati ve muhtelif hediyeler sunuldu.                                                                Bizlere bu manevi ziyafetin sunulmasında emeği geçen Okul Müdür’ü Bekir AKMAN Beye, Mesleki Tatbikat Kulübü Rehber Öğretmenleri Ömer ÖZDİLEK ve Süleyman DİREK Beylere teşekkür eder hayırlı hizmetlerinin devamını dilerim.                            

Bu yazı toplam 1913 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113