• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

?Kurban Bayramı?nda, Ülke İmajımız Zedelenmesin?

?Kurban Bayramı?nda, Ülke İmajımız Zedelenmesin?
Marmara Belediyeler Birliği tarafından, her Kurban Bayramı?nda yaşanan kazaların ve komik görüntülerin bu yıl yaşanmaması amacıyla, belediye personeline eğitim verildi. İlçe belediyelerini ve vatandaşları sorumluluk almaya çağıran Dr. Muhsin Öztürk, ?İba


 
İBB Veteriner İşleri Müdür Yardımcısı Dr. Muhsin Öztürk tarafından verilen seminere, belediyelerin sağlık işleri müdürleri, veteriner işleri müdürleri ve zabıta müdürleri ile personeli katıldı.  Eğitim programında, “Kurbanlık Hayvan Kesim Hijyeni ve Teknolojisi, Ülkemizde Kurbanlık ve Kasaplık Hayvan Kesimleri, Kurban Etlerinin Muhafazası ve Değerlendirilmesi, Kurban Bayramı Öncesinde Yerel Yönetimlere Düşen Görevler ve Yasal Mevzuat” konularında sunum yapıldı.
 
“ET TÜKETİMİ, SADECE KURBAN BAYRAMLARINDA GELİŞMİŞ ÜLKELER DÜZEYİNE ÇIKIYOR”
Kurban kesiminin yalnızca ibadet boyutu olmadığını söyleyen Dr. Öztürk, “İbadet yapalım derken günaha girmeyelim. Çünkü kurban ibadet olduğu kadar; sosyal, ekonomik, insan, çevre ve hayvan sağlığı, psiko-sosyal etki ve turizm boyutu da bulunan çok yönlü bir olgudur. Ülkemizde kişi başına et tüketimi, sadece  kurban  bayramlarında gelişmiş ülkeler düzeyine çıkabilmektedir. Bu bakımdan Kurban Bayramı çok önemlidir. Ancak hayvan refahını da unutmayalım. Bilgi çağındayız; her şeyi biliyoruz ama uygulamıyoruz. Lütfen her sene yaşanan ve ülke imajına zarar veren görüntülerin, bu sene yaşanmasına müsaade etmeyelim” diye konuştu.
 
 “KURBANLIKLARI STRESE SOKMAYIN”
Nakliyat, satış ve kesim esnasında kurbanlıkların strese sokulmaması gerektiğini belirten Dr. Muhsin Öztürk, “Kesim öncesi hayvanlara yapılan kötü muamele, hayvanları strese sokar. Bu durum kesim sırasında hayvanların kanlarının yeterince akıtılamamasına neden olur ve etlerin dayanma süresi ciddi oranda kısalır. Ayrıca kanın tam olarak akması için, kurbanlığın çırpınabilmesi sağlanmalıdır” dedi.
 
“HAYVANCI, MALINI SATMANIN DERDİNDE”
Hayvanların yaş kontrolünün, satış alanında ilçe belediyeleri tarafından yapılması gerektiğini de açıklayan Dr. Öztürk, “ Vatandaş bu hayvanın yaşını anlayamaz. Hayvancı, malını satmanın ve geri taşımamanın derdinde… İlçe Belediyelerin veteriner hekimleri, tek tek tüm hayvanları kontrol etmeli ve dişe göre yaş tayini ile kurbanlığa uygun olup olmadığını belirlemeli” derken, büyükbaş alacak vatandaşlarınsa, kulak küpesi ve veteriner sağlık raporu bulunmayan hayvanları almamasını istedi.
 
“ETLERİ, HEMEN DOLABA KALDIRMAYIN”
Dr. Muhsin Öztürk, sözlerini, “Kurban etleri, parçalar halinde temiz kaplara konmalı ve 14ºC’nin altında olmamak kaydıyla, serin bir yerde hava almalıdır. 5-6 saati geçmeyecek bir sürede, kesim sıcaklığının oda sıcaklığına düşmesi beklenmelidir ve bu uygulamadan sonra buzdolabına kaldırılmalıdır. Kurbanlık etin dayanma süresi, kesim kalitesine ve et parçasının büyüklüğüne göre değişmekle beraber normal buzdolabı şartlarında 5 veya 6 gündür. Daha uzun süreli muhafaza için etler derin dondurucuda -18ºC’de muhafaza edilmelidir” diyerek tamamladı.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113