• BIST 8714.69
  • Altın 2998.073
  • Dolar 34.2662
  • Euro 37.045
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 1 °C

Kentsel Dönüşüme CHP?li belediyeden fren

Kentsel Dönüşüme CHP?li belediyeden fren
Kartal Belediyesi ve Mimarlar Odası tarafından ortaklaşa düzenlenen panelde, Kartal?da gerçekleştirilecek olan Türkiye?nin en büyük kentsel dönüşüm projesine, sert eleştiriler yöneltildi. Mimarlar Odası Kartal Şubesi, projenin durdurulması için 2008 yılın

KARTALLILAR YOĞUN İLGİ GÖSTERDİ
Geçtiğimiz Cumartesi günü kokteyle başlayan panel ve foruma Kartal Belediye Başkanı Dr. Altınok Öz ve bazı belediye başkan yardımcıları, Mimarlar Odası Kartal Şube Başkanı Aysel Durgun, CHP Kartal İlçe Başkanı Yüksel Çiftçi, çok sayıda mahalle muhtarları, sivil toplum örgütü temsilcileri, konuyla yakından ilgili mimar ve mühendisler ile vatandaşlar katıldı.
TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şube Başkanı Eyüp Muhcu’nun yönettiği panelin konuşmacı panelistleri, İTÜ Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi ve Kartal Belediye Başkan Danışmanı Prof. Dr. Alper Ünlü, YTÜ. Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Kaplan, MSGSÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Binnur Öktem, İstanbul Metropoliten Planlama Bürosu Şehir Plancısı Doç. Dr. Özdemir Sönmez, MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Besime Şen ve Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Kentleşme ve Planlama Komitesi Sekreteri Yıldız Uysal’dı.

KENTSEL DÖNÜŞÜMÜN ANADOLU YAKASINDAKİ MERKEZİ KARTAL
1980’li yıllarda ortaya çıkan küresel dünya düzeni ve yeni küresel finans piyasası oluşturma düşüncesi çerçevesinde dünya üzerinde oluşturulmaya başlanan ve diğerlerine göre çok daha fazla gelişmesi öngerilen şehirler kapsamına dahil olan İstanbul’da yapılması öngörülen kentsel dönüşüm planlarının temelinin 80’li yıllarda atılmaya başlandığını kaydeden akademistler, İstanbul’un geneli için öngörülen planlamada, Avrupa ve Anadolu Yakası için birer merkez seçilğini ve Anadolu Yakası için seçilen merkezin de Kartal olduğunu vurguladılar. Bu dönüşümün sağlıklı bir şekilde ve başarıyla tamamlanabilmesi için Kartal’ın çok büyük bir önem arz ettiğini vurgulayan panalist akademisyenler, Kartal’da uygulanması öngörülen planların sadece Kartal için ortaya çıkmadığını, bu planların İstanbul geneli için uygulanması düşünülen planlar kapsamında yeraldığını ifade ettiler.

VATANDAŞ İSTERSE PLANA DAHİL OLACAK
 Özellikle büyük ölçüde iş istihdamı yaratacak olması nedeniyle son derece cazibiyet arzeden planların uygulanmasında büyük aksamalar olacağı, planların başarıyla ve sağlıklı bir şekilde uygulanamayacağı panalistler tarafından vurgulandı. Panelist akademisyenler ve kentsel dönüşüme şiddetle karşı çıkan kesimlerin, en fazla itiraz etme nedenlerinin başında, dönüşüm planlarının Kartal kent merkeziyle diğer bölgeler arasından büyük gelir dağılımı farklılıkları yaratacak olması ve gelir durumu düşük vatandaşlara ilçede yaşama imkanı bırakmayacak olma ihtimali geliyor.
Panelde, Kentsel Dönüşüm Planları’nın en fazla eleştirilen diğer bir tarafı ise, vatandaşların onayının alınmamış olması olarak gösterildi.
Panelde söz alan bir panelist, bu çekingenelerin yanlış olduğunu, vatandaşların planları benimsemeleri ve katılmak istemeleri halinde planlara dahil edileceklerini kaydederek, “Vatandaşlar isterlerse planlara dahil olurlar, istemezlerse dahil olmazlar. Planlar bu hakkı kendilerine tanıyor.” Bu nedenle mağdur olmaları söz konusu değil.” ifadesinde bulundu.
Panelde diğer ilgi çekici bir nokta da dönüşüm planlarını hukiki anlamda değerlendiren bir panelistin; Ortada hiç bir plan ve karar olmaksızın, büyükşehir belediye başkanı, Kartal Belediye Başkanı ve bazı Kartallı işadamlarının bir araya gelerek yaptıkları bir toplantıyla Kartal’ın planlamaya başladığını, İstanbul geneli için düşünülen Kentsel Dönüşüm Planlarının ve kararlarının bu toplantıdan sonra başladığını vurgulayan sözleri oldu.
Akademisyenlerin tek tek söz alarak, dönüşüm kararlarını farklı pencerelerden ele aldığı panel, karşılıklı soru cevap bölümünden oluşan, forum programıyla devam etti. Panalistler, planlar ve uygulama şekilleriyle ilgili kafalara takılan noktaları, yöneltilen sorulara verdikleri cevaplarla, açıklık getirdiler.


  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113