• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 19 °C

Kemal Tahir' Pendik?te Anıldı

Kemal Tahir' Pendik?te Anıldı
Kemal Tahir?in 100. doğum yıl dönümü sebebi ile Pendik Kemal Tahir Kütüphanesi?nde gerçekleştirilen anma etkinliğinde,ünlü yazarın hayatı, şahsiyeti ve eserleri birçok yönleriyle masaya yatırıldı.




Açılış konuşmasını Kemal Tahir Vakfı Başkanı Cengiz Yazoğlu’nun yaptığı ‘Doğumunun 100. Yıl Dönümünde Kemal Tahir’ adlı anma etkinliği, Pendik Kemal Tahir Kütüphanesinde gerçekleştirildi. Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Fatih Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Sezai Coşkun ve Yazar Sadık Yalsızuçanlar’ın konuşmacı olarak katıldığı etkinliğe, Başbakanlık Başmüşaviri Erol Kaya, Belediye Başkanı Salih Kenan Şahin, Kaymakam Mehmet Oduncu’nun yanı sıra birçok Pendikli de iştirak etti.

Yaşadığı döneme gerçekçi bir gözle baktı.

Etkinlikte konuşan Yazar Sadık Yalsızuçanlar, Kemal Tahir’in dünü, bugünü ve yarını kapsayan bir tarih anlayışı olduğunu söyleyerek; “İşte bu yönüyle yaşadığı döneme gerçekçi bir gözle bakabilen Kemal Tahir, Batı’dan devşirilen çözümlerin yerli problemler konusunda etkisiz kaldığını görebilmiştir.” dedi.

Şahsiyeti, döneminde gerçek manada anlaşılamadı.

Ardından sözü alan Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Kurtuluş Kayalı, Kemal Tahir’in geçmiş tarih ile ilgili romanlar yazarken aslında geçmişi değil, yaşadığı dönemi tartıştığını söyledi. Kemal Tahir’in şahsiyeti ve eserlerinin gerçek manada anlaşılamamasını, Kemal Tahir’in Marksist bir anlayışı benimsemesi ve yaşadığı dönem unsurlarının sanki bu anlayışını eserlerinde işliyormuş gibi kabul etmesine bağlayan Prof. Kayalı, “Tüm dünyada yazılan metinleri veya eserleri ancak yazılanlar şekillendirirken, Türkiye’de insanların ilgilendiği konular şekillendiriyor” dedi.

Eserlerinde gerçek Anadoluluyu işledi.

Fatih Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Sezai Coşkun ise, modernleşme sürecimiz olan 19. y.y.’dan itibaren dönem aydınlarımızın, halkın modernleşebilmesi için eserlerinde Anadoluluyu işlemeye çalıştığını fakat eserlerinde hep kurgulanmış kimlikleri işlediklerini belirtti. Yrd. Doç. Coşkun, “Oysa Kemal Tahir, eserlerinde dönemin aydınlarından sıyrılarak gerçek Anadolulu kimlikleri okuyucuya sunabilmiştir” dedi. Etkinlik, konuşmacıların Erol Kaya ve Başkan Kenan Şahin’in elinden plaket alması ile son buldu.

 Başkan Şahin, Kemal Tahir Vakfı Başkanı Cengiz Yazoğlu’na da ayrıca bir plaket takdim etti

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113