• BIST 10045.74
  • Altın 2412.135
  • Dolar 32.2988
  • Euro 34.6561
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

“Galiçya’da ki şehitlerimiz sahipsiz”

“Galiçya’da ki şehitlerimiz sahipsiz”
Hamit Puhaloğlu, Ukrayna gezisi sırasında Osmanlı devletin 1916 Rusya ile savaşmak için gönderdiği 33 000 askerin savaşta şehit olduğu ‘Galiçya’ denen bölge dikkatini çekmiş.

“Galiçya’da ki şehitlerimiz sahipsiz”
Bu haftaki röportaj konuğumuz Hamit Puhaloğlu, Ukrayna gezisi sırasında Osmanlı devletin 1916 Rusya ile savaşmak için gönderdiği 33 000 askerin savaşta şehit olduğu ‘Galiçya’ denen bölge dikkatini çekmiş. Ancak Galiçya Bölgesi’nde bu tarihi anlatacak hiçbir şey yapılmamış. Askerlerin orada sahipsiz olduğunu söyleyen Puhaloğlu, oraya “Atatürk Kültür Merkezi Galiçya Şehitleri” adında kültür merkezi yapılmasını istiyor.Ukrayna gezisi sırasında Osmanlı devletin 1916 Rusya ile savaşmak için gönderdiği 33 000 askerin savaşta şehit olduğu ‘Galiçya’ denen bölge dikkatini çekmiş. Ancak Galiçya Bölgesi’nde bu tarihi anlatacak hiçbir şey yapılmamış. Askerlerin orada sahipsiz olduğunu söyleyen Puhaloğlu, oraya “Atatürk Kültür Merkezi Galiçya Şehitleri” adında kültür merkezi yapılmasını istiyor.

“Kartal nedir? Özelliği güneşe direkt bakan tek hayvandır. Çift kartal nedir? Biri ahirete bakar cenneti cehennemi görür. Biri dünya’ya bakar kötüyü iyiyi görür. Çift kartalın sağ gözüyle bakınca ben yemen şehitlerini görüyorum. Sol gözüyle bakınca da Galiçya’yı görüyorum.”  

“2019 seçimlerinde eğer bu gayemi hayata geçirirse Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanını alnından öperim, hürmetle saygılar sunarım. Geçirmezse inadına Tekirdağ’da tekrar aday olacağım bu konuyu başarmak için belediye başkanı olacağıma söz veriyorum.”  

Ukrayna’ya neden gittiniz?

21-30 Kasım arası babaannemin memleketi olan akrabalarımı bulmak için Ukrayna’ya gittim.

Tatarların Kırımdan gelip en çok yaşadığı yerlerden biri Ukrayna’nın Lviv şehridir.

Lviv nasıl bir yer?

Bir buçuk milyon nüfusu var. 362 kilise var. Katolik Hıristiyan bunlar, 1500 tatar var. 10 000 Müslüman var. 4 bini de bunların Türk. Buralarda dolaşırken enteresan bir şekilde ‘Galiçya’ denen bir bölge dikkatimi çekti. Galiçya, Osmanlı Devleti’nin Çanakkale Savaşı’ndan sonra 1916 yılında Keşan ve Uzunköprü’den 33 000 Çanakkale gazimizi Osmanlı devletinin Almanlarla birlikte Rusya ya karşı savaşmak için gönderdiği özel birliklerdir. Bunlar uzun boylu dil bilen, yakışıklı ve sağlıklı askerlerdir. Bu 33 000 askerin 12 000 - 13 000 civarı Galiçya’da şehit olmuşlar. Bu yıl da Galiçya’da ki şehitlerimizin 100. yıl dönümü ve bunların özelliği Çanakkale’nin 15. Kolordusundan seçilmiş altı tümen var. Bu tümenlerden de alaylar var. Alayların biri de 57. Alay. 57. Alayın merkezi de Tekirdağ. Yani orada ki şehit olan askerlerimiz Atatürk’ün arkadaşları.

Orada bu tarihi yansıtacak herhangi bir müze, askerlerin anılarını yaşatan bir şey yok mu?

Bir kültür merkezi yok. Ve bu bölgede hiç cami yok. Atatürk’ü anlatan bir özellik yok, müze yok. Yalnız, sahipsiz şehitlerimiz orda. Eğer biz o gün 13000 şehidi vermeseydik belki de 1917-18’lerde İngilizler, Fransızlar, İtalyanlar boğazı işgal ederlerdi. Musul, Kerkük elimizden gitmezdi. Düşündüm, taşındım bu Galiçya’yı niye tarihçiler anlatmıyor diye?  Araştırdım. Kendimde Marmaraereğlisi Saadet Partisi Belediye Başkan adayıydım. Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı’na buradan sesleniyorum. 57. Alayın merkezi Tekirdağ. Galiçya’da da 57. Alayın askerlerinin arkadaşları şehit olmuşlar. Ve sayıları 12000- 18000 arası. Ve bunların orada anlatacak bir kültür merkezi, aş evi, misafirhane, cami olması gerek. Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluşu Çanakkale ve Galiçya’dan başlıyor. Ondan sonra kalan askerlerimiz Türkiye Cumhuriyetini kurtarmışlar. Buradaki kültür merkezinin adı “Atatürk Kültür Merkezi Galiçya Şehitleri” adı olmasını tüm Türk Milletinden istiyorum. Burası da Tekirdağ olduğu için Tekirdağ’ın Belediye Başkanı ve tüm belediye başkanlarına da Galiçya Bölgesi’ne gidip incelemelerini ve orada ki şehitlerimize sahip çıkmasını bir Türk Vatandaşı olarak istiyorum. Türk milletinin bu konuya önem vermesini istiyorum. 2019 seçimlerinde eğer bu gayemi hayata geçirirse Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanını alnından öperim, hürmetle saygılar sunarım. Geçirmezse inadına Tekirdağ’da tekrar aday olacağım.Bu konuyu başarmak için belediye başkanı olacağıma söz veriyorum.  

Siz nereden öğrendiniz bu bilgileri?

Orada gezerken şansa öğrendim. Bilmiyordum.362 kilise olan Katolik Hıristiyanların olduğu bir yerde 12 000 şehidimiz var.  

Türklere ait bir şey yok mu?

Yok bizden giden Türklerde çok nitelikli insanlar değil.  

Hangi şehirleri gezdiniz? İnsanları ve kültürleri hakkında izlenimleriniz neler?

Buradan giden orada kalmış insanlar. Ben orada kaldığımda bir büyükelçi görevlimi, konsolosluk görevli mi görmedim. Sahipsiz. Kaç ilini gezdim? Odessa’yı gezdim. Cami var Arap. Kiev’e gittim varmış görmedim. Bizim ‘Odessa’ denen yer Hacı Bey oranın adı Araplar cami yapmış sağolsunlar. Bizim orada İstanbul Büyükşehir Belediyesi bir sürü park yapmış. Kardeşim TRT 1,TRT 2, TRT 3 izlenmiyor. Hiçbir Türk televizyonu izlenmiyor. Ben, Odessa’ya yardım yapıyorsam karşılığında da TRT izlenmeli demeliyim. TİKA gidiyor çalışıyor. Daha öncede Sırbistan’a gitmiştim. Bayraklı camisi var. Caminin abdest alma yeri yok. TİKA gidiyor mezarlığı tamir ediyor. Yaşayan insanlara oradaki önemli şeyleri yap. Onlarda denetlenmiyor. Orada ki Müslüman insanlara sekiz tane sesli kur an ı kerim götürdüm verdim. İnşallah okurlar. İlk operaya gittim. İlk kez opera seyrettim. Mesela operanın ne olduğunu biliyordum. Ben dine imana inanmayan bir insan olsam her günde bir operaya gitmek isterim. Çünkü sesler çok güzel. Fakat İslam tarihini bildiğim için sonuçta operada bir tane buzağı geldi. Buzağıdan sonra onun etrafında tiyatro gösterileri oldu. Ben İslam tarihini biliyorum. Bir zamanlar buzağına tapan insanlar var ya belki de opera dinin bir başka versiyonu olarak devam ediyor.  Ukraynalılar çok dindar insanlar çok saygı duydum. Bütün çocukları ile birlikte kiliselere gidiyorlar. Biz müslümanız Cuma namazı kılacak yer bulamadım. Bizim farkımız şu, Türkler çalışmak için yaşayan bir millet. Köle olmuşuz bana göre. Ukraynalı ise yüzde 50 fakir olduğu için yaşamak için çalışıyorlar.  

Diplomatik ilişik yok mu burayla ?

Hiç yok. Ben Tatar akrabalarımı buldum. Adam bana güvenmedi. Rus ajanı sandı. Kimse kimseye güvenmiyor. Ben o şartlarda dolaştım. Risk aldım. Dil bilmiyorum.   

Babaannemin soyunu bulduk ama güven sağlayamadık. Aradan 102 yıl geçmiş. Tatar satar diye bir atasözü çıkarmışlar.  

Orada Müslüman birileriyle tanışma fırsatınız oldu mu?

Bir tane kaldığım otel de kalıyordum. Domuz eti olmayan bir yer ararken Tatar lokantasını buldum. Orada cami resmini gördüm. Türkçe az biliyorlar. Orada dedim: ‘Bu caminin resmi var da cami nerede?’Kırım’da kaldı’ dediler. Moskova’ya 10 000 kişilik cami yapmış Türkiye Cumhuriyeti. Recep Tayyip Erdoğan’a da teşekkür ederim. Ama 12 000 şehit olan yerde cami yok. İnsanlar sokakta dışarılarda. Kedi köpekler insandan daha kıymetli evlerde.

Türkiye ne yapabilir?

Aş evi yapabilir. Fakirler ücretsiz hastane yapabilir. Çünkü orada hastane çok pahalı. Sokakta yatan insanlara misafirhane yapılabilir. Cami, kültür merkezi yapabilir. Kültür merkezi ısrarla adı:’ 1916 Galiçya Şehitlerimiz Atatürk Kültür Merkezi ‘adında olmalı.  

Son olarak düşünceleriniz neler?

Ben Türk Tarihini iyi bilen bir insanım. Devlet arması var. 1712den beri biliyorum Türk tarihi. Devlet arması Selçuklu’da kartaldır. Kartal nedir? Özelliği güneşe direkt bakan tek hayvandır. Çift kartal nedir ?Biri ahirete bakar cenneti cehennemi görür. Biri dünya’ya bakar kötüyü iyiyi görür. Çift kartalın sağ gözüyle bakınca ben yemen şehitlerini görüyorum. Sol gözüyle bakınca da Galiçya’yı görüyorum.

Röportaj:Cenap Kürümoğlu

Kaynak:AnonsHaber

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Tuzla'da sosyal tesisler kapılarını açtı16 Haziran 2020 Salı 18:01
  • Polisten 'Mutlu Pazar' operasyonu!25 Ekim 2019 Cuma 14:53
  • Şok iddia! 20 günlük tavuk kaldı fiyat 2 kat artabilir!24 Mayıs 2018 Perşembe 15:20
  • Pendik Kitap Fuarı başlıyor02 Mayıs 2018 Çarşamba 15:55
  • Ramazan pidesinin fiyatı belli oldu!27 Nisan 2018 Cuma 11:29
  • Kadınlar nerede hata yapıyor!16 Nisan 2018 Pazartesi 12:40
  • Bülent Ersoy'la ilgili şok iddia!05 Nisan 2018 Perşembe 11:22
  • Canan Karatay'dan ömrü uzatan tavsiye30 Aralık 2017 Cumartesi 23:44
  • Tarihi kente Pendik'ten ücretsiz geziler başlıyor!19 Eylül 2017 Salı 16:07
  • Anadolu Yakası'nın en büyük kütüphanesi15 Eylül 2017 Cuma 16:11
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113