• BIST 10854.34
  • Altın 5318.994
  • Dolar 41.9419
  • Euro 48.8875
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C

Ev sahipleri şimdi de ara zam istiyor

Ev sahipleri şimdi de ara zam istiyor
Türkiye genelinde kiralık ev fiyatlarındaki yaşanan fahiş artış nedeniyle bazı fırsatçı ev sahipleri yılda ikinci kez kira artışına gitmeye başladı. Ara zam yapan ev sahiplerine karşı kiracılar ise zor durumda kalıyor.

Emlak piyasasında son dönemde büyük bir hareketlilik yaşandığını belirten Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Başkanı Hakan Akdoğan “Türkiye genelinde kira fiyatları yüzde 40 yükseldi.  İzmir, Ankara’nın gözde semtlerinde bu oran yüzde 100, İstanbul’da bazı bölgelerde yüzde 300'lere kadar çıktı” dedi.

‘Kiracıyı bağlamaz’

Emlak piyasasındaki durumun yarattığı karışıklık nedeniyle ev sahiplerinin farklı isteklerinin oluştuğuna dikkat çeken Akdoğan, “Kirayı bir seferde iki katına çıkaran ev sahiplerinin yanı sıra son dönemde de ara zam yapmaya başlayanlar var. Bir gün önce kira kontratını yaptınız ve evinizde oturuyorsunuz. Bir gün sonra piyasada yüksek kira artışı söz konusu olabilir. Bu, o evi kiralayan kişiyi bağlamaz. O kişiyi kira kontratı bağlar, kira kontratındaki artış bağlar. Artış oranı da yasal oranda tüketici fiyat endeksinden fazla olamaz” diye konuştu. 

‘Evden çıkarma hakkı yok’

Ev sahibinin haklı bir nedeni olmadan kiracısının çıkaramayacağını aktaran Akdoğan, “Kiracının kirayı ödememesi, sözleşme maddelerine aykırılıkta bulunması, evin izinsiz başkasına kiraya verilmesi ya da sözleşmede yazan amaç dışında kullanılması, evde esaslı bir tadilat, tamirat yahut yıkım yapılacak olması gibi haklı sebepleri bulunuyorsa kiracı tahliye edilebilir. Ancak kiracı kirasını ödüyorsa, aidatlarını ödüyor, sorumluluklarını yerine getiriyorsa ve evi de amacına göre kullanıyorsa o kiracı tahliye edilemez” ifadelerini kullandı.

Kira tespit davası açabilir

Akdoğan kiracı ile ev sahibi arasında yaşanan zam sorunun davayla çözülebileceğini belirterek şunları söyledi: “Kiralama üzerinden 5 yıl geçmişse ve kira bölge ortalamasının altında kalıyorsa ev sahibi 'kira tespit davası' açıp, zam talep edebilir. Bu noktada bölgedeki kira bedelleri incelenir ve kira yeniden belirlenir. Fakat bu durumda kiracının hakkını koruyan bir kira bedeli belirleniyor. Mahkeme 'hakkaniyet indirimi' yapıp yeni kiraya karar veriyor. Eğer kira sözleşmesinin üzerinden 10 yıl geçmişse de 'herhangi bir gerekçe göstermeksizin' evden çıkarma hakkı var ama en az 3 ay önceden yazılı bildirim yapılması gerekiyor.”

Etiketler: , ,
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Koç Holding Genel Müdürü gözaltına alındı!20 Ekim 2025 Pazartesi 11:48
  • İBB veto etti Pendik Belediyesi yapıyor19 Ekim 2025 Pazar 15:37
  • Trafikte yeni dönem başlıyor!17 Ekim 2025 Cuma 11:34
  • Pendik Memleket Günleri başlıyor14 Ekim 2025 Salı 17:36
  • Alışverişte CHATGPT dönemi12 Ekim 2025 Pazar 17:20
  • Gazze'ye yardım TIRları girmeye başladı!10 Ekim 2025 Cuma 10:51
  • Pendik'e dev bütçe!10 Ekim 2025 Cuma 10:44
  • Pendik'e 2 yeni kavşak!09 Ekim 2025 Perşembe 11:44
  • Yerli füze motoru KTJ, dünya devlerinin radarına girdi08 Ekim 2025 Çarşamba 15:32
  • Ahmet Cin kongreye katıldı06 Ekim 2025 Pazartesi 11:24
  • Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113