• BIST 10173.42
  • Altın 2435.967
  • Dolar 32.2582
  • Euro 34.9185
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 15 °C

Erdoğan açıkladı: İstanbul'a yeni fuar alanı geliyor

Erdoğan açıkladı: İstanbul'a yeni fuar alanı geliyor
2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını belirterek, "2022 yılı ihracatımız yüzde 12,9 büyüyerek 254,2 milyar lira oldu." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrıca yeni fuar merkezinin Atatürk Havalimanı'nın yanında kurulacağını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hilton Bosphorus Otel'de 2022 yılı dış ticaret rakamlarını açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhuriyet tarihi rekorunun kırıldığını belirterek, "2022 yılı ihracatımız yüzde 12,9 büyüyerek 254,2 milyar lira oldu. Ey gayrimilliler burayı iyi dinleyin. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu." ifadelerini kullandı. Burada ekonomiye ilişkin mesajlar veren Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar şu şekilde; 

Türkiye Yüzyılı vizyonumuzun ilk yılını ihracat başta olmak üzere, başarılara, rekorlara imza atacağı bir yıl olmasını diliyorum. İhracatla, ihracat ailemizle birlikte açıyoruz. Son 20 yılda Gazi Mustafa Kemal'in ifade ettiği ülkemizi muassır medeniyetler noktasına çıkarma noktasında çok çalıştık. Dünyada yaşanan krizler ekonomimizin hızını kesemedi. Ekonomik programımızın olumlu etkileri istihdama da yansıdı.

''KRİZLERİ YÖNETEN BİR ÜLKE OLDUK''
Covid-19 salgını, küresel tedarik zincirindeki aksamalar, Rusya-Ukrayna savaşı gibi konular ekonomimizin hızını kesmedi. Dünyanın ciddi sıkıntılarla mücadele ettiği bir dönemde yatırımları hızlandırmak, üretimde söz sahibi olmak, katma değer ve marka oluşturmak gibi işleri başarmak öyle kolay değildir. Bu tablo Türkiye'nin artık krizlerin altında ezilen değil, artık krizleri yöneten bir ülke olduğu anlamına gelir.

''CUMHURİYET TARİHİNİN REKORU''
İhracatta hedefimizi aştık. Cumhuriyet tarihinin rekorudur. 2022'nin ilk 3 çeyreğinde yüzde 6,2'lik bir büyüme kaydettik. Küresel olumsuzluklara rağmen 2022 yılı ihracatımız geçen yıla göre yüzde 12,9 oranında artışla 254,2 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Böylece 2022'de rekor kırdık.  Bu rakamın ortaya çıkmasında tüm kalemlerde görev yapanları şahsım ve milletim adına tebrik ediyorum. Bundan sonra hedefimiz Türkiye'nin dünyada en çok ihracat yapan ilk 10 ülke arasında yer almasıdır. Bundan 20 yıl önce yola çıktığımızda 36 milyar dolar olarak devraldığımız ihracatımızı tam 7 kat artırdık. Cumhuriyet tarihimizin rekoru olan bu ihracat rakamı ülkemize, milletimize, ekonomimize hayırlı olsun.

''BÖLGE SAYISI 197'Yİ BULDU''
Ey gayrimilliler burayı iyi dinleyin. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu. Mal ve hizmet ihracatında yazdığımız bu başarı hikayesiyle hamdolsun 350 milyar dolara ulaşan büyük bir ihracat ekonomisini hep birlikte oluşturduk. Milli paramızla ihracat yaptığımız ülke ve bölge sayısı 197'yi buldu.

''TÜRKİYE, ABD'DEN SONRA DİZİ İHRACATINDA İKİNCİ SIRADA''
750 milyon dolarlık dizi ve film ihracatını yakaladık. 1.5 milyarlık izleyiciye ulaşılmasını hedefliyoruz. Belgesel, film, dizi, animasyon gibi yapımların ihracatını kolaylaştıracak çalışmalara yöneleceğiz. Bilişimin Yıldızları programını oluşturduk. Bilişim sektöründe 2023 hedefimiz 5 milyar dolar. Bugün Türkiye ABD'den sonra dizi ihracatında ikinci sıradadır. Dizi ve film ihracatımızın bu yıl 1,5 milyar doları aşarak tüm dünyada 1,5 milyar izleyiciye ulaşmasını hedefliyoruz. Yükseköğretim ve özel öğretim kurumlarımızın markalaşma süreçlerini yakından takip ediyoruz. Uluslararası öğrencilerden elde edilen hizmet ihracatı gelirimizi bu yıl inşallah 2 milyar dolara çıkaracağız. Artık sağlık alanındaki hedefimizi 2023 için 5 milyar dolar olarak belirliyoruz.

YENİ FUAR MERKEZİ ATATÜRK HAVALİMANI'NIN YANINDA KURULACAK
Ülkemizde 400'ün üzerinde fuar düzenleniyor. İstanbul'a yakışan bir fuar alanı kazandırma sözü vermiştik. Büyüklüğü toplam 433 bin metrekareye ulaşacak bir fuar alanının yapımına başladık. TİM'in de yönetiminde yer alacağı yeni bir yapılanma ile ülkemizin fuarcılık gücünü artırmakta kararlıyız. Fuar yeri nerede diye merak edenler olabilir. İnşallah havalimanının yanındaki merkezde, Atatürk Havalimanı'nın yanında. Lojistik dağıtım ağları sayesinde elde ettiğimiz imkan ve kabiliyetleri sınır ötesine taşımak istiyoruz. KAYNAK:TRHABER

Etiketler:
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113