• BIST 10643.58
  • Altın 2504.005
  • Dolar 32.1989
  • Euro 34.8984
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 21 °C

Detaylar Güzeldir

İlkay Dingeç

Hayat öyle hızlı akar ki detay denilen noktacıklara odaklanmak bir kusur gibi algılanır. Oysa buradaki ayrım doğru yapıldıktan sonra, detayların zarardan çok fayda getirdiği anlaşılır. Bu, detaylarda boğulmak ile detaylarda yüzerek ilerleme arasındaki farktır.

Zihin her şeyi paketlemeyi, kategorilere ayırmayı sever. Ancak bazen yanlış kategorize de edebilir. . Bu nedenle detayları da geri planda tutmak gibi bir sisteme sahiptir. Biri tarafından haksızlığa uğrayan bir kişinin otomatik olarak kendini suçlamasını örnek verebiliriz. Bu örnekte zihin olayı kişiselleştirerek detaylara odaklanmaktan kaçmıştır. Çünkü enerjisini tasarruflu kullanması gerektiğini ve hayatın akışında ilerlemesi gerektiğini öğrenmiştir. Oysa ki detayların sistemli şekilde ele alınması daha faydalıdır. Bu noktada detayları anlamak bütünü anlamanın da önemli adımıdır. “Oysa ki sorunlar detaylara fazla odaklanmaktan kaynaklanabiliyor.” dediğinizi duyar gibiyim. Ancak dikkatinizi çekmek istediğim önemli bir fark var: Faydalı olan şey detaylara boğulmak değil, detayları dikkatlice anlayıp oluşan bütüne uzaktan bakmaktır. Bu da detaylara teslim olmak değil, detayları inkar etmemekle bağlantılıdır.

Deniz kabuklarından yola çıkalım mesela: Bir sahilde binlerce deniz kabuğu olduğunu hayal edin. Dikkatli bakılmazsa görülmezler. Yürürken ayaklarınızın acıma nedenini de bulamazsınız üstelik… O nedenledir ki terapide tıpkı sahilde deniz kabuklarını toplamak gibi yavaş adımlar ve dikkatli bakışlarla sürer. Ve deniz kabuklarını yok etmenin mümkün olamayacağını da detaya odaklanmadan anlamak mümkün değildir. Deniz kabuklarını ortadan kaldırmak çok külfetlidir ve kaldırsanız bile deniz size yeni kabuklar taşıyacaktır. O nedenle bu külfetli çözüm yolu yerine, sandalet giymek hem daha ekonomik hem de sizin kontrol edebileceğiniz bir çözüm olacaktır.

Bazen de kişinin yaşadığı bir olay en ince ayrıntısına kadar sanki dün olmuş gibi gözünün önünde canlı bir şekilde durur. Burada da zihnin bizden beklediği şey mevcut detayların anlamlandırılmasıdır.

Her halükarda detaylara sistemli şekilde yaklaşmak bütüne dair bilgiler verecektir. Tümden gelim stiliyle yaklaşılan detaylardan edinilen bilgiler, yeni bir bakış açısıyla tüme varım yapmanızı sağlayacaktır.

Not: Tüm detaylara odaklanmak gibi bir algı doğabileceği gibi hemen açıklamak isterim: İnsan, hayatındaki tüm ince detayları hatırlamak zorunda değildir. Birkaç detayı anlamak ve bütün ile bağlantısını bulmak bile tüm diğer alanlarda kullanabileceğiniz bir egzersize dönüşecektir.

Sevgilerimle

 

Bu yazı toplam 785 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113