• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 19 °C

Çikolatada en az sigara kadar sağlığa zararlı

Çikolatada en az sigara kadar sağlığa zararlı
Pendik Belediyesi ve Pendik Sağlık Hizmetleri Destekleme Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Kalp ve Damar Hastalıkları Semineri’nde konuşan Kalp Cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erhan Kaya

Pendik Belediyesi ve Pendik Sağlık Hizmetleri Destekleme Derneği’nin ortaklaşa düzenlediği Kalp ve Damar Hastalıkları Semineri’nde konuşan Kalp Cerrahisi uzmanı Yrd. Doç. Dr. Erhan Kaya, birbirinden ilginç bilgiler verdi. Kaya, çikolatanın vücuda zararda sigaradan farkı olmadığını belirtti.

cikolautrition1.jpg

Kavakpınar Ahmedi Hani Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kalp ve Damar Hastalıkları Semineri’nde, Pendik Bölge Hastanesi’nden Kalp Cerrahisi Yrd. Doç. Dr. Erhan Kaya konuşmacı oldu. Ülkemizin son yıllarda sağlık sektöründe gerçekleştirdiği devrimin tüm hastalık tedavilerinde etkili olduğunu belirten Doç. Dr. Kaya, kalp ve damar hastalıkları tedavisinde de önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirtti.

“Sağlık alanında çok mesafe kat ettik.”

Ülkemizde 30 yıl önce  doğan her 100 çocuktan 10’nun kısa süre sonra öldüğünü belirten Doç. Kaya, “Bugün bu sayı yüzde 1 oranına kadar geriledi. Artık sağlık merkezleri doğan çocukları doğum sonrasında takip ediyor” dedi. Ülkemizde yaşama sürelerinin de yükseldiğini kaydeden Kaya, İstanbul’da ortalama insan yaşamının 80 yıla kadar vardığını belirtti.

Her 5 kişiden biri şeker hastası

Seminerde ilginç bilgiler de veren Doç Dr. Kaya, çikolatanın sağlık açısından sigaradan bir farkı olmadığını belirterek, “Şeker hastalığı bu ülkede yüzde 20’ler civarında. Sağlık bütçesindeki 34 milyar doların yüzde 30’una yakını şeker hastalığı ilaçlarına ayrılıyor. İnsanlar yoğurt yemiyor, süt içmiyor fakat çikolata gibi şekerli yiyecekleri çokça tüketiyor. Bu da sağlıkta ciddi bir maliyete sebep oluyor” dedi.

Çok tuz yüksek tansiyona sebep olur

Tansiyon ve kalp sağlığı açısından tuz tüketimine de dikkat çeken Doç Dr. Kaya, “Tuzu özel tüketmeyin. Yediğiniz birçok yiyecekte zaten vücuda yetecek oranlarda tuz var. Tuzu çok tüketenlerin tansiyonları da yüksek olur. Bu da kalp ve damar sağlığına olumsuz etki eder” dedi. Seminerde py-pass olan veya kalp kapakçığı hastalığı olanlara da uyarılarda bulunan Kaya, “Bu tip hastalar kesinlikle ağır spor yapamaz. Yapacağı en iyi spor yürüyüş ve yüzmedir” şeklinde konuştu.

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113