• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

BROADWAY?DAN MERCEDES?E

Ümit Kahyaoğlu


Tatil bitti, yeniden işbaşı yaptık. 15 günlük izni Amasya’nın Gümüşhacıköy ilçesinde geçirdik. Amasya vilayetine 60 km  mesafedeki Gümüşhacıköy, eşimin memleketi. Tipik bir Anadolu İlçesi, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan günümüze miras çok sayıda tarihi eseri barındırıyor. Temiz havası, gölleri ve barajlarıyla dinlenebilme imkanı sağlayan güzel bir sayfiye yeri aynı zamanda.
Karasal iklime sahip ilçede, hava sıcak olsa da İstanbul’daki gibi bunaltıcı olmuyor. Terlemek için, koşmak gerekiyor. Akşamları ise sıcaklık 14-15 derecelere kadar düşüyor. Temmuz ayı olmasına rağmen uzun süre dışarıda kazaksız ya da caketsiz oturmak cesaret istiyor. Yarım saati geçen açıkhava oturması soğuktan hasta ediyor. Aldığınız havanın bitamamı akciğerlere ulaşıyor. İnsan daha dinç ve enerjik oluyor.
14 bin nüfuslu bu şirin ilçeye ilk gidişim 1997 yılında olmuştu. Caddelerde çok sayıda at arabası görmüştüm. Nallbantlık mesleği de oldukmça yaygındı. O zamanın en kral arabası renault marka araçlardı. Hele bir de Broadway sahibi olmak ayrıcalıklı olmayı da beraberinde getiriyordu. Bu ilçenin mercedesi Broadway marka otomobillerdi. Bu araçlarda az sayıda kimsede, ileri gelenlerde mevcuttu. Renault marka araçlar altı yüksek olduğu için çok tutuluyordu. Halkın önemli bir kesiminin tarımla uğraşması ve gelir düzeyinin düşük olması  vatandaşı bu otomobillere yönlendiriyordu. 1974-75 model çok sayıda renault marka otomobili caddelerde görmek mümkündü. Daha iyisini alacak güç bir çoğunda yoktu.
Son  üç yıldır, bu ilçedeki otomobil markaları çeşitlilik gösterdi. İstanbul ve diğer büyük şehirlerde bulunan orta  ve orta üst segmentteki otomobiller vitrinlerdeki yerini aldı. Mercedes, BMW, Wolsvagen ve Opel markalı çok sayıda otomobil gördüm. 4x4 arazi araçları da küçümsenemeyecek sayıda alıcı bulabilmiş.
Halkın gelir düzeyi artmış, önemli gelişmeler kaydedilmiş.
Ziraat ve hayvancılık önemli bir gelişme göstermiş. Halk daha bilinçli tarım yapıyor ve daha fazla gelir elde ediyor. Çiftçiler destekleniyor, hibe kredileri veriliyor. Çiftçi ürününü pazarlarken de destek görüyor.
Önceden bir verim alınan tarladan, modern tarıma geçilince 10 verim alınmaya başlanmış. Artan gelirler, otomobillerdeki kaliteyi de yükseltmiş.
Şimdi kimse Broadway marka otomobile dönüp bakmıyor bile.
Yine ilçeye 2008 yılında modern bir öğretmenevi kazandırılmış. Yaklaşık 2000 m2 kapalı alana sahip öğretmenevinde, misafirhaneler, toplantı salonu, konferan salonu, milli eğitim müdürlüğü, kütüphane, yemekhane ve lokal bulunuyor. Modern bir müftülük sitesi yapılmış. Osmanlı ve Selçuklu mimarisinden esinlenerek yaapılan Anadolu Lisesi ise adeta bir saray görünümünde.

Bu yazı toplam 1887 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113