• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 21 °C

BELEDİYE BAŞKANLARI BELLİ OLACAK 

Hasan Demirci

Beş yıllık süreyle halka hizmet etmek için adaylar pazar günü yarışacak. Daha doğrusu seçmen son sözü söyleyecek. Halkın kantarından geçebilen büyük bir sorumluluk üstlenecek.

Tabi bu süreç epey zorlu oluyor. Kim halka hizmet için, kim menfaatine hizmet için kolları sıvar bilemeyiz, zaman gösterecek.

Şimdi seçimde oy kullanacak olanlar tamamen özgür iradeleri ve kanuni haklarını kullanacak, vatandaş olarak sorumlulukları gereği bir tercihte bulunacaklar. Sandıktan çıkan aday da 5 yıl süreyle şehrin emini olacak, ve yönetimde söz sahibi olacak.

İsteyen istediğini tercih edecek, tamamen hür iradesiyle. Ancak önceden kulakta küpe olsun diye şu anekdotu paylaşmadan geçemeyeceğim.

Erzincanlı Hacı İzzet Paşa, Edirne valisi iken halk temsilcisi sıfatıyla bir heyet kendisine müracaat eder, belediye azalarından şikâyetleri olduğunu söyler. Paşa, kendilerini dinledikten sonra “Hatırıma bir fıkra geldi.” der ve anlatmaya başlar.

“Nasrettin Hoca merhum bir gün merkebini önüne katmış giderken, hayvan rast geldiği gübreyi koklamaya, o da toplayıp heybeye doldurmaya başlamış. Akşamüstü heybeyi eşeğin yemliğine boşaltmış. Hayvan yemeyince, ‘Niye yemiyorsun? Sen kokladın, ben topladım.’ demiş. Şimdi efendiler, şikâyet ettiklerinizi de siz tavsiye ettiniz, ben tayin ettim. Şu hâlde ne istiyorsunuz?” der ve kapıyı gösterir.

(Kaynak:Vahid Çabuk, Osmanlı Tarihinden Fıkralar, Babıali Kültür Yayıncılığı, Genişletilmiş 3. Baskı, Ocak 2014.)

Edirne valisinin yaptığı gibi yarının neler getireceğini bu günden hesap edin sizi adam yerine koyacak adam gibi adamları tercih edin. Ona mı verelim, buna mı verelim, şunu mu kastediyorsun demeyin. Şehri emanet edeceğiniz kişiyi seçeceksiniz. Kanunlar bu konuda etkinliğimiz ve yetkinliğimizi tescil etmiş ki hep beraber seçmen olduk.

Seçimlerden sonra kendini ve istikbalini düşünecek bir aday yerine şehrini ve halkını önceleyecek bir aday görmeyi kim istemez ki.

Bu pazar biz aslında Belediye yönetimini seçerken şehrimizin emanetçisini ona sahip çıkacak olanı seçmiş olacağız. 

Son olarak, Nasrettin hoca eşeğine "Sen kokladın ben topladım" demiş ya hani, bunun gününün anlam ve önemine delalet eden versiyonu atalarımızın söylediği "Ne ekerseniz onu biçeceksiniz" sözüdür.

Bu pazar ektiğimizi, pazartesi biçeceğiz.

Bu yazı toplam 529 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113