• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 18 °C

BAŞKANLAR VARKEN…

Ümit Kahyaoğlu
Yerel seçimlere az bir süre kaldı. 2014’ün Mart ayında yapılacak olan seçimin heyecanı şimdiden hissedilmeye başladı.

Belediye başkan aday adayları İl Genel Meclisi aday adayları ve Belediye Meclis üyesi aday adayları şimdiden hesap yapmaya başladılar bile.

Önümüzdeki yerel seçimler şimdiye kadar yapılanlardan daha hareketli ve heyecanlı olacak. Bu iddiamızı ispat edebileceğimiz bilgiler mevcut elimizde.

İktidar partisi kadar, anamuhalefet CHP ve muhalefet partisi MHP’de yerel seçimlere iddialı hazırlanıyor. Bunlara Saadet Patisini’de ilave edebiliriz.

Özellikle CHP, Kartal’dan sonra Pendik ve Tuzla’yı da istiyor. Bu hedefini gerçekleştirmek ve AK Parti’ye İstanbul’da ağır bir seçim yenilgisi yaşatmak için bu iki ilçeye ayrı bir önem veriyor. Çok sayıda isim, CHP’den aday olabilmek için şimdiden perde arkasında mücadele yürütüyor.Ancak, CHP karar vericilerinin hatır gönül gözeterek aday belirleyeceğini zannetmiyoruz. Aday belirlerken bilimsel yöntemlere başvuracaklarını, anketler yaparak, titiz bir araştırma yaparak adaylarını açıklayacaklarını düşünüyoruz. Geçen seçimlerde Kartal’ı 8 bin oy farkla almayı başarmışlardı. Pendik’te açık farkla yenilgiye uğrarken, Tuzla’yı az bir oy farkıyla (1.500) kaybetmişlerdi.

Şimdi kaybedilen bu iki ilçede belediye başkanlığını alabilmenin hesaplarını yapıyorlar. İlçe başkanları seçimde kullanabilmek için AK Parti’yle ilgili malzeme topluyorlarmış. Bu konuda bir ekip oluşturulmuş durumda ve hiç bir ayrıntı atlanmadan titiz bir çalışma yürütülüyor. Bu çalışmalar, açık vermeden büyük bir gizlilik içerisinde gerçekleştiriliyor.

Ana Muhalefet cephesindeki gelişmeler böyleyken iktidar Partisi AK Parti’de yerel seçimleri her zamankinden daha fazla ciddiye alıyor.

Bunun en önemli nedenlerinden birisi de yerel seçimlerdeki oy kaybı. Genel seçimlerde yüzde 50’nin üzerinde oy alan iktidar partisi, yerel seçimlerde önemli bir oy kaybına uğruyor. Bu oy kaybı yüzünden, bazı iller ve İstanbul’da çok sayıda ilçe kaybedildi. Kartal ve Maltepe ilçelerinde kazanan CHP oldu. Neredeyse İstanbul kaybediliyordu. CHP, 2009 yerel seçimlerinde kimsenin beklemediği, tüm anket sonuçlarını yanıltan bir oya ulaşmıştı. Kılıçdaroğlu’nun aday olduğu CHP yüzde 36 oy alırken, anketlerin yüzde 50’nin üzerinde gösterdiği AK Parti adayı Kadir Topbaş, yüzde 44 oy almıştı.

Yerel seçimlerde seçmenler, partinin adaylar başta olmak üzere her kademesindeki adayına dikkat ediyor. Ölçüyor, biçiyor ve kendi kriterlerini belirleyerek oyunu kullanıyor.

Örneğin; genel seçimde 10 bin oy alan Saadet Partisi, bu oyu yerel seçimlerde 30 binlere kadar  çıkarabiliyor. CHP’nin oyları da yerel seçimlerde artış gösteriyor. Oy kaybına uğrayan tek siyasi parti, iktidar partisi AK Parti olarak dikkat çekiyor.

İşte tüm bu gerçekleri tecrübe eden AK Parti yönetimi, aday belirlerken bilinen bir tabirle, “İnce eleyip sık dokuyacak.”

Dolayısıyla hiç bir belediye başkanının yerinin garanti olduğunu söyleyemeyiz.

Özellikle İstanbul ilçelerinin adayları, daha sıkı bir denetime tabi tutularak tespit edilecek ve bizzat Başbakan Erdoğan’ın kendisi müdahil olacak.

Adaylar belirlenirken, anketler yaptırılıyor. İl Başkanlığı ve AK Parti Genel Merkezi anketler yapıyor, bölge milletvekillerinin görüşleri alınıyor ve daha başka kriterler de göz önünde bulunduruluyor.

AK Parti, her iki kişiden birisinin oyunu alan bir siyasi parti. Dolayısıyla kendisini sağda gören herkes, bu partide mücadele veriyor.

Yerel seçimlerde, yine her ilçeden çok sayıda aday adayı, aday olabilmek için mücadele verecektir.

Hiç bir belediye başkanı, ‘ben varken başka bir isim aday adaylığı için nasıl ortaya çıkar’dememeli.

Aday adayları mutlaka ortaya çıkacaktır.

Şimdiden hazırlık yapan isimler var.

Bu isimleri temayüllerde partililer ve anketlerde seçmenler değerlendirecek.

Masa başında da kararı Sayın Başbakan verecek.

Bu yazı toplam 1776 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113