• BIST 10891.42
  • Altın 2529.106
  • Dolar 32.8951
  • Euro 35.7068
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 19 °C

1 Muharrem 1433 ve Aşure

Abdullah Yadigar



      1 Muharrem 1433 (26 Kasım 2011 Cumartesi günü) Hicri Yılbaşı. Muharrem ayı, Kameri Yılın ilk ayı. Hz. Muhammed’in (s.a.v.) Mekke’den Medine’ye hicret tarihi; Hz. Ömer (r.a.) zamanında Hicri-Kameri Takvim’in başlangıcı olarak kabul edilmiştir.

      Muharrem ayı, Allah'ın rahmetine ermenin önemli bir fırsatı olduğu için Peygamberimiz (s.a.s.) tarafından ‘’Şehrullahi'l-Muharrem’’ yani ‘’Allah'ın ayı Muharrem’’ diye ifade edilmiştir.

      Hicrî  ayların ilki olan Muharrem ayı, Müslümanlar açısından iki yönüyle önemlidir: Hicrî yılbaşının Muharrem ayının birinci günüyle başlaması, aşure orucu ve aşure tatlısı dolayısıyla aşure ayı olması.

      Muharrem ayı, 12 ay ve 355 gün olan kameri yılın ilk ayıdır. Adından da anlaşılacağı üzere, kameri yılda-güneşin değil- ayın hareketleri esas alınmaktadır. Hz. Ömer devrine gelinceye kadar Araplar, düzenli bir tarih belirleme sistemine sahip değillerdi. Fil vakası gibi önemli olayları kıstas olarak benimsemişlerdi. Hz. Ömer devrinde, Hz. Peygamber’in (s.a.s.) Mekke’den Medine’ye hicret ettiği yıl (Miladi 622) İslami takvimin başlangıç yılı (Hicri 1) olarak, Muharrem ayı da bu takvimin ilk ayı olarak kabul edildi. Muharrem Ayını önemli kılan en belirgin özellik budur.

      Muharrem ayını önemli kılan diğer bir özellikte içinde aşure orucunun yer almasıdır. Kamerî ayların ilki olan Muharrem'in onuncu gününe "aşure günü" (onuncu gün: yevm-i âşûrâ) adı verilir.

  Bilindiği üzere Hz. Peygamber (s.a.s.) Medine’ye hicret ettiğinde orada Arap halkla birlikte yaşayan Yahudiler vardı. İşte bu Yahudiler, Hz. Musa (a.s.) ile İsrail oğullarının, Firavunun zulmünden Aşûre günü kurtulduğunu söyleyen Yahudileri Hz. Peygamber (s.a.s.) yalanlamamış ve hatta bu yönde olumlu bir tavır sergilemiştir. Bunun yanı sıra tüm Samî dinlerde özel bir yere sahip görünen aşûre günü, Cahiliyye Araplarınca da önemli kabul edilmiştir. Hatta Resûl-i Ekrem’in de peygamberlik öncesi ve sonrası dönemde bir süre bu günde oruç tuttuğuna dair rivayetlere de rastlanır. Medine döneminde bu orucu Müslümanlara tavsiye ettiği bilinen bir husustur. Ramazan orucunun farz kılınmasından sonra, aşure orucu sünnet olarak kalmıştır.

      Sünnet olan aşure orucu: Muharrem'in onuncu günü, bir gün öncesiyle, yani dokuzuncu ve onuncu (bu yıl itibarıyla, bu haftaki Pazar-Pazartesi) günlerini veya bir gün sonrasıyla, yani onuncu ve on birinci (bu haftaki Pazartesi-Salı) günlerini oruçlu geçirmek sünnettir. Efdal olan, dokuzuncu ve onuncu günleri birlikte tutmaktır. Medine'ye hicretten sonra Yahudiler Hz. Musa'nın bu günde oruç tuttuğunu bildirince, Hz.Peygamber (s.a.s.) "Ben Musa'ya, sizden daha yakınım" buyurmuş ve aşure gününde oruç tutulmasını istemiştir. (Buharî, sıyâm, 69; İbn Mâce, sıyâm, 41)

      Peygamber (s.a.s.) Aşure orucunun sevabı konusunda, şöyle buyurur: "Aşure orucunun önceki yılın günahlarına keffaret olacağını umarım." (Tirmizî, savm, 48; İbn Mâce, sıyâm, 41)

      Aşure Günü, dinler tarihinde çok büyük öneme haiz olan kutsal bir gündür. Dinler tarihindeki bir-çok önemli olaylar bu günde meydana gelmiştir.

      Hazreti Âdem’in (a.s) tövbesinin kabul edilmesi.

      Hazreti Musa’nın (a.s.) Firavunun elinden Kızıldeniz’in ikiye yarılarak kurtulması, firavunun ve askerlerinin denizde boğulması.

      Hazreti Yusuf’un (a.s.) kuyudan kurtulması.

      Hazreti Yakub’un (a.s.) Hazreti Yusuf’a (a.s.) kavuşması (gözlerinin açılması)

      Hazreti Nuh’un (a.s.)tufandan kurtulması ve gemisinin Cûdi Dağına oturması.

      Hazreti Yunus’un (a.s.) balığın karnından kurtulması.

      Hz. Yunus’un şehrindeki insanların tövbesi de Âşûrâ günü kabul edilmiştir.

      Hazreti İdris’in (a.s.) tövbesinin kabul edilmesi.

      Hazreti Eyyub’un (a.s.) hastalıktan kurtulup şifa bulması.

      Hazreti İbrahim de (a.s.) o gün doğmuştur.

      Hazreti İbrahim’in (a.s.) ateşten kurtulması.

      Hazreti Süleyman’a (a.s.) Mülkün verildiği.

      Hazreti Hüseyin’in şehid edilmesi. 10 Muharrem (Aşûre) günü gerçekleştiği rivayet edilen olaylar orasındadır.

      Muharrem Ayı’nın önemini belirten bir-kaç Hadis-i Şerif meali verelim;

      ‘’Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahu Teâlâ’nın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tövbesini kabul etti. Yine o gün, tövbe edenlerin günahlarını da affeder.’’ (Tirmizi)

      ‘’Ramazan ayından sonra en faziletli oruç, Allah’ın ayı olan Muharrem ayında tutulan Oruçtur.‘’ (İbni Mâce, Sıyam:43)

      Oruç  tutmak isteyenler; Muharrem’in başında bir-kaç gün, dokuzuncu-onuncu veya onuncu-on birinci günlerini oruçlu olarak değerlendirmelidirler.

      Muharrem Ayında imkânlarımız ölçüsünde fakir, yoksul ve ihtiyaç  sahiplerine yardımda bulunmayı ihmal etmeyelim. Onların hayır dualarını almaya gayret gösterelim. Onları sevindirelim.

      Hicri 1433. Yılının İslâm Âlemine ve bütün insanlığa hayırlara vesile kılmasını C. Allah’tan niyaz eder, Tüm mümin kardeşlerimizin yeni hicri yılını ve Âşure Gününü tebrik ederim.

Bu yazı toplam 2484 defa okunmuştur.
  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113