• BIST 9524.59
  • Altın 2497.855
  • Dolar 32.5859
  • Euro 34.6982
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C

ASIL SINAV, ADALET SINAVIDIR

Talat Yavuz

Öğretim yılının sonuna yaklaşırken, sınavların ağırlığını iyice hissetmeye başladık. Her hafta sonu mutlaka birkaç sınav oluyor. Öğretmenler ve yöneticiler bu sınavlarda ya görev alan oluyor ya da sınava giren. Bu günlerde eğitimcileri ilgilendiren iki önemli süreç var: Şube müdürlüğü sınavı geride kaldı, yönetici görevlendirme ve sözleşmeli öğretmen atama mülakatları ise bu hafta başlıyor.

Mülakat ve yazılı sınav ikilemi, mülakatla atama ve yönetici görevlendirme konularında yıllarca süren tartışmalar yaşadık. Çeşitli süreçlerden geçtik. Bitmek bilmeyen tartışmaları bir kenara bırakarak, kamuoyunun sınavlarla ilgili son günlerde yaşanan çelişkiyi anlamakta zorlandığını söyleyelim.

 Şöyle ki bir yandan sınav poşetini yanlış kapatan salon görevlisi öğretmene açılan soruşturmada, ceza teklifi yapmayan muhakkik okul müdürlerine soruşturma açılıyor ve bu müdürlerin ceza alması ısrarla takip ediliyor, diğer yandan ise daha büyük hatalar yetkililerce sergileniyor, iki satır bir açıklama yapılmıyor.  İşin daha vahim tarafı ise bu hataların kasıtlı yapıldığı ile ilgili kanaat gittikçe güçleniyor. Sanki birileri aklımızla alay ediyor, bizimle eğleniyor. Altmış soruluk bir sınavın cevap anahtarı nasıl oluyor da bu şekilde illere gönderilebiliyor? Kim yapmış, nasıl olmuş, hukuki boyutu nedir, bu kişilerle ilgili ne yapılmış, bunların hikâyeleri nedir, kimler referans olmuş?

Sınavını yaptığınız ne varsa tartışma konusu olmuş durumda. KPSS yapılıyor, mülakatla ve beş yıl ücretli öğretmenlikle yok sayılıyor. Şube müdürlüğü sınavı yapılıyor, 76. Madde ile atama yapılıyor. Sınav niçin yapılır, adalet ve güvenlik dengesi nasıl sağlanır? Bu gidiş nereye kadar devam edecek?

Kamuoyunda adalet duygusunun yeniden tesis edilmesi için acilen:

Öğretmen atamalarında güvenlik soruşturması ile yetinilmeli ve KPSS puanına göre atama yapılmalıdır.

Şube müdürlüğü sınavı ile ilgili kamuoyu acilen bilgilendirilmeli, 76. Madde atamalarına son verilmelidir.

Müdür yardımcılığı, sınav ve ek 1; okul müdürlüğü ise ek 1, sınav ve belirleyiciliği düşürülmüş mülakat puanıyla atanmalıdır ve istikrar yakalanmalıdır.

İlçe Milli Eğitim Müdürleri ve şube müdürleri günlerce işlerinden ayrılarak mülakatlarda görev yapacaklar. Basına yansıyan bilgilere göre, bunca iş kaybı ve eleştiriyi göze alarak yapılacak olan görev, KPSS sınavının üç puan altı veya üç puan üzerini belirlemek olacak. Bunun neresi savunulabilir?

Toparlanmaya, istikrarı yakalamaya ve adalet duygusunu yeniden güçlendirmeye ihtiyaç var. Burada yakalanamayan istikrar ve güven eğitim sistemimize çok zarar verdi, vermeye devam edecek. Osmangazi Üniversitesi’nde yaşanan olay, mor beyin mağdurları, iki yıla yakındır açıkta olan ve bir türlü karar verilemeyen öğretmenlerin durumu ile yukarıda sergilenen görüntü, 2023 vizyonuna yakışmıyor. Yetkililerin bir önce bir yol haritası ortaya koyarak, öğretmene performans ucubesinden vazgeçerek bu konularda adım atması gerekir, bizden söylemesi.

Adalet sınavını kazanmayı önceliğimiz yaparsak, sınavlara ve atamalara ciddiyet gelecektir.

 Talat YAVUZ

Eğitim Bir Sen İstanbul 4 No’lu Şube Başkanı

yavuztlt@hotmail.com

www.twitter.com/talatyavuz29

www.facebook.com/TalatYavuz29/

 

Bu yazı toplam 968 defa okunmuştur.
Yazarın Diğer Yazıları
Tüm Hakları Saklıdır © 2012 Duyuru Gazetesi | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 02164912882 05323834739 Faks : 0216 4917113